• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Gastbloggers
  • Nieuwsbrief
  • Dossiers
  • Contact
Logo Goed eten Gezond leven
Hide Search
%s
  • Home
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Tussendoortjes
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Liefde & Relaties
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • Schoonheid
    • WellnessVakanties
    • Productreviews
Je bevindt je hier: Home   Goed eten & koken   Waarom zijn groene groente gezond?

Waarom zijn groene groente gezond?

Laatste update: 31 augustus 2019 - Door Isabelle Trébillod | Leestijd ca. 5 minuten

In het blog van Isabelle geeft zij heel duidelijk antwoord op een vraag die ik eigenlijk al heel lang heb. Zij had ‘m ook, dus jij waarschijnlijk ook. Waarom zijn groene groente gezond?

waarom-groene-groente-gezond

Het belang van het eten van groene groente

Ik heb mij altijd afgevraagd waarom groene groente zo gezond zou zijn. Ik loop veel buiten met mijn twee honden en elke keer verbaast het mij dat koeien, zulke grote dieren, uitsluitend door het eten van gras kunnen leven.

Grote dieren zoals koeien of olifanten, kleinere dieren zoals eenden, leven van gras. Als je honden uitlaat gaan ze vaak gras eten. Honden weten instinctief dat zij het moeten eten, voor hun darmen maar tevens om te ontgiften.

Ik was even benieuwd of mijn honden Chlorella (extract uit groene algen met een uitgesproken grasgeur) lekker zou vinden. Ik heb het dus geprobeerd met biologisch Chlorella poeder gemengd in een klein beetje kwark. Zij zijn er dol op. Ik geef het nu een paar keer per maand voor het ontgiften van zwaar metaal (door inenting).

Waarom is veel groente (bladeren en gras) groen?

Wat zit er in gras dat zoveel voedingstof kan geven dat een groot dier hierop gezond kan leven? Gras ontstaat uit de fotosynthese van zonlicht. De groene kleur ontstaat door Chlorofyl die namelijk het groene pigment is waardoor planten en algen hun kleur krijgen.

In de chloroplasten (soort bladgroenkorreltjes) van planten en algen zit dat pigment (chlorofyl) dat op zonlicht reageert. De vraag is echter waarom deze bladgroenkorrels groen zijn. Dit heeft te maken met chlorofyl. Er zitten eigenlijk twee typen chlorofyl in groen gras, chlorofyl A en B. Chlorofyl A absorbeert de rode kleuren en chlorofyl B de blauwe kleuren. Als je rood en blauw uit wit licht haalt, dan is groen de enige kleur die overblijft en deze wordt dus teruggekaatst door de bladgroenkorrels. Hierdoor zien wij dus de groene kleur.

Deze chloroplasten helpen dus bij het opvangen van licht en het omzetten in chemische energie die nodig is voor de fotosynthese, een proces waarbij koolstofdioxide met behulp van lichtenergie en water wordt omgezet in koolhydraten (glucose) en zuurstof die de plant kan omzetten in andere stoffen om verder te kunnen groeien. Daarna stoot het gras de zuurstof weer uit.

M.a.w. zorgt chlorofyl dat de plant zonlicht kan vasthouden wat vervolgens omgezet wordt in suikers en koolhydraten waar de plant zich mee kan voeden. Door gras te eten of bladgroen te eten wordt deze lichtenergie letterlijk door dieren en mensen opgenomen!

Wat gebeurt er nog meer?

Chlorofyl zorgt ervoor dat gras maar tevens alle groene groenten licht en dus energie op kunnen vangen en dat is essentieel.

In 1975 ontdekt dr F.A Popp physicus van de universiteit van WURZBURG in Duitsland dat levende cellen (ook van voedingstof zoals gras, fruit, groente etc…) lichtdeeltjes uitstralen, de zogenaamde  biofotonen (Biofotonen = leven + licht).

Tevens zag hij dat biofotonen licht opnemen en ook licht kunnen opslaan. In verdere onderzoeken werd aangetoond dat cellen o.a. via  biofotonen kunnen communiceren.

Via het groene voedsel absorberen wij letterlijk deze lichtdeeltjes, die via de zon in het voedsel gekomen zijn. Beschouwd men de mens als een lichtwezen dan kan hij optimaal gevoed worden door veel groene groente te eten.

Wat merkwaardig is, is ook het feit dat in biologische voeding 2 keer meer biofotonen aanwezig zijn.  Onderzoeken zijn gedaan o.a. met groente maar ook met biologische eieren, dus veel meer (voeding)energie. Biologische eieren zijn eieren die afkomstig zijn uit kippen die buiten leven en o.a. ook gras eten.

En wat dan met niet groene groente?

Ik heb me ook altijd afgevraagd hoe het zit met de niet groene groente. Denk bijvoorbeeld aan de nachtgroente (nachtschade). Als men slechts naar de energie c/ q de lichtwaarde van deze groente kijkt dan zouden wij kunnen concluderen dat het veel lager moet zitten dan in de groene groente.

Via het deel dat boven de grond is of via groenblad hebben ze wel voedingstoffen gekregen waardoor ze gegroeid zijn maar het potentieel aan energie (lichtdeeltjes) is er niet meer of laag aanwezig

Bovendien is van dat soort groente bekend dat sommige een natuurlijke gifstof zoals solanine (aardappelen) of tomatine (tomaten) bevatten die bij gevoelige mensen wel eens allergieën, ontstekingen, buikpijn etc.. kan veroorzaken. Ik heb enkele patiënten die gewrichtspijnen krijgen als ze nachtschade groente eten. Deze komt echter uitsluitend voor in onrijpe tomaten, paprika’s of aubergines en in aardappelen

Aubergine en paprika altijd eten als ze rijp zijn. Wat aardappelen betreft heb ik ergens gelezen dat je ze altijd op een donkere plek moet bewaren om de vorming van solanine tegen te gaan.

Maar het is niet alles: naast extra energie hebben groene groente nog meer te bieden. Denk bijvoorbeeld aan groene kool en Patchoi die veel direct opneembaar calcium bevatten wat niet het geval is bij melk of melkproducten.

Groenblad en vlees

Als je biologisch vlees eet, dus afkomstig van dieren die het onbespoten groene gras buiten kunnen eten dan haal je niet alleen lichtenergie binnen maar tevens een bron van Vitamine B12 , een onmisbare vitamine die aan de basis ligt van talloze processen  in het lichaam.

Groenblad en vis

Vis eten is gezond, maar wel vissen die in zuiver water leven en die “groen” eten, van algen, groene algen vol chlorofyl die tevens de bron van Omega 3 zijn, de grondstof voor onze celmembranen.

Ik wens je veel groene groente en veel groene energie toe.

Isabelle

Fotocredits: vanessa lollipop

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Tips om jezelf te veranderen
    Tips om jezelf te veranderen
  • Hoe het hebben van een hond je gezondheid kan verbeteren
    Hoe het hebben van een hond je gezondheid kan verbeteren
  • Groene kool stamppot met kidneybonen
    Groene kool stamppot met kidneybonen
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten

Isabelle Trébillod

Mijn gezondheid was in een bepaalde tijd niet helemaal optimaal. Ik werd naar het ziekenhuis verwezen en zo kwam ik in aanraking met een orthomoleculaire therapeute. Ik moest mijn hele eetpatroon van haar veranderen! Binnen drie maanden voelde ik me weer helemaal lekker in mijn vel. Na een tijdje besloot ik om zelf deze studie te gaan doen. Nadat ik deze studie had afgerond, heb ik nog veel cursussen en workshops gevolgd. (Ayurvedische, oligotherapie, etc) Je weet namelijk nooit genoeg in dit vak! Ik heb mijn eigen bedrijf Ortho Nature gestart en help daar met veel plezier mijn cliënten. Verder ben ik een echte ondernemer. Naast gezondheid, ligt daar mijn passie. Zo ben ik ook eigenaar van taleninstituut Altha Lingua.

Laatste berichten van Isabelle Trébillod (toon alles)

  • Pure chocolade 99% cacao, te koop in de supermarkt - 31 augustus 2015
  • Waarom zijn groene groente gezond? - 4 juli 2015
  • Vetzuren uit supplementen - 20 mei 2015

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: aardappelen, andijvie, aubergine, Boerenkool, detoxen, gezond eten, gezonde leefstijl, gezonde voeding, groene groente, ontgiften, paprika's, spinazie, spruiten, Tomaten

Lees Interacties

Reacties

  1. Maria zegt

    28 september 2018 om 19:36

    Ik weet nu veel over groene groenten. Maar nog steeds niet waarom die nou zo gezond zijn….
    Door hun licht-energie? Wat is daar dan zo bijzonder aan? In tegenstelling tot bv. Andere groenten of soorten energie?
    Wat gebeurt er als je alleen witte en rode groenten eet?
    Graag een iets minder wetenschappelijk antwoord en wat meer praktisch nut.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Gratis WandelBingokaarten!

Schrijf je in voor onze wekelijkse updates en ontvang gratis 4 WandelBingokaarten!

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Partners:

Wil je ons helpen? Dankzij onze partners zijn wij in staat om deze website te blijven maken. Daar zijn we blij mee. Zij bemoeien zich overigens niet met de inhoud van onze site!

Body and Fit shop    

Dossiers

Dossiers Goed eten Gezond leven over voeding, bewegen en mind




Alka Greens

Footer Widget Header

Footer

Recente berichten

  • Hoe merk je dat je te weinig zuurstof binnen krijgt?
  • Lovehandles bij mannen: meer testosteron tegen overgewicht!
  • Zelf hummus maken | Makkelijk en gezond
  • Je bent jong en voelt je ongelukkig. Wat kun je zelf doen?
  • Onschuldig blowen bestaat niet

Let op

Deze website geeft geen medisch advies en is slechts ter inspiratie bedoeld voor een gezonder leven en zelfzorg met de juiste voeding, leefstijltips en tips voor beweging. Bij fysieke of mentale klachten dien je te allen tijde je (huis)arts te raadplegen.

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Welke maaltijdboxen zijn er allemaal?
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. De lekkerste en beste suikervervanger

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Partners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Dossiers
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

Volg ons op FacebookVolg ons op Twitter Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram Volg ons op Youtube

© 2023 Goed Eten Gezond Leven