• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Gastbloggers
  • Nieuwsbrief
  • Dossiers
  • Contact
Logo Goed eten Gezond leven
Hide Search
%s
  • Home
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Tussendoortjes
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Liefde & Relaties
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • Schoonheid
    • WellnessVakanties
    • Productreviews
Je bevindt je hier: Home   Goed eten & koken   Rauwe of bewerkte honing?

Rauwe of bewerkte honing?

Laatste update: 26 augustus 2015 - Door Isabelle Trébillod | Leestijd ca. 3 minuten

honingWaarom rauwe, ongepasteuriseerde honing gebruiken?

Anders dan bij suiker, waardoor het verwerken alle goeie eigenschappen verloren gaan, bevat rauwe honing nog steeds alle goede enzymen die de vertering ervan ondersteunen. Honing is een eeuwenoud zoetmiddel en wordt even lang geprezen om zijn goede eigenschappen.

Honing is niet geschikt voor kinderen onder 1 jaar, vanwege het (zeer kleine) risico op botulisme.

Rauwe honing heeft tal van gezondheidsbevorderende eigenschappen:

Aminozuren

Rauwe honing bevat ongeveer 18 essentiële en niet-essentiële aminozuren, de bouwstenen van eiwit. Tot deze aminozuren behoren cysteine, histidine, glutamine, lycine, proline en tryptofaan.

Anti-oxidanten

Honing bevat veel van de anti-oxidanten die ook in groene, bladerrijke groenten worden aangetroffen, in het bijzonder flavonoiden. Die werken ondermeer energieverhogend en kalmeren de huid.

Enzymen

Rauwe honing bevat fosfaatzuur en nog vijf andere cruciale enzymen die belangrijk zijn voor de spijsvertering en assimilatie (groei, onderhoud en reparatie van het lichaam).

Vitaminen en Mineralen

Rauwe honing is een goede bron van vitamine C, vitamine B2, B3 en B5 (geeft energie) en heeft een uitgebreid mineralenprofiel, met onder meer calcium, chroom, koper, ijzer, magnesium, kalium, selenium en zink. Selenium is een antioxidant die de hartfunctie en het immuunsysteem ondersteunt.

Door de onbewerkte staat van het product wordt de honing gemakkelijk door het lichaam opgenomen. Ongefilterd en ongekookt voor een rijke, maximale smaaksensatie met alle gezondheidsvoordelen van dien.

Bewerkte honing

Vaak is honing die in de supermarkt verkrijgbaar is, al zodanig bewerkt door verhitting en vermenging dat de gezondheidsvoordelen minimaal zijn. Rauwe, onbewerkte honing bevat kleine vlekjes van enzymrijk stuifmeel, die je zou kunnen omschrijven als een kolonie anti-oxidanten. De honing is direct afkomstig van de bijenkorf die wordt gehouden in een pesticidenvrije omgeving. De honingbijen verzamelen hun nectar uit wilde bloemen. Na de extractie wordt de honing onmiddellijk gebotteld en verpakt zonder te worden verhit, om zo optimale smaak en voedingsstoffen te behouden.

Belangrijk: ook al is rauwe honing de veiligste vorm van suiker, het is nog altijd 70% fructose. De gezondheidsvoordelen verdwijnen bij overmatig gebruik, in het speciaal voor mensen met verhoogde insuline of leptine-niveaus. Wetenschappelijke studies suggereren een maximale fructose consumptie van 25 gram per dag. Een theelepel rauwe honing bevat ongeveer 20 gram fructose.

Van stijve gewrichten, verkoudheden tot infecties, geen betere remedie dan een portie honing te eten. Het zoete goedje bevat grote hoeveelheden glucose en fructose, twee grote leveranciers om je energie- en prestatieniveau op te krikken. Al is dat niet het enige voordeel.

Griekse atleten namen tweeduizend jaar geleden al hun portie honing voor de trainingen van de Olympiade. Honing produceert enorme reserves van glycogeen in de lever. Glycogeen houdt de bloedsuikerspiegel op peil, waardoor het uithoudingsvermogen wordt gestimuleerd en vermoeidheid weggaat.

Volgende week gaan we weer verder over Honing.

Dit artikel is geschreven door Isabellle Trébillod van OrthoNature. Bedankt!

De Weegschaal GezondheidsWinkel

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Koudgeslingerde honing is gezond(er)
    Koudgeslingerde honing is gezond(er)
  • Nog meer redenen om honing te nemen
    Nog meer redenen om honing te nemen
  • Waar kun je honing voor gebruiken?
    Waar kun je honing voor gebruiken?
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten

Isabelle Trébillod

Mijn gezondheid was in een bepaalde tijd niet helemaal optimaal. Ik werd naar het ziekenhuis verwezen en zo kwam ik in aanraking met een orthomoleculaire therapeute. Ik moest mijn hele eetpatroon van haar veranderen! Binnen drie maanden voelde ik me weer helemaal lekker in mijn vel. Na een tijdje besloot ik om zelf deze studie te gaan doen. Nadat ik deze studie had afgerond, heb ik nog veel cursussen en workshops gevolgd. (Ayurvedische, oligotherapie, etc) Je weet namelijk nooit genoeg in dit vak! Ik heb mijn eigen bedrijf Ortho Nature gestart en help daar met veel plezier mijn cliënten. Verder ben ik een echte ondernemer. Naast gezondheid, ligt daar mijn passie. Zo ben ik ook eigenaar van taleninstituut Altha Lingua.

Laatste berichten van Isabelle Trébillod (toon alles)

  • Pure chocolade 99% cacao, te koop in de supermarkt - 31 augustus 2015
  • Waarom zijn groene groente gezond? - 4 juli 2015
  • Vetzuren uit supplementen - 20 mei 2015

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: gastblog, honing

Lees Interacties

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Gratis WandelBingokaarten!

Schrijf je in voor onze wekelijkse updates en ontvang gratis 4 WandelBingokaarten!

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Partners:

Wil je ons helpen? Dankzij onze partners zijn wij in staat om deze website te blijven maken. Daar zijn we blij mee. Zij bemoeien zich overigens niet met de inhoud van onze site!

Body and Fit shop

Dossiers

Dossiers Goed eten Gezond leven over voeding, bewegen en mind




Alka Greens

Footer Widget Header

Footer

Recente berichten

  • Wat wij hebben geleerd over melanoomkanker
  • Welke voeding helpt tegen een opgeblazen gevoel?
  • Doe dit om angst te verminderen en beter te slapen!
  • Witlof uit de oven, maar dan echt lekker!
  • Manifesteren voor nuchtere mensen: 7 stappen!

Let op

Deze website geeft geen medisch advies en is slechts ter inspiratie bedoeld voor een gezonder leven en zelfzorg met de juiste voeding, leefstijltips en tips voor beweging. Bij fysieke of mentale klachten dien je te allen tijde je (huis)arts te raadplegen.

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Welke maaltijdboxen zijn er allemaal?
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. De lekkerste en beste suikervervanger

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Partners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Dossiers
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

Volg ons op FacebookVolg ons op Twitter Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram Volg ons op Youtube

© 2023 Goed Eten Gezond Leven