“It is hard to fight an enemy who have outposts in your head” (quote van Sally Kempter)… Maar als je de vijand weet te vinden, kun je hem zeker verslaan. Daarom geef ik je graag 4 denkoefeningen om gezonder te gaan leven en je fitter te voelen. Je leert hiermee een gezond eetpatroon te ontwikkelen, waardoor je makkelijker kunt afvallen en vooral hoe je je veel beter voelt!
Denkoefeningen voor een gezond eetpatroon
Veel mensen weten heel goed wat er fout gaat in hun voeding maar slagen er toch niet in om op eigen kracht die fouten goed te maken. Ze weten dat ze niet moeten snoepen voor de tv maar toch verdwijnt er weer een zak chips of een pak koekjes voor je het goed en wel beseft. Hoe gaan we nu van weten wat we moeten doen naar het ook echt effectief doen? Hoe kunnen we onze kennis omzetten naar een gezonder lichaam en een fitter en beter gevoel over onszelf?
Denkoefening 1: Is iets niet doen echt zo moeilijk?
Iets niet doen zou toch eigenlijk niet zo moeilijk moeten zijn. Duw niet op die rode knop, denk niet aan die roze olifant. Simpel toch?
Nee, niet echt, ook niet als het gaat om bijvoorbeeld die koekjes ’s avonds gewoon niet op te eten. Of toch? Is het misschien een gewoonte om altijd bij de tv te eten? Is je lichaam gewoon verkeerdelijk gewend om suiker te roepen als je niets doet?
Probeer het eens een tijd gewoon niet te doen. In het begin is dit zeker lastig, maar elke dag wordt het iets makkelijker tot het gewoon wordt. Voor de tv wordt er gewoon niet gegeten.
De volgende tips kunnen misschien helpen:
- Als je trek krijt na het avondeten, poets dan je tanden al.
- Drink een glas water of zet een pot thee, misschien had je vooral dorst.
- Zoek afleiding: ga in bad, ga wandelen, lees een boek, knutsel kerstkaarten of speel sudoku… alles waarbij je niet kunt eten.
- Baken eetvrije zones in je huis af: enkel aan de keukentafel en/of eetkamertafel mag er gegeten worden.
- Haal geen verleidingen in huis en als ze er toch zijn: leg ze allemaal samen in een hoge kast waar jij gewoon NOOIT in komt.
- Ga eens op tijd slapen…
Kortom: doe iets om het (snacken) gewoon niet te doen!
(lees hieronder verder)
Denkoefening 2: Wat ergs gaat er gebeuren als ik die snacks niet op eet?
Je komt nu waarschijnlijk af met allerlei antwoorden: dan heb ik honger, dan voel ik me ellendig, dan gaat die drang niet over, dan kan ik niet van mijn avond genieten…
Onzin! Eerst en vooral: die antwoorden zijn niets ergs. Je bent niet opeens blut, je hebt niet te maken met zinloos geweld, je bent niet ontslagen en je hebt niet net te horen gekregen dat je ongeneselijk ziek bent. Dus nee, de wereld gaat niet vergaan als je die zak chips of dat pak koekjes niet opeet.
Integendeel, je zult naarmate je dat vaker niet doet je fitter, gezonder en blijer voelen. Je zelfwaarde gaat omhoog want je het NEE kunnen zeggen. Alleen maar positieve dingen. Die honger? Dat is geen honger, je hebt immers net een hoofdmaaltijd op en je zult je nog ellendiger voelen als die reep op hebt, want de oorzaak van je ellende los je niet op met chocolade. De drang gaat juist enkel over als je het maar vaak genoeg niet doet, als je lichaam niet meer gewend is aan suiker voor de tv. En heb je echt dat glas wijn nodig om er een gezellige avond van te maken? Ik hoop van niet.
Kortom: er gebeurt helemaal niets ergs als je niet toegeeft aan die snoeperijen, integendeel.
Denkoefening 3: Zal men jou echt minder leuk vinden als je niet “meedoet”?
Men zal misschien even fronsen of vragen of je zeker bent als je een glas champagne afslaat maar je wordt niet opeens een minder leuk persoon door. Niemand beoordeelt jouw karakter op basis van het aantal kroketten dat je opschept aan tafel of door het aantal bitterballen die je naar binnen rolt. Het is erg moeilijk om heel onze (eet-)cultuur en gewoontes te veranderen maar het is helemaal niet zo moeilijk om gezonde keuzes te maken voor jezelf. Soms kies je een ja en soms een nee maar altijd bewust en uit jezelf, niet omdat je anders niet leuk gevonden wordt. Hoor je er echt niet bij als je geen 5 glazen bier drinkt? Denk dan maar eens goed na of je daar dan echt wel wilt bij horen… .
Kortom: met sociale druk kan je echt wel om als je even nadenkt.
Denkoefening 4: Waarom heb ik honger of zin om te snoepen?
Dat zijn eigenlijk twee vragen want honger hebben is absoluut niet hetzelfde als zin hebben in. Maak dat verschil.
Als je echt honger hebt dan is het waarschijnlijk ook tijd voor je maaltijd of tussendoortje. Of heb je die overgeslagen? Doe dat niet: eet zo regelmatig mogelijk: 3 hoofdmaaltijden en max 3 tussendoortjes.
Heb je echter trek in iets dan kun je jou afvragen waarom dat zo is?
- Je hebt trek omdat je quasi verslaafd bent aan toegevoegde suiker: dan is het simpel, je moet dringend afkicken.
- Je stop iets in je mond omdat je jou verveelt. Wees je daarvan bewust en ga iets (nuttigs) doen: slapen, wandelen, de was, boodschappen, dansen, onkruid wieden… . Alles als het maar niet eten is.
- Misschien heb je wel gewoon dorst. Drink eerst een glas water.
- Je hebt trek omdat je net gegeten hebt voor de tv, pc of smartphone. Je hersenen hebben niet voldoende geregistreerd dat je aan het eten was en het hongergevoel is dus sneller weer terug. Vermijd dit en eet altijd bewust.
- Je hebt trek omdat je iets ruikt, ziet, of weet dat het in de kast ligt. Doe verstandig en altijd met volle maag boodschappen en wees je bewust van alle verkooptechnieken die gemaakt zijn om vooral je portemonnee lichter te maken. Niet je lichaam.
- Je wil eten omdat je een leegte voelt en die letterlijk wilt vullen. Maar helaas kan dat dus niet. Bedenk waar je echt nood aan hebt: een goed gesprek, een luisterend oor, een andere baas, meer grip op je financiële situatie, … Schakel gepaste hulp in. Eten is niet de oplossing.
Kortom: Pak de oorzaak aan waarom je weer trek hebt!
Het is duidelijk dat het niet altijd gemakkelijk is om te doen wat je moet doen om je goed te voelen ook al weet je heel goed wat dat is. Maar met wat extra steun van je omgeving, je psycholoog en/of je diëtist kun dit je zeker.
Wil je meer achtergrond over deze denkoefeningen?
Ben je benieuwd of (en waarom) suiker wel echt verslavend is?
Wil je de vijand in je hoofd voorgoed verslaan?
En wil je de kennis in je hoofd ook effectief omzetten naar een gezond en goed gevoel?
Lees dan mijn boek De dieetbijl begraven. Deze is hier te bestellen.
Vivian Janssens
Laatste berichten van Vivian Janssens-Brenninkmeijer (toon alles)
- 5 tips > Gezonder eten door je huis anders in te richten! - 12 december 2019
- 4 denkoefeningen die helpen bij afvallen en een gezond eetpatroon - 13 oktober 2019
- Bewust eten tijdens de vakantie, neem geen extra bagage mee naar huis 😉 - 27 juli 2019
Laat een reactie achter