Laten we beginnen met het feit dat iedereen zich wel eens onzeker voelt. Niets om je voor te schamen, of om je druk over te maken. Zekerheid bestaat namelijk niet…. voor niemand niet!
Toch kan een onzekere situatie wel spannend zijn, omdat je niet goed kunt inschatten hoe het gaat lopen en je hebt er geen beeld bij. Het kan leiden tot stress.
Onzekerheid kan ontstaan over bijvoorbeeld:
- Wat moet ik aantrekken?
- Hoe laat moet ik vertrekken (files, treinvertraging)?
- Waar moet ik parkeren?
- Kan ik dit wel?
- Hoe is de persoon met wie ik een afspraak heb?
- Ik kom alleen in een bestaande groep, vind ik wel aansluiting?
- Als ik maar niet…… (vul maar in, bijvoorbeeld: ga stotteren, ineens rare opmerkingen maak, mijn koffie mors, enzovoort).
Onzekere mensen zullen bepaalde zaken proberen uit te stellen. Ze blijven in de veilige modus hangen. Ook zoeken ze bevestiging bij anderen. Keer op keer. Er ontstaat stress en dit leidt tot allerlei piekergedachten. De een heeft dit meer dan de ander. Wat je hieraan kunt doen, lees je onder de foto.
Zekerheid bestaat dus niet in ons leven. Dus als je verder wilt komen, zul je stappen moeten nemen. Ook al zijn ze soms best moeilijk! Zelfs de kledingkeuze vinden sommige vrouwen enorm lastig…
Hoe ga je om met die onzekerheid?
Ik wil natuurlijk niet generaliseren, maar veel mannen zijn hierin wat makkelijker. Ze gaan gewoon en zien dan wel weer. En als er iets mis gaat, is het vaak niet hun schuld. Vinden zij…
Vrouwen hebben de neiging om alles wat meer naar zichzelf toe te trekken, willen problemen voorkomen en kunnen lang nadenken over hoe ze goed overkomen. Uiteraard geldt dit niet voor alle vrouwen, maar veel vrouwen zullen zich hierin wel herkennen.
Succesvolle mensen, man en vrouw, gaan gewoon door, ondanks hun onzekerheid. Ze weten dat er een kans is dat iets niet goed gaat, of anders dan gedacht, maar schakelen dan over op Plan B. Ze kunnen dan nog steeds een soort van spanning voelen vanwege de onzekere situatie.
Als jij dat maar moeilijk vindt, kun je ook wat dingen doen die je helpen om beter met een onzekere situatie om te gaan.
Tips die helpen bij onzekerheid
- Bereid je voor en laat het daarna los.
Je kunt bijvoorbeeld kijken waar je kunt parkeren, of welke kleding je het beste aan kan. Of andere voorbereidingen, zoals wat je mee moet, of jezelf inlezen. Meer kun je niet doen. Probeer het daarna los te laten. - Dat loslaten is natuurlijk moeilijk. Dus twijfel je nog, schrijf dan even op wat het ergste is dat je kan overkomen. Op alle gebieden waar je zorgen over hebt. Dat kun je ook doen in je telefoon of op een kladblaadje. Kijk er daarna naar. Hoe groot is de kans dat alles uitkomt? En als het uitkomt, is het onoverkomelijk of heb je een Plan B nodig?
Juist door het te noteren, wordt het concreter en haal je het uit je hoofd. Anders blijf je hierover piekeren. Meestal blijken ‘de problemen’ dan ook wel mee te vallen. - Iedereen is af en toe onzeker. Ga eens kijken op een station, of bij een groot verzamelgebouw met verschillende kantoren. Observeer hoeveel mensen lopen te zoeken of aarzelen. Het zijn er meer dan je denkt. Je bent echt niet de enige, dus het beste kun je accepteren dat je je af en toe zo voelt.
- Je kunt hierover praten met iemand die dichtbij je staat. Laat diegene praktisch meedenken, maar zorg ervoor dat dit niet iemand is, die je angst en onzekerheid versterkt. Uiteindelijk moet je uit je comfortzone stappen om verder te komen.
- Je hoeft niet perfect te zijn. Wil je dat bereiken, dan stel je je doel te hoog!
- Niet iedereen let op je. Vaak voel je jezelf het middelpunt van alles. Maar mensen kijken misschien wel, maar zijn je eerlijk gezegd ook zo weer vergeten. Trek iets aan waar je je comfortabel in voelt en toch ook passend voor de gelegenheid. Ga je niet ineens anders voordoen dan je bent. En relativeer… je gaat slechts op in het geheel.
- Haal de spanning uit je lijf door daarvoor iets te doen, waar je blij van wordt. Lekkere muziek bijvoorbeeld, of even sporten.
- Oefen af en toe met onzekere situaties die niet veel invloed op je leven hebben. Bijvoorbeeld alleen een museum bezoeken, of wandelen in een totaal onbekende omgeving.
Doe je zelf iets anders als je onzeker bent? Deel dat hieronder met ons.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter