Soms zie je ‘rauwe honing‘ op een pot honing staan. Is rauwe honing gezonder dan gewone honing? Wat is dat eigenlijk en wat is het verschil met ‘gewone’ honing?
We vroegen het aan een ervaren imker.
In wat onderscheidt de rauwe honing zich van andere honing? Of in hoeverre is honing van de imker anders dan de honing uit de supermarkt?
Honing in de supermarkt is een op smaak en kleur gemaakt mengsel van verschillende honing vanuit verschillende landen. Lees het ‘uit EG- en niet-EG landen’. Dat wordt gedaan om bijvoorbeeld een consistente kleur en smaak te kunnen handhaven. De gebruikte honing kan ook gepasteuriseerd zijn om kristallisatie van honing tegen te gaan. Dit alles zorgt voor een verlies van de honingeigen smaak, geur en kleur. En indien gepasteuriseerd of verhit boven de 38 graden doet dit ook de gezondheidsvoordelen van honing teniet.
Honing van de Imker wil juist de bijzondere, honingeigen smaken behouden en de honing zo aanbieden als dat de bijen het bereid hebben.
Kun je aangeven of de honing ook duurzaam is? Bijvoorbeeld qua vervoer/import als het uit Afrika komt?
Wat het duurzaamheidsaspect betreft denk ik dat het in stand houden van lokale imkers meer duurzaamheidswinst oplevert dan dat het transport van de honing aan schade veroorzaakt. De Europese afnemers bieden de Afrikaanse lokale imkers een grotere afzetmarkt en een eerlijke prijs. Daarnaast worden ze voorzien van kennis omtrent het bijenhouden. Het belang van het in stand houden van lokale imkers draait natuurlijk niet alleen om het in stand houden van de bijenproducten maar juist om het in stand houden van de bijen zelf. Het zal je ongetwijfeld niet ontgaan zijn dat er de afgelopen paar jaar veel te doen is geweest over de toestand van de honingbij (lees bijensterfte) en de eventuele ecologische gevolgen daarvan.
Hoe heb je al die bijzondere honingsoorten gevonden?
Ik ben zelf imker en heb tijdens het reizen altijd oog voor de lokale bijenhouders. Zodoende kom je in aanraking met honingsoorten die hier vreemd zijn (de vegetatie is simpelweg anders). Daarnaast zorgt mijn liefde voor het zoete goedje ervoor dat ik altijd opzoek ben naar nieuwe verrassende honingsoorten.
Is er een bepaald seizoen dat jullie de raathoning aanbieden?
Raathoning is erg geliefd en is daarom na het oogsten vaak ook snel uitverkocht. In Nederland zijn er ongeveer 2 perioden dat er honing ‘’geoogst’’ wordt: midden voorjaar en midden zomer. Rond deze perioden is de raathoning meestal aanwezig.
Zoveel smaken honing
We testen zelf regelmatig allerlei soorten honing, om zo het verschil te ervaren… Dat hebben we geweten. Ik ben nu helemaal dol op de junglehoning uit Ethiopië. Heerlijk! Een hele unieke smaak! Maar die kom je dan weer zelden tegen.
Je ziet vaker heidehoning en daar zijn we ook dol op. Weet je dat heidehoning heel goed te combineren is met een stukje kaas?
Lees hier meer over diverse honingsoorten en hun werking.
Rauwe heidehoning
De heidehoning komt meestal uit andere landen en is beperkt beschikbaar in de Benelux. Sommigen vinden heidehoning een beetje een rokerige smaak hebben en dat is een goede omschrijving. Het is een opvallende en specifieke smaak, iets voor echte honingliefhebbers!
Heidehoning wordt op de heide verzameld, waar nog geen vervuiling of kunstmest is… Heidehoning is rijk aan antioxidanten. De honing wordt zonder verhitting gewonnen, waardoor de gezondheidsvoordelen intact blijven. Honing zoals deze heidehoning heeft bewezen antiseptische kwaliteiten, die kunnen helpen om wonden te helen en een goede bijdrage leveren aan het bestrijden van ontstekingen van de blaas, nieren en urethra.
Conclusie:
Het is echt een totaal andere beleving om honing te kiezen die rechtstreeks bij de imker vandaan komt. Echt heel lekker! Wat mij betreft dus een aanrader.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Beweging niet alleen goed voor je spieren, maar ook voor je brein! - 28 oktober 2024
- Is patat gezond? Hoe maak je het gezonder & wat zijn alternatieven? - 25 oktober 2024
- Wat is gezonder, amandelmelk of sojamelk? - 20 oktober 2024
Trudy zegt
Goedenavond,
Mag ik de prijs weten van de honing ?
Vriendelijke groet ,Trudy
Jenny zegt
Beste Trudy,
bovengenoemde website met rauwe honing bestaat helaas niet meer. Je kunt overwegen om rauwe honing te kopen bij Holland & Barrett. Dit kost ongeveer 4,75.
GvdB zegt
Veel mensen kennen het verschil tussen honing van de imker en honing uit de supermarkt niet. Een maal het verschil geproefd, zal je waarschijnlijk altijd kiezen voor rauwe honing rechtstreeks van de imker!