De invloed van voeding op zowel het lichamelijke als fysieke gedeelte van de mens krijgt steeds meer aandacht. Ook ontstaat er steeds meer interesse in een holistische benadering hiervan.
De mens wordt als een geheel gezien en niet meer als losse facetten. De invloed van voeding op het welzijn, ook op mentaal gebied krijgt daarmee terecht steeds meer aandacht. De invloed hiervan reikt namelijk best ver. Gezonde voeding draagt niet alleen bij wanneer herstel van een ziekte over verslaving nodig is en er al een traject in een afkickkliniek is ingezet. Het kan ook verslavingen voorkomen! Hoe dat werkt, dat lees je in dit blog.
Voeding en je mind
Voeding heeft een ontzettend grote invloed op het menselijk lichaam, niet alleen fysiek maar ook mentaal. Er zijn volop testen en onderzoeken geweest en daaruit is ook keer op keer gebleken dat mensen depressieve gevoelens kregen wanneer zij keer op keer fastfood aten. Dat was bijvoorbeeld te zien in de documentaire Super Size Me.
Niet alleen omdat ze dan dikker werden, ook omdat er een gebrek aan voedingsstoffen kregen die toch nodig zijn om een gezond stel hersens te behouden. Ook ontstond er een gebrek aan energie en daarmee voldoening. Mensen waren minder actief waardoor zij in een negatieve en dus neergaande spiraal terechtkwamen. Precies dezelfde spiraal die ontstaat bij een verslaving aan drank, drugs of andere producten.
Sneller vatbaar voor een verslaving
Bij een ongezonde levensstijl qua voeding ontstaat er dus een situatie van zwakte wat ervoor kan zorgen dat mensen sneller vatbaar zijn voor verslavingen. Van een eetverslaving tot echt een drugsverslaving, je creëert met dergelijk gedrag een moment van zwakte waardoor al snel een negatieve tendens kan ontstaan. Door ervoor te waken dat deze situatie niet ontstaat, is de kans op een verslaving vele malen kleiner.
Kortom, een gezonde levensstijl inclusief voeding is niet alleen gezond maar kan er ook indirect voor zorgen dat je geen ongezonde gewoontes aanleert. Een verslaging ligt op de loer. Dat hoeft echt niet zo ver te gaan dat er een directe opname in een afkickkliniek nodig is, maar het kan je wel in de problemen brengen.
Er spelen soms ook andere factoren mee die tot een verslaving leiden, dus helemaal voorkomen kun je het wellicht niet. Het is sowieso wel belangrijk om een negatieve spiraal te voorkomen. Focus je daarnaast ook op de andere pijlers van een gezonde levensstijl zoals voldoende beweging en zingeving.
Wanneer alles in balans is, en je genoeg aandacht en focus legt op deze aspecten kun je jezelf in ieder geval niets verwijten wanneer je toch een keer een fout maakt. Want realiseer je altijd; een verslaving kan werkelijk iedereen overkomen.