Een suikervervanger vinden zonder koolhydraten en zonder calorieën die niet slecht is voor je gezondheid, is nog best lastig. Maar…. we hebben een goede suikervervanger gevonden!
Erythritol in zuivere vorm is een suikervervanger die qua smaak goed lijkt op suiker en er lijken weinig nadelen te zijn. Ik moet eerlijk bekennen dat ik erythritol nog niet echt kende, maar door het bakboek van Oanh’s Kitchen, kun je er eigenlijk niet omheen. In haar bakboek vol koolhydraatarme- en suikervrij recepten, gebruikt Oanh vrijwel alleen nog maar erythritol.
Ik heb mij daarom wat meer verdiept in erythritol. En dankzij Oanh, kreeg ik ook een proefpakket van de beste suikervervanger (vind ik ;-)) Sukrin toegestuurd. Sukrin verwerkt op de juiste wijze erythritol (er zijn ook merken die erythritol niet op de juiste manier verwerken!) en heeft diverse soorten suikers, zoals Sukrin poedersuiker en basterdsuiker. En ook allemaal geschikt voor mensen met diabetes.
Hieronder vertel ik ook mijn ervaring met erythritol/Sukrin. Vooral de smaak is natuurlijk belangrijk!
Erythritol kun je kopen bij LowCarbCenter.
Onderaan dit artikel vind je een overzicht van alle Sukrin suikervervangers.
Wat is erythritol?
Laten we eerst eens kijken wat erythritol eigenlijk is. En waarom is dit wel een goede suikervervanger?
Erythritol is een natuurlijk product (suikeralcohol) is dat van nature voorkomt in bepaalde vruchten, zoals meloen en peer, gefermenteerde kazen en paddenstoelen. Het wordt gemaakt door fermentatie van glucose. Het wordt dan gefilterd, gedroogd en gezuiverd. In dit geval is de glucose uit deze natuurlijke zoetstof afkomstig uit mais. De mais die wordt gebruikt bij Sukrin is afkomstig van niet genetisch gemodificeerde mais.
Het is de enige suikeralcohol die geheel natuurlijk is, nagenoeg geen calorieën bevat, koolhydraatarm is en geen bittere nasmaak heeft bij het bakken. Het product is veilig voor mensen met diabetes of die glutenvrij moeten eten. Ook natuurlijk voor mensen die gewoon minder of geen suiker willen eten. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het helemaal veilig is om te gebruiken, ook in hogere dagelijkse hoeveelheden (maar ja, waarom zou je dat doen?).
Erythritol wordt niet opgenomen in je darmen, je plast het eigenlijk zo weer uit. Daardoor heeft het geen invloed op je bloedsuikerspiegel. Omdat het niet in je lichaam wordt opgenomen is erythritol calorieloos. Dat komt goed uit als je een dieet volgt en wilt afvallen. En hoe de smaak is? Dat lees je onder het stukje over de mening van bekende voedingsexperts.
Wat zeggen bekende voedingsdeskundigen over erythritol?
Er is altijd veel kritiek op suikervervangers. Daarom zijn wij ook eens gaan kijken wat kritische voedingsexperts zeggen over erythritol als goede suikervervanger. Ervaren zij dit ook zo?
Monique van der Vloed
Monique heeft ook geschreven voor onze site en is over het algemeen zeer kritisch over producten die ‘zogenaamd’ gezond zijn. Monique schrijft het volgende:
“Erythritol is, dit ter duidelijkheid, géén kunstmatig zoetmiddel. Zoals je eerder hebt kunnen lezen wordt het via een natuurlijke fermentatie gewonnen. Kunstmatige zoetstoffen als aspartaam worden gemaakt in laboratoria en zijn vaak tot 100 x zoveel zoeter dan gewone tafelsuiker. Erythritol blijft in zuivere vorm, het heeft hetzelfde volume als suiker heeft en behoeft daarom ook geen vulstoffen. Het blijft 100% zuiver. Daarnaast heeft het dezelfde textuur en smaak van suiker. De gangbare soorten bevatten 75% zoetkracht t.o.v gewone sucrose.” (bron)
Bovendien geeft Monique aan dat erythritol zelfs een paar duidelijke gezondheidsvoordelen heeft:
- Leidt niet tot bloedsuikerschommelingen
- Veilig te gebruiken bij candida
- Beschermt de bloedvaten
- Tandvriendelijk, remt bacteriën af en voorkomt gaatjes
- Geen calorieën, dus helpt bij een gezond gewicht
Juglen Zwaan
Juglen is ook een kritische blogger over voeding. En bekend van het boek De Voedingswijzer. Wat vindt hij van erythritol?
Op zijn site lezen we het volgende:
“Wij mensen kunnen erythritol wel opnemen, maar niet afbreken. Dit zorgt ervoor dat de energie niet vrijkomt. Bij gezonde mensen is er geen stijging waar te nemen van de bloedsuikerspiegel. Onze nieren filteren de erythritol onveranderd uit het bloed, waardoor we deze stof gewoon weer uitplassen. Er lijkt op dit moment geen sprake van schadelijke effecten voor het menselijk lichaam.” (bron)
Wel waarschuwt Juglen Zwaan dat teveel gebruik van zoetstoffen als erythritol de drang naar zoet (ongezond eten), in stand houdt. Dat je daarom beter kunt leren om minder zoet te eten. Maar hij ziet dus geen gevaren in het gebruik van erythritol.
Liesbeth Oerlemans
Liesbeth is expert in natuurvoeding en epidemioloog. En een kritische foodblogger. Ook zij schreef eerder over erythritol (Sukrin). Zij is net als Juglen Zwaan geen voorstander van het gebruik van zoet of zoetstoffen, omdat dit de behoefte naar zoet in stand houdt. Ook heeft zij moeite met het feit dat erythritol als natuurlijk wordt beschouwd:
“De smaakt lijkt op suiker. Maar wat we kopen als zoetmiddel wordt gemaakt uit (tarwe/maïs) zetmeel door enzymatische hydrolyse en fermentatie. De stof is toegelaten als zoetstof, draagstof, verdikkingsmiddel of stabilisator (additief). Het mag worden toegevoegd in alle producten waarin ook andere polyolen zijn toegestaan.” (bron)
Liesbeth vindt erythritol niet natuurlijk en het bevat een e-nummer. Dat vindt zij toch misleidend. Op zich schrijft ze niets over dat het schadelijk zou kunnen zijn.
Hoe smaakt erythritol / Sukrin?
De natuurlijke stevia is ook een goede suikervervanger, maar veel mensen zijn niet zo dol op de smaak. Dat is bij Sukrin toch anders. Het benadert veel meer het echte suiker en zo ziet het er ook uit. Bij mij thuis konden ze niet geloven dat dit wel goed voor je is. Dat het geen echte suiker is!
Als je het puur proeft, is het niet exact hetzelfde als suiker, maar het lijkt er wel op. Het heeft een prima smaak. Je kunt er ook goed mee bakken. De smaak wordt niet bitter.
Je hebt verschillende soorten Sukrin die je voor verschillende doeleinden kunt gebruiken. Zoals poedersuiker en basterdsuiker, maar dan gezond. Hoe bijzonder is dat? Een suikervervanger waarbij het lijkt alsof je gewone poedersuiker gebruikt. Maar dan zonder calorieën en schadelijke gevolgen!
Je kunt Sukrin ook gebruiken voor koffie of thee.
De verschillende gezonde suikervervangers van Sukrin
Sukrin is een merknaam dat uit Scandinavië komt. Dat zie je wel terug op de verpakkingen, maar er staan ook aanduidingen in het Nederlands op. Sukrin staat er om bekend dat zij erythritol precies op de juiste en meest zuivere manier verwerken. Dit in tegenstelling tot enkele andere (bijvoorbeeld Chinese) merken, waarbij dit niet het geval is.
Sukrin verkoopt een aantal suikervervangers. Daarnaast hebben zij ook allerlei andere producten die hieraan gerelateerd zijn. Wij beperken ons hier tot de suikervervangers:
Sukrin
Dit is de basis. De mate van zoetheid bij deze alternatieve suikervervanger is ongeveer 70% ten opzichte van suiker. Je kunt deze Sukrin prima gebruiken in bijvoorbeeld thee en koffie. Of in bijvoorbeeld yoghurt. Deze Sukrinsoort is iets minder geschikt om mee te bakken, vanwege de iets bittere nasmaak die ontstaat door het bakken.
Sukrin+
Deze suikervervanger is 2x zo zoet als suiker en juist heel geschikt om mee te bakken. De erythritol wordt hier gecombineerd met natuurlijke stevia voor een extra zoet effect. Ik heb er diverse keren mee gebakken en ik proef zelf geen Stevia smaak. Je kunt Sukrin+ ook gebruiken in thee of koffie (of andere producten waarvoor je suiker wilt gebruiken). Bestel Sukrin+ hier.
Sukrin:1
Dit staat gelijk aan suiker. Het is dus even zoet als suiker. Je kunt hier gewoon mee bakken en ook op andere manieren als suiker gebruiken. Bestellen kan hier.
De structuur van deze alternatieve suikersoorten die ik hierboven genoemd heb, lijkt ook op gewone suiker.
Sukrin Gold
Bruine basterdsuiker! Ik vind het heerlijk smaken. Helaas ben ik echt een zoetekauw… Toen ik het proefde moest ik meteen aan vroeger denken, als ik bij mijn oma een dik belegd beschuitje met basterdsuiker kreeg. Superslecht natuurlijk, maar oei, wat was dat lekker. Als Sukrin Gold basterdsuiker mij daar meteen aan doet denken, is een groot compliment, want dan lijkt het niet alleen op bruine (basterd)suiker, het smaakt ook zo.
Sukrin Gold bevat minder dan 1 kcal per theelepel. Het is niet helemaal calorievrij, maar het aantal calorieën is nog steeds heel erg laag. Ook dit is veilig te gebruiken voor iedereen die minder suiker wil eten of diabetes heeft.
Sukrin Gold kun je als bruine suikervervanger ook prima gebruiken in bakrecepten. Sukrin Gold kopen.
Sukrin Icing
Gezond alternatief voor poedersuiker! Is dit niet fantastisch? Gezonde wafels bakken en dan zoeten met een gezonde poedersuiker zonder calorieën. Het smaakt echt prima en het ziet er hetzelfde uit als poedersuiker. Ik vind het echt fantastisch dat er ook poedersuiker is als alternatieve gezonde suikervervanger. Bij ons thuis vond iedereen het heerlijk! Koop Sukrin Icing.
Je kunt de Sukrin suikervervangers ook op Bol.com kopen.
Tot slot
Let op, deze suikersoorten heb je in verpakkingen van 250 en 500 gram.
Ook heb je kleine suikerstaafjes van Sukrin voor bij de koffie bijvoorbeeld.
Ik ben aan het experimenteren met de Sukrin en tot nu toe bevalt dat heel goed. Naast het feit dat deze alternatieve suiker vrijwel geen calorieën bevat, is het ook fijn dat het mijn bloedsuikerspiegel stabiel houdt.
Er staat wel een waarschuwing op de verpakking dat het laxerend kan werken bij grote hoeveelheden. Dat staat vrijwel altijd bij zoetstoffen. Het is natuurlijk maar hoe je er op reageert. Zelf reageer ik veel heftiger op chiazaad dan tot nu toe op deze suikervorm. Dus altijd goed naar je eigen lichaam luisteren!
We weten natuurlijk niet ook niet wat de toekomst ons leert. Er komen wellicht nieuwe inzichten over deze suikervorm. Maar dat geldt voor alle voeding. Vooralsnog vind ik het superfijn dat er nu echt een gezond en goed alternatief lijkt te zijn voor suiker.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Limoen vs Citroen: Wat is het verschil? - 13 oktober 2024
- Paardenbloem, een natuurlijk medicijn bij bepaalde gezondheidsproblemen - 13 oktober 2024
- Sporten net na het eten, is dat gezond? - 9 oktober 2024
thijs zegt
https://www.duurzaamnieuws.nl/super-zoetstof-erythritol-gelinkt-aan-risico-op-hart-en-vaatziekten/
Janneke zegt
Ik denk dat vooral geïsoleerde stofjes eerder kwaad kunnen, dan wanneer stoffen in natuurlijke verhoudingen voorkomen. Zo is cocablad een prima middel maar het geïsoleerde cocaïne eruit niet bepaald. Denk dat het met erythritol net zoiets zal zijn, eigenlijk net als met alle suikers. Omdat ik een suikerjunkie ben geweest – snoepen en boulimia – moet ik uitkijken met suikers in onnatuurlijke vorm. Een beetje nemen lukt nauwelijks.
Anna zegt
Als natuurvoedingsadviseur ben ik geen voorstander van sterk bewerkte zoetmiddelen. Het gebruik van erythritol (net als andere zoetstoffen) geeft je lichaam verkeerde signalen. Je hersenen krijgen een signaal dat er zoet binnenkomt, terwijl er geen glucose te verwerken is. Toch gaat het lichaam aan de gang om glucose uit het bloed te halen met als gevolg dat je bloedsuikerspiegel daalt. Om dit te compenseren wordt er onder invloed van adrenaline en cortisol glucose uit andere bronnen (lever, spierweefsel en andere lichaamsweefsels) gehaald, om de bloedsuikerspiegel weer omhoog te krijgen. Dit geeft stress in het lichaam. Het blijft altijd het beste om suiker af te wennen; steeds een beetje minder nemen.
Hansje zegt
Erythritol smaakt goed en is handig in gebruik, maar het behoort tot de polyolen. Veel mensen met PDS (prikkelbare darm syndroom) verdragen dit niet en kunnen van een kleine hoeveelheid al flinke darmklachten krijgen. Dus heb je PDS, probeer dan eerst voorzichtig een kleine hoeveelheid.