We zijn op uitnodiging van HAK op bezoek geweest bij een teler van o.a. bruine bonen. Het imago van de bruine boon is saai en stoffig, maar wij hebben geleerd dat de waarheid verrassend anders is… Je leest hier waarom bruine bonen gezond zijn!
Klik op de foto voor meer sfeerimpressies
Heel veel vezels in bruine bonen
Peulvruchten worden tegenwoordig door vele voedingsdeskundigen, zoals Kris Verburgh, aangeraden omdat er zo veel vezels en andere voedingswaardes in zitten. Onder peulvruchten vallen een aantal soorten:
- verse peulvruchten (o.a. sperziebonen, doperwten, snijbonen)
- gedroogde of peulvruchten uit een pot (o.a. bruine en witte bonen, grauwe en groene erwten, kapucijners, linzen)
- kiemgroente (o.a. adukiboontjes, alfalfa, kikkererwten, taugé)
- sojaproducten (vooral sojabonen)
- pinda’s
Even een paar kleine vergelijkingen wat betreft vezels. Er zitten namelijk heel veel vezels in bruine bonen. Vezels hebben we nodig om onze darmen goed te laten werken. Zo gaat je spijsvertering optimaal werken.
Volkoren pasta | Opscheplepel | 2,1 gram |
Zilvervliesrijst | Opscheplepel | 1,3 gram |
Aardappelen | Opscheplepel | 0,8 gram |
Groente (gemiddeld) | Opscheplepel | 1,4 gram |
Bruin brood | Snee | 1,8 gram |
Witbrood | Snee | 0,9 gram |
Bruine bonen | Opscheplepel | 6,8 gram |
Alleen al vanwege de grote hoeveelheid vezels zouden we iedere dag wel bonen kunnen gaan eten.
Eiwitten
Ook passen bruine bonen prima in een eiwitrijk dieet. Want bruine bonen bevatten in verhouding erg veel eiwitten. Bovendien bevat de bruine boon ijzer en calcium.
Vlees- en pastavervanger
Gedroogde peulvruchten, zoals de bruine boon, zullen steeds meer ingezet worden als vleesvervanger. Het is een prima alternatief voor vlees, door de hoeveelheid eiwitten en koolhydraten.
Koolhydraten zullen sommige mensen echter vooral afschrikken. Dan is het goed om te weten dat de bruine bonen langzame koolhydraten bevatten en veel minder koolhydraten dan de gemiddelde pasta.
In plaats van een pastamaaltijd kun je dan kiezen voor een bruinebonenmaaltijd met heerlijke ingrediënten. Makkelijk en erg gezond!
Van zaadje tot in de pot
Het hele proces van groeien en verwerken was ook erg interessant. De peultjes met bonen blijven aan de plant zitten totdat ze allemaal rijp zijn en er geoogst kan worden. Als de boontjes rijp zijn worden ze los geschoffeld van de grond. Als het nodig is om de boontjes nog na te drogen blijven ze nog 2 dagen op het land liggen. Met dit evenement openden we ‘het bruine bonen oogstseizoen’. De bonen waren nu al bijna klaar voor de oogst!
Vervolgens worden de bonen uit de peulen gehaald. Bonen die nog wit zijn, gaan weg. Alleen de mooie droge bruine bonen gaan naar de fabriek. Vervolgens worden ze daar geweekt, gesorteerd en begint het weckproces.
Voordat het weckproces begint worden de boontjes in een potje gedaan en worden ze afgevuld met opgiet. Het deksel wordt er dan op gedaan en dan start het weckproces. Dit wecken gebeurt in een grote wecktoren die enorm hoog is. De potjes worden vacuüm afgesloten en vervolgens stapsgewijs weer afgekoeld. Zo blijven de potjes lang houdbaar en worden er geen conserveringsmiddelen aan de producten toegevoegd.
We zullen binnenkort meer vertellen over de workshop wecken, die HAK ook georganiseerd had.
Suiker in bruine bonen
Er zit een kleine beetje stroop in de pot bruine bonen. HAK test regelmatig met consumenten wat ze het lekkerst vinden en bruine bonen smaken toch het lekkerst als ze geweckt zijn met een klein beetje zoete stroop. Je kunt ze eventueel nog afspoelen, om een beetje suiker weg te spoelen. Maar dat lukt niet helemaal.
Goed nieuws!
In de witte bonen en kapucijners van HAK en alle nieuwe varianten, zoals de bonenmixen, zitten alleen kruiden of er wordt gezoet met honing of ahornsiroop. Dus geen suiker! Wil je geen suikers, kies dan voor een andere bonenvariant van HAK.
Duurzaam
Wat ook heel goed om te weten is, dat het eten van deze Hollandse bonen heel duurzaam is. De bonen reizen maximaal 125 km. naar de fabriek van HAK. De bonen zitten echt tot het laatste moment aan de plant, zonder extra hulpmiddelen.
Bewaren van bonen
Het volgende onderdeel van deze dag was een workshop wecken. Dat zullen we binnenkort ook publiceren. Dit vond plaats in het restaurant van Herman den Blijker, waar we genoten hebben van een heerlijke maaltijd met diverse soorten bonen. Zelf ben ik gelijk aan de slag gegaan met een recept uit het kookboek over bonen. Dit is echt een supergoed kookboek, want je leert op een hele andere manier te genieten van bonen.
Ga snel naar de winkel voor zo’n bekende pot HAK Bruine bonen! Of een van de nieuwe bonenvarianten!
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Greetje zegt
Nog lekkerder en vooral gezonder, gedroogde bonen in zakken kopen.
Rode ,zwarte witte ,bruine , kijk bij de toko.daar zijn zoveel soorten.
Alles zonder troep.
Maak er eens een witlofsalade bij.met beetje slasaus.of sla salade.
Chris zegt
of er wordt gezoet met honing of ahornsiroop. Dus geen suiker! Wil je geen suikers, kies dan voor een andere bonenvariant van HAK.
Honing en ahornsiroop bestaan bijna puur uit suiker.
Z zegt
Toch jammer dat Hak suiker, of suiker vervanger toevoegt. We krijgen ongewild al veel te veel suiker binnen.
Paul zegt
Inderdaad, bruine bonen ,moeten niet zo vreselijk zoet smaken, waarom die vieze stroopsmaak, het zoetje bij bruine bonen dat er van nature inzit volstaat, met wie is dat getest dan dat dat het lekkerste is?, met kleine kinderen ofzo? ik vind het ronduit smerig, niet te vreten die zoete bruine bonen van Hak, afspoelen helpt niet, ik koop dit echt nooit meer en ik ken meer mensen die er zo over denken….
Greetje P.B zegt
Oja wat ook heel lekker is
Stampot bruine bonen met lekker jus en gesnipperde rauwe ui met een klodder mosterd erbij.
Greetje P.B zegt
Heerlijk bruine bonen .warm maken.daarna droog stomen.spekjes uitbakken die er door roeren. sla of witlof met slasaus erbij en Smullen maar.
Chris zegt
Geweldig , gelijk in pannetje , direct uitje snijden en als begint te pruttelen vlug even klein uitje erin en je hebt de goedkoopste maaltijd ?
C.r. zegt
Inmiddels weten we allemaal toch wel dat honing, ahornsiroop e.d. Gewoon suiker is? Ik stel voor het stukje even aan te passen voor dat je nog meer mensen weer in verwarring brengt.
Vanessa zegt
Hallo Maria
Ik heb het even nagevraagd bij HAK en zij kwamen met de volgende reactie:
Ik heb het nagevraagd bij HAK. En het zit zo: HAK gebruikt in geen van haar producten calciumchloride. Dus ook niet in de bruine bonen. De ingrediënten van de bruine bonen zijn te vinden op de website van HAK, en daar is dus ook te zien dat er geen calciumchloride in de bruine bonen zit.
Misschien wel bij een ander merk, maar HAK gebruikt het dus niet. Die kun je met een gerust hart eten 😉
Maria zegt
Prachtig, Prachtig, Prachtig. Maar laat dan ook het verstevigingsmiddel E 509 uit het product
Calciumchloride: Risico’s aandoeningen van het hart, darmzweren, overgeven en misselijkheid.
Vanessa zegt
Maria, dank voor je reactie. Ik zal je opmerking doorsturen naar mijn contacten bij Hak. Ik hoop dat ze er iets aan kunnen doen.