Er zijn veel verschillende soorten honing te koop. Elke honing heeft zijn eigen werkzaamheid en de specifieke eigenschappen. Een aantal honingsoorten en hun gezondheidsvoordelen zijn:
- Lindehoning: deze honing kalmeert de zenuwen.
- Klaverhoning: deze honing werkt tegen diarree.
- Heidehoning: voorkomt nier-, blaas- en prostaatklachten. Heidehoning heeft een speciale pittige smaak.
- Boekweithoning: deze honing versterkt je bij een gevoel van uitputting. Je vindt deze honing vooral in midden Europa.
- Rozemarijnhoning: in de Provence waarderen sommige oudere mannen deze honing, omdat die hun potentie zou bevorderen.
- Acaciahoning: deze honing zuivert het bloed en helpt als er te veel zuur in je maag gekomen is.
- Bos- of woudhoning: wanneer je problemen met je lucht- of urinewegen en je bloedsomloop wilt voorkomen, kun je deze honing het best gebruiken. Deze honing vind je veel in Oostenrijk, want je hebt er veel dennen en sparren voor nodig.
- Gemengde bloemenhoningsoorten: De Amerikaanse arts Peterson heeft 22.000 mensen onderzocht met een allergie, bijvoorbeeld hooikoorts. Hij liet de patiënten gedurende tijd boterhammen eten met gemengde bloemenhoningsoorten uit hun omgeving, het liefst binnen een straal van 10 kilometer van hun woning. 20.000 patiënten waren in de wolken over deze remedie. Ze hadden veel minder last van hun kwaal of raakten er helemaal van af.
Waarom is honing gezond?
De suikers in honing trekken vocht aan. Daardoor is honing een slijmoplossend middel. Honing bevat tevens etherische oliën die het slijm verdunnen en de hoestprikkel verminderen. Honing kan geneeskrachtig werken bij een zere keel en verkoudheid.
Doordat veel enzymen en andere stoffen in honing desinfecterend werken, heeft honing veel bacterieremmende eigenschappen. Al die eigenschappen verdwijnen als sneeuw voor de zon, als je de honing in kokend hete thee doet. Je kunt beter wachten tot de thee is afgekoeld en er dan pas een lepel honing erbij doen. Bij een verkoudheid kun je best kiezen voor tijm- of eucalyptushoning.
Goedkope supermarkthoning bevat vaak minder echte honing dan de pure honing bij de imker. Let dus op deze kwaliteitsverschillen. Als je kijkt naar goede kwaliteit honing, dan heeft deze verschillende gezondheidsvoordelen.
Gezondheidsvoordelen van honing:
1. Honing bevat verschillende antioxidanten, zoals flavonoïden, die het lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen en ontstekingen verminderen.
2. Honing heeft een verzachtend effect op de keel en kan helpen bij het verlichten van irritatie en hoest. Het wordt vaak gebruikt als natuurlijk middel bij verkoudheid en keelpijn.
3. Honing heeft antibacteriële eigenschappen en kan worden gebruikt als een natuurlijk middel voor de behandeling van kleine wonden, brandwonden en snijwonden. Het bevordert de genezing en voorkomt infecties. Let op, gebruik bij open of grote wonden nooit honing uit je keukenkastje. Hierin kunnen ook verkeerde bacteriën zitten die de wondgenezing in de weg staan. Volg dan altijd de aanwijzingen op van je arts!
4. Honing kan helpen bij het verminderen van maagklachten, zoals brandend maagzuur en indigestie. Het kan ook de spijsvertering bevorderen en een gezonde darmfunctie ondersteunen. Lees hier meer over darmklachten en orthomoleculaire therapie.
5. Door zijn antioxidanten en antibacteriële eigenschappen kan honing de immuunfunctie ondersteunen en het lichaam helpen beschermen tegen infecties.
6. Honing is een natuurlijke bron van koolhydraten en kan snel energie leveren, waardoor het een goede keuze is voor sporters of voor mensen die een snelle energieboost nodig hebben.
Let op, hoewel honing veel voordelen heeft, is het ook rijk aan suiker en calorieën, dus het moet met mate worden geconsumeerd, vooral bij mensen met diabetes of mensen die proberen af te vallen.
Honing en je bloedsuikerspiegel
Honing heeft ook een negatieve invloed op je bloedsuikerspiegel. Net als bij suiker of witte zetmeel, zorgt honing voor een schommelende bloedsuikerspiegel, met bijvoorbeeld energiedipjes tot gevolg. Daarom wordt er al eeuwenlang gezegd; honing is lekker en gezond, maar neem niet te veel. Als je honing combineert met groenten of eiwitten (denk aan honing in kwark), is het effect op de bloedsuikerspiegel minder groot.
Versuikeren van honing
Het kan gebeuren dat na een tijd de vloeibare honing versuikert. Voor de smaak en de kwaliteit van de honing maakt dit niets uit. Deze blijft hetzelfde. Je kunt de honing weer mooi vloeibaar maken door je pot korte tijd au bain mairie te verwarmen op maximaal 40 graden. Beslist niet meer. Je kunt versuikering voorkomen door geregeld in de pot te roeren.
Hoe snel honing versuikert, is per soort verschillend. De ene honing versuikert na 3 maanden en de andere honing doet er een jaar over. Om je verkoudheid te vertroetelen kun je het best een lepel zuivere honing op de nuchtere maag nemen. Dit helpt ook bij het verteren van voedsel. Een lepeltje rauwe honing innemen voor het eten zorgt voor een goede vertering van je maaltijd.
Isabelle Trébillod
Laatste berichten van Isabelle Trébillod (toon alles)
- Welke honing kiezen? De gezondheidsvoordelen van verschillende honingsoorten - 24 april 2024
- Waarom zijn groene groente gezond? - 4 juli 2015
- Vetzuren uit supplementen - 20 mei 2015
HONINonline zegt
Wij verkopen per jaar 10.000 kilo Nederlandse honing en krijgen ontzettend veel positieve feedback van de gebruikers. Met name de combinatie honing met kaneel komt als bijzonde heilzaam uit de bus. Wetenschappelijk bewezen of niet: praktijk ondervindelijk blijken goede resultaten!
Ps: Meer info over onze manier van werken op http://www.bijenhof-dv.nl
Frans theuws zegt
Hallo,
Ik heb deze week van iemand gehoord dat eendenkroos honing goed werkt tegen lever en nier problemen. Deze zou verkrijgbaar zijn in oost europa