Ken je dat gevoel? Je moet een lastig telefoontje plegen. Met iemand die je niet kent en het is wel belangrijk. Zodra je de telefoon pakt, gebeurt er ineens van alles; je krijgt een droge mond, je voelt de zenuwen door je buik gieren en er spoken wel tig verschillende “wat als…. scenario’s” door je hoofd.
Dat kan ook gebeuren als je een belangrijk gesprek hebt. Of als je een presentatie moet houden voor je werk. Je onzekerheid speelt op en je wordt nerveus. “Kan ik het wel? Moet ik dit wel doen?”
Tara Mohr, auteur van “Playing Big voor vrouwen” schreef een artikel over “The Confidence Myth”. Want hoe zit dat met succesvolle vrouwen? Hebben die dan wel zoveel zelfvertrouwen?
Zelfvertrouwen is niet de oplossing!
Verrassend genoeg geeft Tara aan dat het niet gaat om meer zelfvertrouwen te krijgen, maar om het leren omgaan met je angsten. Het gaat niet om “confidence” maar om “courage”. Kortom, heb het lef om spannende dingen te doen, zoals spreken in het openbaar. Grijp de telefoon, of geef die presentatie, ondanks alle negatieve stemmetjes in je hoofd en angsten die bij je naar boven komen.
Succesvolle vrouwen doen niet anders. In het artikel wordt bijvoorbeeld Cherry Murray genoemd. Zij is decaan van de Harvard School of Engineering en Applied Sciences en heeft meer dan 70 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd. Murray: “Of ik wel eens denk, dat ik niet gekwalificeerd ben? Continue!”
En zo worden er nog enkele voorbeelden genoemd van succesvolle vrouwen die toch ook onzeker zijn. Hoe komt het dan dat die vrouwen wel volop schrijven, presenteren, leiding geven, terwijl zij zich tegelijkertijd onzeker voelen?
Omgaan met onzekerheid
Succesvolle vrouwen negeren de stemmetjes in hun hoofd. Ze voelen de angst echt wel, maar ze laten dat gevoel voor wat het is, ze hebben het lef om door te zetten.
Vrouwen worden vooral gemotiveerd om zelfverzekerder te worden. Maar Tara Mohr, die veel vrouwen heeft begeleidt in hun carrière, is ervan overtuigd geraakt, dat dit compleet het verkeerde idee is. Onzekerheid is wel een probleem, maar zelfvertrouwen is niet de oplossing. De oplossing is om een nieuwe relatie aan te gaan met je eigen onzekerheid.
Volgens Tara kun je dit eenvoudig leren.
Het is niet de bedoeling om de discussie aan te gaan met de bange stemmetjes in je hoofd. Of boos worden op jezelf. Dit is als olie op het vuur gooien. Dan vererger je je onzekerheid alleen maar. Wat je wel gaat doen, is de stemmetjes in je hoofd herkennen. En waarnemen. Alsof je een buitenstaander bent. Want je hebt ook een wijze en kalme geest. Die zegt tegen jou, dat je het best kan. Of best durft.
Door de gedachtes en zenuwen te gaan waarnemen, krijg je een keus hoe je erop zal reageren.
Stel je moet dus een belangrijk telefoontje plegen. Je ziet er als een berg tegenop. Dan ga je eerst constateren wat je gevoel zegt. Blijkbaar vindt je het spannend dat… Dat is dan een gegeven. Kun je nu het gevoel constateren maar het ook wegzetten? Je gevoel niet al te serieus nemen? Want bellen moet toch. En wat blijkt dan vaak…. het gesprek valt reuze mee!
Uit de comfort zone
Het is goed om te weten dat jouw stemmetjes (je innerlijke criticus), vaak een angst is om te falen, of om te veranderen. Onbewust wordt je terugverwezen naar je comfort zone, dat voelt veel veiliger. Je wilt ook voorkomen dat je gekwetst wordt. Maar is dit wel de waarheid? Want wellicht biedt die nieuwe stap geweldige kansen. Geef je een geweldige presentatie en levert dat ingewikkelde telefoontje meer op dan je had kunnen vermoeden. En soms gaat het niet zo als je had gehoopt. Dat hoort er ook bij, maar je kunt trots zijn dat je het wel hebt gedaan!
Soms moet je dus door de angst heen. Je moet lef hebben en doorzetten. Het zal je steeds makkelijker afgaan. Net als bij al die andere succesvolle vrouwen!
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Mabel Frumau van Presenting With Impact. Mabel geeft zakelijke trainingen om beter te leren presenteren en overtuigend te leren spreken in het openbaar.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter