Kritiek geven, het lijkt maar altijd te mogen en te kunnen. Over alles wat voorbij komt hebben we een mening. Voorheen uiten we die vooral in besloten kring. Het schoolplein, verjaardagen of op je werk.
En op tijd houd je je mond, tenslotte is niet iedereen het met je eens en de gevolgen van je kritiek zijn direct zichtbaar in je leven. Je bent tenslotte niet anoniem op een verjaardagsfeestje.
Kritiek ontvangen is ook een kunst op zich. Als het goed gaat filter je de finesses uit een opmerking.
Je kunt kritiek geven en alleen dat wat essentieel is binnen laten komen. De rest leg je naast je neer. Zoiets als: ‘dat is nu eenmaal de standaard mening van oom Henk’.
Social Media
De verjaardagsvisite is nu wel wat uitgebreid. De hele wereld weet dat je jarig bent als je op facebook zit, een hieperdepiep hoera bericht getwitterd krijgt of je ergens je geboortedatum hebt ingevuld.
Het gevolg is dat big brother en sister meekijken over je schouder bij wat jij, in een opwelling of als emotionele reactie schrijft. De filters staan uit, zowel bij de zender als bij de ontvanger. Directe reactie, ongenuanceerd en voor meerdere interpretaties vatbaar.
Actie groepen, de journaille en de politiek maken er dankbaar gebruik van, al wordt er ook geageerd. Willen we dit? Het verkondigen van je mening luidkeels op social media? Het lijkt van wel aangezien we happen alsof het Pijnenburg koek is. Yummie, maar niet echt.
Hoe dan?
Wat doe je met al die meningen? Hoe onttrek je je aan de intensiviteit? Er zijn eenvoudige oplossingen:
- Trek je terug uit alle social media platformen, lees geen kranten en kijk geen televisie. Als er werkelijk iets belangrijks is kom je dat toch wel te weten en kun je altijd nog op onderzoek uitgaan.
- Zet voor je wat leest of bekijkt je eigen filter op AAN. Alle berichtgeving is vanuit een bepaalde ‘verkoop’ modus geschreven. Ze willen je helpen aan een mening, een product of een idee. Wat is de toegevoegde waarde van het artikel of video nu werkelijk?
- Voor je reageert, zet je filter op NUANCE. De soep wordt niet zo heet gegeten als ie wordt opgediend. Tel tot tien en zeg of schrijf dan pas wat of onthoud je van het uiten van je mening.
- Bezie het leven met respect voor de ander. Er zijn namelijk altijd drie reacties. Men is het met je eens. Men is het met je oneens of men heeft geen mening. Een ander overtuigen kan alleen met rede en begrip voor andermans mening. Niemand is gelijk. Daarom zijn er ook zoveel maten en soorten en is de wereld een prachtig kleurrijk geheel.
- Hoe wil je terugkijken op je leven? Ik had gelijk of ik heb geluisterd? Handel er nu naar zoals jij wilt terugkijken.
Wees kritisch
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je alles maar klakkeloos voor waar hoeft aan te nemen of er niet over hoeft na te denken. Issues als het vluchtelingen debat, de Zwarte Pieten discussie, de bankiersbonussen of wat wel of niet gezond eten is, laten zien wat nu belangrijk is in (een deel van) de samenleving.
Gezegdes
Er is altijd een perspectief. Kijk eens naar het geheel. Weet jij nog waar je je druk over maakte een maand, een jaar of tien jaar geleden? Ik niet. Wellicht niet goed, maar ja ook dat is een mening.
Nog een leuk inkoppertje: ‘wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’. Of ken je deze nog: ‘leven en laten leven’. Fijn hoor al die uitspraken of gezegdes, er zit een kern van waarheid in. Alleen nog even filteren 😉 Op jouw leven!
—
Dit is een artikel van onze gastblogger Michaëla Wierdsma. Zij is auteur van verschillende boeken. Wil jij meer over haar weten? Kijk dan eventjes op haar profiel hieronder of op haar website Verander Gedrag Nu.
Laatste berichten van Michaela Wierdsma (toon alles)
- Minder spullen: hoe ga je om met cadeautjes die je niet wilt? - 26 mei 2024
- Daar ben ik te leuk voor: Hoe het leven in een community vrijmoedig leven werd - 1 februari 2024
- Kritiek en de criticus in jezelf - 24 juli 2023
Laat een reactie achter