Een harmonieuze sfeer creëren, met elkaar praten en samen eten met familie of vrienden maakt je echt gezonder. Misschien denk je “gezond zijn heeft toch te maken met goed eten en genoeg bewegen”, ja, dat klopt. En om goed te kunnen ontspannen is het belangrijk dat we onze emoties/ervaringen delen en samen lachen. Zo’n ontspanning maakt je gelukkig en de gelukshormoon endorfine is de natuurlijke pijnstiller.
Drukke samenleving
Toch brengen we weinig tijd door met onze familie en vrienden. Altijd lopen we te haasten want we hebben ontzettend veel te doen. Kom je een bekende tegen en je vraagt, “hoe gaat het” goed maar “ik heb het zo druk”. “Ik moet nog kinderen ophalen, boodschappen doen, huis schoon maken, sporten enz. enz.”.
Onze drukke agenda’s en te veel prikkels in deze samenleving laten ons niet relaxen. Focussen op één ding lukt niet in deze wereld vol afleidingen, verslavingen, Social Media, en Smart Phone. We willen ook nog overal bij horen en stellen hoge verwachtingen. Tijd om echt tot rust te komen en onze batterij op te laden hebben we meestal niet.
Genieten zoals Spanjaarden
Andere culturen en zeker de Spaanse samenleving leert ons wat echt genieten is. Uitgebreid de tijd nemen om te eten en gezellig napraten is een bijzonder Spaans kenmerk. Spanjaarden maken tijd voor hun familie/vrienden en genieten samen van elke hap. Al sporten ze niet, zijn ze het gezondste volk ter wereld.
De Spaanse keuken is bekend om haar veelzijdige tapas en gazpacho gemaakt van verse ingrediënten. Tapas zijn niet alleen kleine hapjes, het is een Spaanse manier om gezellig samen te eten. Goed vullende warme gerechten zoals paella of tortilla eten ze tijdens de lunch en ’s avonds genieten de Spanjaarden van een lichte maaltijd.
Mijn tortilla recept
Tortilla of patatas is een dikke omelet die ze in Spanje op een koekenpan bereiden. Gezien de drukke decembermaand maken we het ons gemakkelijk en bakken een oventortilla. Zoete aardappel in deze tortilla is een knolgewas wat net iets gezonder is dan een gewone aardappel. Geniet op z’n Spaans met eigengemaakte lekkere tortilla?
Ingrediënten
- 500 gr aardappelen
- 500 gr zoete aardappelen
- 2 uien
- 3 eieren
- 200 ml crème fraîche
- Groene mediterrane kruiden
- 2-3 el olie
- Zout en peper
Bereiding
Schil en was beide soorten aardappelen. Rasp ze (in de keukenmachine). Pel en snipper uien. Verhit olie in een grote koekenpan en fruit de uien.
Voeg de aardappelrasp toe, roerbak een paar minuten en zet het vuur uit. Strooi het zout, de peper en wat groene kruiden erover.
Verwarm de oven op 180 graden. Klop eieren en meng ze met de crème fraîche. Roer dan de eieren- en aardappelmix door elkaar.
Verdeel het geheel in een ingevette bakvorm en bak de tortilla ongeveer 40 minuten. Laat het goed afkoelen voordat je de tortilla snijdt. Eet smakelijk en geniet samen!
Laatste berichten van Sangeeta Taluja (toon alles)
- Spirituele kant van yoga - 28 april 2020
- Gezond koken is (g)een kunst - 10 maart 2020
- Ik heb een opkikker nodig, help! (inclusief recept) - 30 januari 2020
Laat een reactie achter