Het begon lekker, trein uitgevallen…
Nu reizen we niet zo vaak met de trein, dus waren we voorbereid en hadden we een half uur speling ingepland. Dus we kwamen op tijd aan in Maastricht waar een taxibusje klaar zou staan. Twee mensen mochten meerijden met Taco, manager external affairs. We hebben Taco gelijk omgedoopt tot onze privé-chauffeur, want we gingen vaker met de auto van locatie naar locatie. We hadden steeds leuke gesprekken in de auto over van alles en nog wat, maar leerden zo ook veel over het bedrijf Spadel.
We begonnen met een uitgebreide lunch en leerzame presentatie
Je merkte gelijk dat je in België was, want de lunch was bourgondisch goed verzorgd. Een heel uitgebreid buffet met vele gezonde dingen en natuurlijk ook een paar ongezonde zoete toetjes. Dat past ook in het bourgondische leven. De dame van het PR bureau vertelde ook dat ze heel veel moeite had gedaan om gezonde maaltijden te verzorgen. Het motto qua eten is daar veel, lekker vers en maakt niet uit of het vet is of met suiker.
De presentatie die we kregen was leuk, maar vooral ook leerzaam. Want water is zo’n product dat eigenlijk voor iedereen binnen handbereik is. Waarom zou je dan Spa kopen? We weten dat water drinken belangrijk is, maar wat de verschillen tussen kraan-, bron- en natuurlijk mineraalwater zijn….
In een blog van Jenny gaan we volgende week meer in over dat laatste onderwerp. Mijn blog is gewoon een leuk reisverslag, met hier en daar wat leuke weetjes over Spa, zoals:
- Spadel is het bedrijf achter Spa en heeft ook merken als Carola en Brut in het assortiment. Vanuit een duurzame visie verkopen ze alleen in de regio. Spa water is alleen in de Benelux te koop (en een klein stukje in Duitsland).
- Spa reine, betekent Koningin van het water.
- In 1583 was de eerste export om Spawater te drinken.
- In 1718 was het eerste kuuroord hotel in Spa, vele grootheden gingen naar Spa voor hun gezondheid. Denk aan Victor Hugo, Belgische Koninklijke familie, Tsaar Peter de Grote
- Het water in de grond zit vol ijzer. Dat is niet lekker, want dit hebben wij mogen proeven! Vroeger kwamen ze echter speciaal voor het ijzer in het water naar deze bron toe. Het ijzer wordt tegenwoordig uit het water gefilterd.
- De drie types Spa water komen allemaal uit een andere bron.
- De consumptie van verpakt water is in Nederland 24 liter per persoon per jaar. Dat is vrij weinig in verhouding tot Italië 188,5 liter en België met 126,6 water (bron: Canadean onderzoek in 2015).
Van regendruppel tot water in een flesje
In Spa regent en sneeuwt het twee keer zoveel als aan de Belgische en Nederlandse kust. Dat is de basis van het mineraal water. Er is een heel groot natuurgebied dat de start is van het water in de bronnen. In dit gebied (hoge venen) wordt er heel strikt gezorgd dat het water schoon blijft. Zo is er geen landbouw, wordt er gestrooid met zand ipv zout bij gladheid en woont er niemand. Jaarlijks wordt er een oefening gedaan voor het geval er iets gebeurd, wat schade in de grond kan aanbrengen. Dat willen ze absoluut voorkomen en gelukkig is dat ook nog niet het geval geweest.
De regen wordt allereerst opgevangen door veenmos. Een mossoort dat 20 keer z’n eigen gewicht aan water kan vasthouden. Dat is het eerste filter van het water. Daarna gaat het nog door zes lagen voor het in de bron komt.
De water van Spa Blauw (Reine) doet er 2 tot 3 jaar over om in de bron te komen. De weg van Spa Rood (Intense) doet er 3 tot 5 jaar over en Spa Marrie-Henriette (Finesse) doet er maar liefst 50 jaar over!
Het water van Spa Finesse is van nature al bruisend door het steen waar het door heen sijpelt.
Op naar de bottelarij
Na de presentatie gingen we naar de bottelarij. Het is een fabriek, maar toch ook niet. Want het water wordt er natuurlijk niet gemaakt. Er gaan met enorme snelheden flessen water over de lopende band. De productielijnen zijn heel geavanceerd. Eerst gaat er een klein plastic buisje in een machine die de flessen maakt. Vervolgens worden de flessen gereinigd met bronwater.
Daarna komt het water via leidingen uit de bron, de fles in. Dit gaat met hoeveelheden van 30.000 per uur!
Aan het eind van de productielijn worden flessen gebundeld voor de verdere afhandeling. Volledig kant-en-klaar zoals je ze in de supermarkt vindt. We leerden ook dat de kunststof flessen zo milieuvriendelijk worden gemaakt. Hier wordt veel aandacht aan besteed. Ook is er overleg met milieu-instanties. Het kunststof kan gerecycled worden en opnieuw gebruikt.
Glazen flessen gebruiken ze vooral in de horeca. Maar die zijn veel zwaarder qua vervoer en zo ook eigenlijk milieu-onvriendelijker.
Mocht je in Spa zijn, dan is het zeker een aanrader om heen te gaan. Ze hebben namelijk ook een klein museum met uitzicht op de bottelarij.
Op naar de echte bron
De bottelarij geeft een gevoel van een fabriek, maar zoals Eric van Spa ons vertelde: het echte bedrijf is de natuur. Daar gingen we dus ook naar toe. Het is echt een prachtig natuurgebied. Er staat een uitkijktoren, waar je het hele gebied kunt overzien. Wat ik zelf wel jammer vond is dat er een wandeling op de agenda stond, maar dit zich beperkte tot een minuut of 10 wandelen naar de toren en weer terug. Een leerpuntje voor de volgende keer. En voor mij een reden om nog eens terug te gaan (het is vrij toegankelijk voor wandelingen, maar je moet wel op de paden blijven).
Bij een restaurantje is een prachtige bron aangelegd. Daar kun je het water rechtstreeks uit de bron proeven. Dat hebben we natuurlijk ook gedaan. De een vond het lekker, de ander niet. Het was het water met het ijzer, dus met een bijzondere smaakje.
Genieten in de termen
Na het intensieve programma van de middag, zijn we naar de thermen van Spa gegaan. In de hotelkamer konden we de badjas aantrekken en binnendoor naar de funiculaire (soort treintje) om uit te komen in de thermen. Dat was al heel relaxed.
Het is een prachtige ruimte met heel veel glas. Je kijkt zo het dal in. Het is wel goed om te weten dat je hier vooral gaat voor het relaxed badderen in bronwater. Er zijn een sauna en hammam, maar dat is niet heel uitgebreid. Het is vooral genieten van het dobberen en van het prachtige uitzicht. Wij waren in het gedeelte met badkleding. Daarnaast is er een meer traditionele sauna (zoals wij het kennen in Nederland).
Natuurlijk kon een goed diner niet ontbreken in het mooie België. We hadden een heerlijk uitgebreid diner in een plaatselijk restaurant en tegen elf uur gingen we weer richting hotelkamer.
Natuurfotografie
Na een heerlijk vers ontbijt en een korte presentatie, tijd om weer naar ‘het bedrijf’ te gaan. Of te wel de mooie natuur. Daar kregen we een workshop natuurfotografie van de bekende Instagrammer Eelco Roos. Echt super leerzaam!
De hints en tips die we kregen zijn ook te gebruiken voor andere fotografie en onze Intragram pagina’s. Dat was echt een cadeautje. Een paar kleine tips, die we graag delen:
- Werk vanuit een raster op je telefoon
- Zet het onderwerp niet altijd in het middelpunt, maar op een van de andere lijnen
- Buiten maak je de beste foto’s als het bewolkt is
- Maak foto’s van kinderen op hoofdhoogte, dus ga door je knieën
Hele gave foto’s kun je maken met je smartphone, vlak boven een waterplas. Dan heb je een heel bijzonder perspectief.
Om 13 uur kregen we een hele uitgebreide lunch mee om op te gaan eten in de trein.
Kortom een supergoed verzorgd persuitje! We hebben genoten en via deze weg willen we Spadel en MVPR danken voor de uitnodiging en de verzorging van deze inspirerende persreis. Binnenkort gaan we meer schrijven over kraan-, bron- of natuurlijk mineraalwater en een leuk ‘reisprogramma’ als je naar Spa gaat.
Wil je net als wij genieten van een prachtig hotel, waar je vanuit je kamer in je badjas naar de thermen kunt lopen? En de volgende dag een heerlijk vers ontbijt? Kijk dan op de website van booking.com of er nog een kamer voor je vrij is.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter