• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Goed eten Gezond leven
  • Home
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Tussendoortjes
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Beter Slapen
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Liefde & Relaties
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Supplementen
    • Natuurlijke slaapmiddelen
    • Natuurlijke fatburners
    • Greenjuices
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • Schoonheid
    • WellnessVakanties
    • Productreviews
    • Persoonlijke Blogs
  • %s
Hide Search
%s
Je bevindt je hier: Home   Goed eten & koken   Bruine bonen: waarom ze zo gezond en duurzaam zijn

Bruine bonen: waarom ze zo gezond en duurzaam zijn

Gepubliceerd op: 16 september 2025 - Door Jenny | Leestijd ca. 4 minuten

Wist je dat bruine bonen tot de meest gezonde en duurzame peulvruchten behoren? Ze zitten boordevol vezels, plantaardige eiwitten, ijzer en calcium. Daarnaast zijn ze ideaal als vlees- of pastavervanger en komen ze vaak gewoon uit Nederland. In dit artikel ontdek je waarom bruine bonen een plek verdienen op je bord, welke voedingsstoffen ze bevatten en hoe ze worden verwerkt van zaadje tot in de pot.

Wat zijn peulvruchten eigenlijk?

Peulvruchten is een verzamelnaam voor veel verschillende soorten. Denk aan:

  • Verse peulvruchten: sperziebonen, doperwten, snijbonen.
  • Gedroogde of potvarianten: bruine en witte bonen, groene en grauwe erwten, linzen, kapucijners.
  • Kiemgroenten: adukibonen, alfalfa, kikkererwten, taugé.
  • Sojaproducten: gemaakt van sojabonen.
  • Pinda’s: officieel ook peulvruchten.

Bruine bonen, gezond en duurzaam?

Hoeveel vezels zitten er in bruine bonen?

De kracht van bruine bonen zit in hun vezelgehalte. Vezels zorgen voor een gezonde spijsvertering en een verzadigd gevoel. Vergelijk zelf:

  • Volkoren pasta (opscheplepel): 2,1 gram vezels
  • Zilvervliesrijst (opscheplepel): 1,3 gram vezels
  • Aardappelen (opscheplepel): 0,8 gram vezels
  • Groente gemiddeld (opscheplepel): 1,4 gram vezels
  • Bruin brood (snee): 1,8 gram vezels
  • Wit brood (snee): 0,9 gram vezels
  • Bruine bonen (opscheplepel): 6,8 gram vezels!

Alleen al vanwege de hoeveelheid vezels zijn bruine bonen een supergezonde toevoeging aan je dagelijkse menu.

Zijn bruine bonen eiwitrijk?

Ja! Naast vezels zijn bruine bonen rijk aan plantaardige eiwitten. Daarmee passen ze prima in een vegetarisch of eiwitrijk dieet. Bovendien bevatten ze ijzer en calcium. Dit zijn voedingsstoffen die vaak geassocieerd worden met dierlijke producten.

Zijn bruine bonen een goede vleesvervanger?

Absoluut. Gedroogde peulvruchten zoals bruine bonen bevatten zowel eiwitten als koolhydraten. Maar laat je niet afschrikken door die koolhydraten: het gaat om langzame koolhydraten die zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Dat maakt bruine bonen een prima alternatief voor pasta of rijst. Vraag je je af: “Kan ik pasta vervangen door bruine bonen?” Het antwoord is: ja, en je krijgt er ook nog eens extra vezels en eiwitten bij.

Van zaadje tot in de pot: hoe worden bruine bonen verwerkt?

Het proces is verrassend duurzaam en puur:

  • De bonen blijven aan de plant tot ze rijp zijn en geoogst kunnen worden.
  • Na de oogst drogen de bonen soms nog kort op het land.
  • De droge bonen worden geschoond: witte exemplaren worden verwijderd, alleen de beste bruine bonen blijven over.
  • Daarna worden ze geweekt, gesorteerd en geweckt in glazen potten. Dit gebeurt zonder conserveermiddelen.

Bij het wecken worden de potjes gevuld met bonen en opgiet, afgesloten en vervolgens verhit in een wecktoren. Hierdoor zijn de bonen lang houdbaar en blijven ze puur van smaak.

Hoe zit het met suiker in bruine bonen?

Veel mensen vragen: “Zitten er suikers in bruine bonen?” In sommige potvarianten wordt een klein beetje stroop toegevoegd om de smaak milder te maken. Wil je dat vermijden? Spoel de bonen kort af, of kies voor varianten zonder toegevoegde suiker. Fabrikanten zoals HAK hebben tegenwoordig ook bonenmixen zonder suiker, soms wel gezoet met honing of ahornsiroop.

Waarom zijn Hollandse bruine bonen duurzaam?

Bruine bonen uit Nederland reizen vaak niet verder dan 125 km naar de fabriek. Ze groeien tot het laatste moment aan de plant en hebben nauwelijks extra hulpmiddelen nodig. Daarmee is de ecologische voetafdruk van Hollandse bonen veel kleiner dan die van veel geïmporteerde voedingsmiddelen.

Veelgestelde vragen over bruine bonen

Zijn bruine bonen goed voor de darmen?

Ja, door het hoge vezelgehalte werken ze bevorderend voor je spijsvertering en darmgezondheid.

Kun je bruine bonen elke dag eten?

Dat kan zeker. Bonen zijn gezond, maar varieer altijd met andere peulvruchten en groenten voor een breed scala aan voedingsstoffen.

Zijn bruine bonen geschikt voor afvallen?

Ja. Ze bevatten veel vezels, waardoor je langer vol zit, en langzame koolhydraten die je bloedsuikerspiegel stabiel houden.

Conclusie: bruine bonen horen op tafel

Of je nu meer vezels, plantaardige eiwitten of duurzame voeding zoekt: bruine bonen bieden het allemaal. Gebruik ze in een stoof, salade, chili of als vervanger van pasta of rijst. Kleine veranderingen in je eetpatroon kunnen een groot verschil maken – en bruine bonen zijn een makkelijke en lekkere stap in de goede richting!

Op zoek naar recepten met bonen? Kijk dan eens naar dit Bonenkookboek.

Info Bonen zaaien
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Bruine bonen met Spitskool uit het kookboek van Herman den Blijker
    Bruine bonen met spitskool
  • Vegan - zes voedingsmiddelen die belangrijk zijn voor veganisten
    6 voedingsmiddelen die je als vegan zou moeten eten…
  • Gratis bonenrecepten, download het e-book
    Gratis e-book met bonenrecepten. Want, bonen zijn gezond!
  • Stoofpotje met bonen
    Stoofpot met bonen en krieltjes
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten
My Instagram profile

Jenny

Samen met Vanessa ben ik de eigenaar van deze website Goed eten Gezond leven. Zelf worstelde ik een tijd met mijn gezondheid en gewicht en ik was op zoek naar meer informatie. Eigenlijk is deze website begonnen als een grote zoektocht naar wat goed voor mij zou kunnen zijn. Hoe zou ik mezelf gezonder en fitter kunnen voelen? Ik ben heel veel gaan lezen hierover. Vanessa wist al heel veel van voeding en vertelde mij daar vaak over. Leuk om te delen vonden wij, daarom zijn wij deze blog begonnen. Deze website is onze passie. Alle info is aanvullend, dus niet ter vervanging van de reguliere geneeskunde!
My Instagram profile

Laatste berichten van Jenny (toon alles)

  • Appelazijn of natuurazijn? Wat is beter voor je gezondheid én huishouden? - 14 november 2025
  • De kracht van natuurazijn: gezond, duurzaam en onmisbaar in elk huishouden - 13 november 2025
  • Wat alcohol écht doet met je slaap! - 3 november 2025

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: bonen, bruine bonen, eiwitrijk, peulvruchten

Lees Interacties

Reacties

  1. Greetje zegt

    4 maart 2019 om 11:09

    Nog lekkerder en vooral gezonder, gedroogde bonen in zakken kopen.
    Rode ,zwarte witte ,bruine , kijk bij de toko.daar zijn zoveel soorten.
    Alles zonder troep.
    Maak er eens een witlofsalade bij.met beetje slasaus.of sla salade.

    Beantwoorden
  2. Chris zegt

    31 oktober 2018 om 19:59

    of er wordt gezoet met honing of ahornsiroop. Dus geen suiker! Wil je geen suikers, kies dan voor een andere bonenvariant van HAK.

    Honing en ahornsiroop bestaan bijna puur uit suiker.

    Beantwoorden
  3. Z zegt

    20 januari 2018 om 23:18

    Toch jammer dat Hak suiker, of suiker vervanger toevoegt. We krijgen ongewild al veel te veel suiker binnen.

    Beantwoorden
    • Paul zegt

      15 juli 2018 om 09:57

      Inderdaad, bruine bonen ,moeten niet zo vreselijk zoet smaken, waarom die vieze stroopsmaak, het zoetje bij bruine bonen dat er van nature inzit volstaat, met wie is dat getest dan dat dat het lekkerste is?, met kleine kinderen ofzo? ik vind het ronduit smerig, niet te vreten die zoete bruine bonen van Hak, afspoelen helpt niet, ik koop dit echt nooit meer en ik ken meer mensen die er zo over denken….

      Beantwoorden
  4. Greetje P.B zegt

    15 november 2017 om 15:27

    Oja wat ook heel lekker is
    Stampot bruine bonen met lekker jus en gesnipperde rauwe ui met een klodder mosterd erbij.

    Beantwoorden
  5. Greetje P.B zegt

    15 november 2017 om 15:13

    Heerlijk bruine bonen .warm maken.daarna droog stomen.spekjes uitbakken die er door roeren. sla of witlof met slasaus erbij en Smullen maar.

    Beantwoorden
  6. Chris zegt

    25 april 2016 om 20:27

    Geweldig , gelijk in pannetje , direct uitje snijden en als begint te pruttelen vlug even klein uitje erin en je hebt de goedkoopste maaltijd ?

    Beantwoorden
  7. C.r. zegt

    16 april 2016 om 09:02

    Inmiddels weten we allemaal toch wel dat honing, ahornsiroop e.d. Gewoon suiker is? Ik stel voor het stukje even aan te passen voor dat je nog meer mensen weer in verwarring brengt.

    Beantwoorden
  8. Vanessa zegt

    19 november 2015 om 22:31

    Hallo Maria

    Ik heb het even nagevraagd bij HAK en zij kwamen met de volgende reactie:

    Ik heb het nagevraagd bij HAK. En het zit zo: HAK gebruikt in geen van haar producten calciumchloride. Dus ook niet in de bruine bonen. De ingrediënten van de bruine bonen zijn te vinden op de website van HAK, en daar is dus ook te zien dat er geen calciumchloride in de bruine bonen zit.

    Misschien wel bij een ander merk, maar HAK gebruikt het dus niet. Die kun je met een gerust hart eten 😉

    Beantwoorden
  9. Maria zegt

    17 november 2015 om 12:20

    Prachtig, Prachtig, Prachtig. Maar laat dan ook het verstevigingsmiddel E 509 uit het product
    Calciumchloride: Risico’s aandoeningen van het hart, darmzweren, overgeven en misselijkheid.

    Beantwoorden
    • Vanessa zegt

      18 november 2015 om 10:53

      Maria, dank voor je reactie. Ik zal je opmerking doorsturen naar mijn contacten bij Hak. Ik hoop dat ze er iets aan kunnen doen.

      Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Abonneer je op onze update!

Ontvang om de week een update van ons!


  Thank you for Signing Up
Vul a.u.b. de gemarkeerde velden juist in


















1,true,6,Contact Email,2
1,false,1,First Name,2
1,false,1,Last Name,2



Partners:

Wil je ons helpen? Dankzij onze partners zijn wij in staat om deze website te blijven maken. Daar zijn we blij mee. Zij bemoeien zich overigens niet met de inhoud van onze site!

Body and Fit shop

Direct Diagnostics

Ontvang 1x per 2 weken onze update met inspiratie en nieuws voor een gezond(er) leven.


  Thank you for Signing Up

Vul a.u.b. de gemarkeerde velden juist in


















1,true,6,Contact Email,2
1,false,1,First Name,2
1,false,1,Last Name,2



Footer

Recente berichten

  • Mijn leven na een psychose
  • Appelazijn of natuurazijn? Wat is beter voor je gezondheid én huishouden?
  • De kracht van natuurazijn: gezond, duurzaam en onmisbaar in elk huishouden
  • Waarom neusademhaling zó goed is voor je lichaam
  • De Griekse traditionele keuken, ken je deze grote voordelen?

Let op

Deze website geeft geen medisch advies en is slechts ter inspiratie bedoeld voor een gezonder leven en zelfzorg met de juiste voeding, leefstijltips en tips voor beweging. Bij fysieke of mentale klachten dien je te allen tijde je (huis)arts te raadplegen.

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Welke maaltijdboxen zijn er allemaal?
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. De lekkerste en beste suikervervanger

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Partners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

© 2025 Goed Eten Gezond Leven