Pure honey: honing die z’n kwaliteit behoudt
Honing van de imker: het is niet alleen een oeroude traditie, maar ook een onmisbare aanvulling voor wie gezond wil leven. Bij Pure Honey kunt u heel bijzondere honing kopen: rauwe honing. Dat wil zeggen: honing die niet gemengd is met honing van lagere kwaliteit, bijvoorbeeld uit landen van buiten de EU.
Doordat de honing ongefilterd is en er veel kristallisatie plaatsvindt, blijven waardevolle stoffen behouden. Denk daarbij aan eiwitten, pollen en tal van vitamines. Pure honing wordt rechtstreeks uit de honingraat gewonnen en heeft zijn natuurlijke textuur en smaak behouden. Pure honing kan variëren in kleur, smaak en consistentie, afhankelijk van de nectarbronnen die de bijen gebruiken om de honing te produceren.
Hoe wordt pure honing gemaakt?
Pure honing wordt gemaakt door honingbijen. Bijen verzamelen nectar uit bloemen en brengen het terug naar de bijenkorf, waar het wordt omgezet in honing. In de bijenkorf gebruiken de bijen enzymen om de nectar om te zetten in glucose en fructose, de suikers die in honing worden aangetroffen. De bijen slaan de honing op in de honingraat totdat het klaar is om te worden geoogst.
De imker oogst de honing door de honingraat uit de bijenkorf te halen en de honing te extraheren met behulp van een centrifuge. De honing wordt dan gezeefd om eventuele onzuiverheden te verwijderen. Bij pure honing worden geen andere stoffen toegevoegd en het wordt niet verhit boven de natuurlijke temperatuur van de bijenkorf, waardoor de natuurlijke enzymen en voedingsstoffen behouden blijven.
Rauwe honing heeft tal van gezondheidsvoordelen
Door het behoud van deze stoffen heeft de honing veel gezondheidsvoordelen. Eén daarvan is het op peil houden van cholesterol. Honing die 100 % natuurlijk is, zit namelijk vol antioxidanten en flavonoïden, die daar aan bijdragen. Het ‘vloeibare goud’ zou daarmee ook hart- en vaatziekten kunnen voorkomen.
Stoffen als vitamine B, calcium, ijzer, magnesium en kalium kunnen het lichaam en het immuunsysteem een boost geven. Bovendien heeft rauwe honing nog een welkome toevoeging: enzymen. Zij geven de honing een bacterie- en schimmelremmende werking. Wie verkouden is, last heeft van keelpijn of een ontstoken wond heeft, kan daarom ook honing kopen en gebruiken als natuurlijk medicijn.
Antibacteriële eigenschappen
Naast de antioxiderende eigenschappen van honing, heeft het ook antibacteriële eigenschappen. Dit komt doordat honing natuurlijke stoffen bevat die de groei van bacteriën kunnen remmen. Een voorbeeld hiervan is waterstofperoxide, dat van nature aanwezig is in honing. Dit maakt honing een natuurlijk middel tegen bacteriële infecties, vooral in de mond. Een studie gepubliceerd in de European Journal of Medical Research heeft aangetoond dat honing effectief kan zijn in het verminderen van plaquevorming en gingivitis, wat leidt tot gezondere tanden en tandvlees.
Positief effect op immuunsysteem
Bovendien kan honing een positief effect hebben op het immuunsysteem. Het bevat namelijk verschillende voedingsstoffen zoals enzymen, mineralen en vitamines die helpen het lichaam gezond te houden en te beschermen tegen ziekten. De aanwezigheid van probiotica in sommige soorten honing kan ook bijdragen aan een gezonde darmflora en een verbeterde spijsvertering.
Hoe kun je pure honing onderscheiden van bewerkte honing?
Niet alle honing is van dezelfde kwaliteit. De gezondheidsvoordelen van honing zijn afhankelijk van de kwaliteit en de zuiverheid van de honing. Helaas is er veel commerciële honing op de markt die is verwerkt en behandeld, waardoor het grootste deel van de voedingsstoffen verloren gaat. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor rauwe, onverwerkte honing van hoge kwaliteit.
Een goede manier om te controleren of de honing puur is, is door het te testen met water. Doe een eetlepel honing in een glas water en roer het goed door. Als de honing oplost in het water, is het hoogstwaarschijnlijk bewerkt en niet puur. Puur honing blijft in water zitten en zakt langzaam naar de bodem.
Van thee tot dessert: de veelzijdigheid van honing in de keuken
Honing is niet alleen een gezonde toevoeging aan je dieet, het is ook een veelzijdige smaakmaker die in veel gerechten kan worden gebruikt. Hier zijn enkele voorbeelden van gerechten waar honing lekker bij is:
- Saladedressing: Honing kan worden gebruikt om een lekkere en gezonde saladedressing te maken. Combineer het met azijn, mosterd en olijfolie voor een smakelijke en eenvoudige dressing.
- Geroosterde groenten: Honing kan worden gebruikt om geroosterde groenten een zoete en karamelachtige smaak te geven. Probeer het eens met geroosterde wortelen, zoete aardappelen of pompoen.
- Yoghurt en fruit: Een schepje honing kan een simpele kom yoghurt en fruit transformeren tot een heerlijk en gezond ontbijt of snack.
- Thee: Voeg een lepel honing toe aan je favoriete thee voor wat extra zoetheid en een natuurlijke hoestonderdrukker.
- Gebak: Honing kan worden gebruikt als een gezonder alternatief voor suiker in veel gebakken recepten. Probeer het eens in plaats van suiker in een havermoutkoekje of bananenbrood.
Kleine imkerijen met liefde voor de natuur
De imkerijen waarmee Pure Honey samenwerkt, hebben de afgelopen decennia heel wat kennis en ervaring opgedaan over de productie van rauwe honing. De imkerijen zijn onder andere gevestigd in Polen, dichtbij de natuurparken Swietokrzyski National Park en Babiogorski National. Het gaat om echte Natura 2000-gebieden. Hier kan de natuur nog volop z’n gang gaan. De kleine bijenkolonies van deze imkerijen leven en werken in bosrijke omgevingen en dat maakt dat in het assortiment unieke soorten te vinden zijn.
Boshoning en Naaldbomenhoning bijvoorbeeld, afkomstig uit het Swietokrzyskiegebergte. Wil je andere soorten honing kopen, denk dan aan Boekweithoning, Lindehoning, Bloemenhoning of Acaciahoning.
Een therapeutisch en ‘Grieks schoonheidsideaal’
Sinds 2021 werkt Pure Honey samen met nog een belangrijke producent van 100% natuurlijke honing: de Griekse imker Asterios.
De bijenvolken van deze imker wonen en werken ver uit de buurt van de verstedelijkte gebieden in het ongerepte Noord-Thracië. Het grotendeels intact gebleven ecosysteem van Noord-Thracië zorgt ervoor dat de Griekse imker rauwe honing van hoge kwaliteit kan leveren.
En wie kennen de voordelen van honing beter dan de Grieken? Al in de oudheid werd het product aangemerkt als ‘godenspijs’ en gebruikte men het voor therapeutische en schoonheidsdoeleinden.
(red) Met dank aan onze gastblogger voor het aanleveren van dit artikel