December is voor velen een verleidelijke maand qua feestelijke lekkernijen. Vooral mensen die last hebben van candida moeten erg oppassen deze maand.
Candida, wat is dat precies?
Candida is bij ieder mens in de darm aanwezig in de vorm van een gist. Deze gistsoort kan echter ook veranderen in een agressieve schimmel. Als schimmel maakt candida vlijmscherpe draadjes die het slijmvlies van de darm doorboren. Daardoor wordt de darm een beetje ‘lek’. Bij een verzwakt afweersysteem kan candida via de darm in de bloedbaan terecht komen en toegang krijgen tot alle weefsels en organen.
Hoe uit candida zich?
De klachten die je van candida kunt krijgen zijn erg uiteenlopend en beginnen vaak onschuldig, maar worden geleidelijk erger. Dit is de reden dat veel mensen niet eens weten dat ze te maken hebben met candida. Het is makkelijk om er gewend aan te raken. Enkele klachten die zich kunnen voordoen zijn:
- spijsverteringsklachten
- chronische vermoeidheid
- menstruatiestoornissen
- (vaginale) ontstekingen
- onvruchtbaarheid
- huidproblemen
- spier- en gewrichtspijn
- astma of chronische verkoudheid
- koude handen en voeten
- allergieën en eczeem
- wisselende bloedsuikerspiegels
- emotionele labiliteit
Mijn ervaring met Candida
Met behulp van een orthomoleculair bloedonderzoek kwam ik er 4 jaar geleden achter dat ik te maken had met een chronische candida infectie. De reden dat ik dit onderzoek liet doen was dat ik al geruime tijd liep met allerlei vage klachten.
Zoals een terugkerende blaasontsteking, een opgezette en rommelende buik, regelmatig vaginale ontstekingen, extreme vermoeidheid, branderige ogen, pijnlijke spieren, verkoudheid, een wazig gevoel in mijn hoofd en depressieve buien en angstaanvallen.
Enigszins viel er wel een last van mijn schouders toen ik het beestje een naam kon geven. Met de diagnose van candida kwam tevens de remedie, het candida dieet!
Candida dieet, geen suikers en gist
Aangezien gisten, suikers en koolhydraten de voedingsbodem vormen voor candida, zijn deze absoluut uit den boze bij het candida dieet. Het laten staan van zoetigheden vond ik het lastigst. Het zijn daarbij ook niet alleen de producten waar geraffineerde witte suiker aan is toegevoegd die je moet laten staan, maar letterlijk alle voedingsmiddelen die zoet smaken. Zelfs zoet (gedroogd) fruit mag je geruime tijd niet eten.
Binnen een maand voelde ik me al stukken beter. Je bent letterlijk je lichaam aan het ontgiften en dat gaat in eerste instantie wel gepaard met een verergering van de klachten. De candida is immers aan het afsterven. Je lichaam gaat daarbij schreeuwen om zoetigheden en koolhydraatrijk voedsel.
Zolang je dit maar blijft vol houden, zal er absoluut een verbetering optreden. Candida is echter wel iets wat nooit helemaal verdwijnt. Als je er eenmaal last van hebt, zul je altijd wel op je voeding moeten blijven letten. Anders komen de klachten geleidelijk terug.
Het voordeel!
Hoe vervelend candida ook is, heeft het zeker ook een voordeel als je eenmaal met het dieet bezig bent. Je leert je lichaam ontzettend goed kennen. Als je eenmaal weer iets van gist of suiker eet, zal je lichaam een signaal geven dat het niet goed valt.
Daarbij doet het ook veel goed voor je uiterlijk! Je huid wordt strakker, je ogen gaan weer stralen en je haar en nagels worden sterker. Dit is ook al een hele goede reden om suiker te schrappen, zelfs als je geen last hebt van candida!
Maar zolang het nog december is, vind ik best dat we nog even lekker mogen genieten van een stukje banketstaaf of een vette oliebol…
Meer lezen over candida?
- Vechten met gerechten tegen Candida en ME | Titi Koolsbergen & Janneke Vreugdenhil
- Heb jij Candida? Ik (k)ook! | Yvonne Van Der Burg
- Candida, bron van ziekte + DVD | Kaj Alexander de Vries
- Natuurlijk! Het heden ik kookboek | Anne Marie Reuzenaar
Miranda zegt
Ik had jaren flink last van Candida wat mij enorm heeft geholpen is het boek van Kaj Alexander op doktercandida.nl je kan hem kopen op bol.con maar ook gewoon zoals mij gratis downloaden op zijn site https://doktercandida.nl