Indiase Chai (Masala Chai)
Het wordt helaas weer kouder. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om de kou dragenlijker te maken! Chai is het onder andere het Turkse en Indiase woord voor thee. In Nederland wordt er meestal de pittige Indiase kruiden thee (masala Chai) mee bedoeld.
Deze kruidige zwarte thee met melk is het hele jaar heerlijk om te drinken. Zeker als het wat kouder wordt maak ik hem zelf graag. Lees hoe makkelijk het is!
Uiteraard kun je Chai Latte thee drinken bij Starbucks of de Koffiezaak maar de siropen waarmee ze gemaakt worden zitten vol met suiker. Ik gebruik graag agavessiroop in plaats van suiker en magere melk voor een gezonde versie van deze Indiase thee. Eerst maken we het extract van de Chai en daarna maken we de daar Chai Latte van.
Ingrediënten
- 1 liter water
- 2 steranijs
- een halve theelepel zwarte peper
- een theelepel nootmuskaat
- 2 kaneelstokjes
- 1 schoongeboende sinaasappel, de rasp van de schil
- 8 kardemompeulen of 2 theelepels kardemompoeder
- 10 kruidnagels
- 1 vanille stokje, open gesneden
- verse gember, 5 centimer, in stukjes gesneden
- een flinke scheut agavesiroop
- 8 zakjes zwarte thee
Bereiding
Bereidingstijd: 10 voorbereiden & 20 minuten kooktijd
Bind alle theezakjes zonder de papiertjes aan elkaar vast of doe de losse thee in een groot thee-ei. Het water en de agavesiroop aan de kook brengen in een pan. Voeg de theezakjes of het thee-ei toe en zet het vuur lager. Voeg daarna alle kruiden, de kaneel- en vanillestokjes en de sinaasappelrasp toe. Je kunt voor de thee en de kruiden van die lege theezakjes gebruiken. Mocht je die niet in huis hebben, doe alles dan los in de pan en zorg dan voor een goede fijne zeef. Laat dit mengsel 20 minuten zachtjes koken.
Laat de Chai afkoelen en giet het extract vervolgens in een gesteriliseerde glazen fles of pot. Je kunt de thee een week bewaren in de koelkast. Om je Chai Latte te maken doe je 1 deel Chai extract en 1 deel melk in een pannetje om op te warmen. Je kunt amandelmelk of magere melk gebruiken.
Ga maar proberen! Wedden dat je het vaker gaat maken?
Fotocredits: Migle
Sonja Silva
Laatste berichten van Sonja Silva (toon alles)
- Guilty pleasure: Bubble Tea - 11 april 2015
- Echt lekkere chocolade zonder suiker - 13 december 2014
- Houd je lever gezond! - 28 november 2014
Kim zegt
Hmmm love it:-) Zeker lekker met dit weer.
Je hebt trouwens een enorm mooie foto gemaakt! Mooi die kleuren bij de Chai tea, de ondergrond en de background bestaan uit 1 deel geloof ik he?
Liefs Kim
Rebecca zegt
Hallo, ik zou het recept erg graag na willen maken, maar hoe meet jij 1,5 gram na?
Groetjes Rebecca
Vanessa zegt
Hallo Rebecca,
Waar lees jij 1,5 gram?
Groetjes, Vanessa
ellie bloemendaal zegt
Hallo, ik wil dit graag gaan maken maar vraag me af: klopt het dat je 1 deel extract op 1 deel melk gebruikt? Ik maak nu even een halve liter, dat is dan nog niet eens genoeg voor 2 koppen thee toch?