Snert: het typisch Hollandse woord voor erwtensoep. De soep wordt wereldwijd in verschillende variaties gegeten. Ook Nederlanders zijn er dol op: lekker, met roggebrood met kaas of pannenkoeken.
Bij ons thuis is het traditie om op 5 december (pakjesavond) zelfgemaakte erwtensoep te eten. Sinds jaar en dag doen we dat met speklappen met zwoerd en rookworst: heerlijk!
Probleem: sinds drie maanden eten wij vegetarisch. Hoe moet dat nou met onze erwtensoep? Snert zonder zwoerd en worst…. Is dat nog wel snert?
Vegetarische snert: kan dat?!
Na een rondje googelen vind ik een aantal recepten voor vegetarische erwtensoep. De meeste lijken alleen toch ‘gewoon erwtensoep, maar dan zonder vlees.’ En dat wil ik juist niet! Ik wil een vegetarische erwtensoep die me niet meer aan vlees doet denken en geen soep waarvan ik denk: ‘Hmm, jammer dat die worst er niet inzit.’
En toen vond mijn vriend een recept voor Marokkaanse erwtensoep….
Dit recept combineerden we met onze eigen (oud-Hollandse) voorkeuren en het resultaat was een heerlijke, gezonde, vegetarische snert-met-pit. Nog een voordeel van deze snert: het ligt minder zwaar op de maag. Heb je nog wat plek voor een extra pannenkoek;-).
Ingrediënten voor 6-8 personen
500 gram spliterwten
2 liter groentebouillon van 2 liter water en 2(!) biologische bouillonblokjes. (Ik gebruik altijd die van Zonnatura.)
35 gram bloem
½ knolselderij
½ bosje bladselderij
2 preien
5 stengels bleekselderij
2 winterpenen
1 ui
2 tenen knoflook
1 theelepel kurkuma (lees ook: de gezondheidsvoordelen van kurkuma)
1 theelepel kaneel
1 ½ theelepel komijnzaad
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel gemberwortel (poeder of geraspt)
peper en zout (naar smaak)
olijfolie
Bereiden
Vul een grote soeppan met het water en breng aan de kook. Voeg de bouillonblokjes toe. Spoel de spliterwten goed af in een vergiet en doe ze bij de bouillon. Laat nu rustig pruttelen (bijna 2 uur!) en roer af en toe om totdat de spliterwten helemaal uit elkaar vallen.
Haal alvast de blaadjes van de steeltjes van de bladselderij en hak ze fijn. Deze heb je later pas nodig.
Maak alle groenten schoon en snij alles in blokjes en ringetjes van dezelfde maat. Houd de groenten per soort even apart. Neem een ruime wok, giet een goede laag olie in de pan en verhit de pan op hoog vuur.
Fruit de ui en knoflook, voeg na twee minuten de gemberwortel, kurkuma, kaneel, komijnzaad en paprikapoeder toe en fruit nog even mee totdat de uien glazig zijn.
Voeg nu alle groenten, van hard naar zacht toe. (Dus eerst de knolselderij, de wortel, de wortelpeterselie, de bleekselderij en de prei.) Wacht met toevoegen van de volgende groenten tot de vorige groenten bijna gaar is. Dit kost dus tijd!
Voeg nu het meel toe en bak mee. Blijf goed roeren, totdat er een dikke massa ontstaat.
Voeg de groentemassa uit de wok bij de gekookte spliterwten in de soeppan.
Breng de soep weer aan de kook en laat nog 10 minuten zachtjes door pruttelen.
Eventueel nog wat peper en zout toevoegen.
Eet smakelijk!
Hoe eet jij je erwtensoep? Met roggebrood of pannenkoeken of…?
Laat hieronder gerust een reactie achter. Ik ben benieuwd naar jouw tips!
Internetty zegt
Wat zou je hierbij eten ipv roggebrood met spek?
Saskia zegt
Roggebrood met kaas bijvoorbeeld, om het vegetarisch te houden:-) Maar Turks brood met humus is ook erg lekker!
ria kaandorp zegt
Ik zou graag het recept per e mail willen,jammer genoeg kan ik het niet uitprinten,
.
Het lijkt me een erge lekkere soep en ik wil voor 15 man maken.
Bij voorbaat dank,
HARTELIJKE GROET;
Ria