Pure chocola… hhhmmm lekker gezond!
Chocola gezond? Ja, wel als het hele pure chocola (minimaal 85%) is, of rauwe cacao. Het gezonde van die chocolade zit hem dus in de cacao! Deze pure chocolade noemen ze ook vaak zwarte chocolade.
Gewone pure chocolade bevat minimaal 54% cacao en de rest is vaak suiker. Melkchocolade is echt een suikerbom en witte chocolade bevat helemaal geen cacao.
Gezonde stoffen in cacao
Cacao bevat onder andere antioxidanten; stoffen zoals vitamines en mineralen die de strijd aangaan met vrije radicalen en dus bevorderlijk zijn voor een goede gezondheid. De antioxidanten in cacao zijn flavanoïden die positieve effecten kunnen hebben op bij voorbeeld hart- en vaatziekten zoals cholesterol en diabetes.
Ook wordt er een link gelegd tussen flavanoïden en een goed gewicht en betere doorbloeding in de hersenen. Mooi stofje dus, maar zoals bij veel voedingsstoffen moet je ook van flavanoïden niet teveel innemen omdat de stof invloed kan hebben op je hormoonbalans.
Flavanoïden zitten ook in diverse groenten en fruit en kunnen een wisselwerking hebben op medicatie. Het bekendst zijn wel de pillen die niet met grapefruitsap ingenomen mogen worden.
Vrije radicalen
Vrije radicalen zijn stoffen die schade aanbrengen in je lichaam omdat ze zorgen voor een oxidatieproces dat weer gelinkt wordt aan hart- en vaatziekten, kanker en schade aan het zenuwstelsel. Je krijgt vrije radicalen in je lichaam door verkeerd eten, te weinig beweging en stress.
Het is dus belangrijk om een gezonde leefstijl te hebben en voldoende voeding te eten met antioxidanten. En dat kan heel lekker zijn want dit weekend heb ik heerlijke dark chocolate detox bites gemaakt van pure chocolade.
Helaas gaan door het verhitten van de chocola wel wat antioxidanten verloren, maar toch blijft deze lekkernij ook gezond door goede besjes, nootjes en pitjes. Dan kun je beter kiezen voor de raw chocola van Lovechoc. Zij verwerken ook veel ingrediënten in hun repen.
Zelf pure chocolade flikken maken
Voor ongeveer 10-12 bites heb je nodig:
- 2 pure chocoladerepen minimaal 85%, hoe puurder hoe beter dus je kan ook rauwe cacao gebruiken.
- topping naar wens, liefst kleurrijk.
Ik had gesneden paranoten, rozijntjes, cranberry’s (ongezoet!), sesamzaadjes, kokosrasp en goji bessen. Je kan voor een mooie kleurstelling ook pistachenootjes gedroogd fruit zoals mango, ananas of gebruiken.
Bereiding
Smelt de chocola au bain marie, leg bakpapier op een grote (glazen) snijplank (bijv. de leuke snijplankvan Joseph Joseph) of andere platte plank en maak rondjes van de chocola. Leg na het maken van een rondje direct de nootjes en zaadjes erop want anders kunnen ze al hard worden.
Als alles klaar is zet je ze even in de koelkast en wacht je tot ze klaar zijn! Ik zou een servetje bij de hand houden want ze willen nog wel eens een beetje smelten in je hand, maar ze zijn natuurlijk ook om snel op te eten 😉
Bewaren kan gewoon paar dagen in de koelkast, gebruik wel een goede bewaarbox.
Oorspronkelijk recept komt van: theviewfromgreatisland.com
Onze favoriete pure chocolade:
- 92% pure chocolade van Vivani
- Of de kant-en-klare repen van LoveChoc (als je even geen zin hebt)
Femke Elverdink
Laatste berichten van Femke Elverdink (toon alles)
- Nieuw Aziatisch kookboek: ‘Samarkand’ - 18 november 2016
- Gezond kookboek voor kinderen! Forest Feast Kookboek voor Kids - 7 oktober 2016
- Salade, het ultieme zomergerecht! Boekenreview - 20 juli 2016
Gon zegt
Strooi samen met de topping, zaden, gedroogd fruit ook wat korreltjes zeezout over de chocolade. Of flikken zonder noten en fruit en alleen wat korreltjes zeezout. Dat past prima bij elkaar, zout en chocolade. Heerlijk en gezond als je of Himalaya zout of keltisch zeezout gebruikt (mineralen).
Probeer het.
Femke zegt
oke, dat is een leuke variatie, maar minder geschikt voor kinderen (voor wie deze flikken ook waren). Maar zeker eens proberen een andere keer!