Brandend maagzuur, oprispingen, een pijnlijke slokdarm… Veel mensen hebben er last van. Heel vaak kun je daar wel degelijk zelf iets aan doen. Daar vertel ik in dit artikel meer over.
Een teveel aan maagzuur kan ook een medisch probleem zijn. Zo had onze jongste zoon als baby ernstige last van reflux. Ik heb nachten met hem rechtop gezeten, omdat hij echt niet liggend kon slapen. We wisten lang niet wat er aan de hand was. Toen hij twee was, kwam er uit onderzoek naar voren dat hij 2x zoveel maagzuur aanmaakte, dan wat volwassenen maximaal aanmaken. Het lag bij onze zoon niet aan een verkeerd eetpatroon en er was niets aan de hand met zijn maagklepje. Wel vertelde de arts in het AMC waar verder onderzoek is gedaan, dat het een aansturingsprobleem was vanuit zijn hersenen. Het kwam af en toe voor en hij zou er op ongeveer 5-jarige leeftijd overheen zijn gegroeid. En dat klopte ook. Hij was vier jaar en toen werd het probleem flink minder. Gelukkig voor hem. Hij heeft trouwens van jongs af aan heel lang geen specifiek voedsel gewild waarvan bekend is dat het maagzuur veroorzaakt. Bijzonder hoe hij dat als dreumes al aanvoelde. Maar ook toen hij tien jaar oud was, nam hij nog niet graag vette of suikerrijke voeding. Ondanks dat is hij wel altijd wel aan de zwaardere kant geweest. Of dat te maken heeft met de maagzuur, of de werking van zijn maag, weten we nog steeds niet.
Oorzaken van brandend maagzuur kunnen zijn:
- Een breukje in het middenrif
- Te veel druk op de buik (door overgewicht, verstopping of zwangerschap)
- Een luie maag (vertraagde maagontleding, komt vaak voor bij mensen met diabetes)
- Ouderdom (sluitspier wordt steeds slapper)
- Ziekte van Parkinson
- Tijdens de behandeling van kanker
- Stress
- Roken en alcohol
- Bepaalde voeding (zie hieronder)
Het Amsterdam UMC gaat onderzoek doen naar nachtelijke reflux bij volwassenen en dan met name naar de slaaphouding. Want ook de slaaphouding lijkt het terug vloeien van maagzuur te bevorderen of juist te verminderen.
Wat zijn natuurlijke middelen tegen brandend maagzuur?
Hieronder vertel ik graag wat je zelf zou kunnen doen om het brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel te voorkomen. Maar dan zonder medicijnen.
1 Voeding
Voeding speelt een grote rol bij brandend maagzuur en oprispingen. Het kan per persoon verschillen wat triggers voor je zijn, maar denk vooral aan cafeïne (koffie, cola, maar ook thee), fastfood (pizza, patat, shoarma), vette voeding (zowel ongezonde voeding, als kaas, noten, vis en avocado), scherp gekruid voedsel, suikerrijke voeding, marsepein (maar ook gevulde koeken, boterkoek, amandelstaaf), pepermunt, citrusvruchten, chocolade, frisdrank en uien/knoflook.
Heb je veel last van brandend maagzuur? Houd dan eens een eetdagboekje bij wat je gegeten hebt. Een gezond eetpatroon maakt de kans op maagzuur echt veel kleiner, maar ook dan kan je net last hebben van een bepaald voedingsmiddel dat bij jou maagzuur verergert. Melk kan in eerste instantie een gevoel van brandend maagzuur minder maken, maar kan vervolgens het weer verergeren. Je moet echt zelf uitzoeken wat bij jou de uitlokkende factoren zijn.
2 Eetpatroon
Eet je naast de drie maaltijden regelmatig een tussendoortje? Dan kun je beter stoppen met dat laatste. Probeer je maag meer rust te geven tussen de maaltijden door. Het is belangrijk dat je maag en je darmen de tijd krijgen om het noodzakelijke werk te doen. Ben je bang dat je dan te weinig eet? Eet dan wat meer tijdens de drie maaltijden. Niet dat je meer moet opscheppen, maar vul je bord met allerlei verschillende voedingsmiddelen. In ieder geval 80% gezond.
Overigens kan ook het omgekeerde het geval zijn. Je krijgt last van te veel maagzuur door het eten van te grote porties. Als je juist een opgeblazen gevoel en oprispingen hebt door een zware maaltijd, kun je beter 5 of 6 kleine maaltijden eten per dag.
3 Kauwen
Rustig en langdurig kauwen voor je je eten doorslikt! En niet ondertussen praten 😉 Kauwen is een cruciaal onderdeel van de spijsvertering. Kauwen geeft het lichaam signalen dat het spijsverteringsenzymen moet afgeven en zuur moet produceren om het verteringsproces te starten. Het stimuleert ook de speekselproductie die sleutelenzymen bevat die voedsel direct in je mond beginnen af te breken. Dit voorkomt dat je voeding te lang in je maag blijft.
4 Rustgevende voeding
Het verwarrende kan zijn dat bepaalde voedingsmiddelen die je maag rustig maken, toch bij anderen tot brandend maagzuur kan leiden. De meeste van deze voedingsmiddelen zullen echter wel verlichting geven:
bladgroenten, pompoen, komkommer, kombucha, honing, bottenbouillon, gefermenteerde groenten, kefir, bottenbouillon, vis, avocado, amandelen, asperges.
5 Genoeg water drinken
Geen andere drankjes, maar water drinken. Dit helpt je darmen bij de spijsvertering en zorgt voor een goede spijsvertering en stofwisseling. Te veel water in 1x opdrinken is niet goed, dat kan zelfs zorgen voor misselijkheid. Drink zo’n 8 tot 12 glazen water verdeeld over de dag.
6 Aloë Vera Sap
Een natuurlijk middel dat ook kan helpen tegen brandend maagzuur is het sap van de aloë vera. Je kunt dit
Let op dat het sap wel natuurlijk is. Het is niet goedkoop, maar je drinkt er ook maar een heel klein beetje van, zoals een kwart kopje of 1 eetlepel (afhankelijk van het merk, lees de gebruiksaanwijzing op het etiket). Je kunt dit sap makkelijk online kopen. We adviseren de volgende merken:
7 Vermijd strakke kleding
Leuk aangekleed bij een etentje, maar halverwege de maaltijd begint alles te knellen. Herkenbaar? Doe dit dan niet meer, want het zorgt ook nog eens sneller voor brandend maagzuur. Tegenwoordig heb je nette kleding ook in hele fijne, zachte stoffen. Als je snel last hebt van maagzuur, is dat echt veel fijner.
8 Fenegriek
Nog zo’n natuurlijk middel, dat vrijwel net zo effectief blijkt te zijn als maagzuurremmers, is fenegriek. Dit kruid kalmeert een geïrriteerde maag. Je kunt kiezen voor fenegriek extract of fenegriek capsules.
Andere tips tegen brandend maagzuur en oprispingen?
Heb je zelf ook natuurlijke tips om brandend maagzuur te bestrijden of te voorkomen? Deel ze gerust hieronder!
Bronnen:
Maag Lever Darm Stichting
Wikihow
MedicalNewsToday
Thuisarts
PubMed
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Marleen zegt
Ik heb al jaren last van maagzuur en reflux waarvoor mijn huisarts maagzuurremmers voorschrijft. Een tijd geleden heb ik een koolhydraatarm dieet geprobeerd om een paar kilootjes kwijt te raken, en at helemaal geen brood meer. Tot mijn verwondering verdween het maagzuur en de reflux. Toen ik uiteindelijk stopte met het koolhydraatarm dieet (ik kon het brood niet missen), kwamen de klachten volledig terug !
Jenny zegt
Herkenbaar wat je schrijft. Het kan echt helpen om minder koolhydraten te eten. Al stop je daardoor ook vaak met de slechte koolhydraatrijke producten. Dat helpt nog eens extra tegen brandend maagzuur. Zelf krijg ik dus ook brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel van brood en pasta.