• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Gastbloggers
  • Nieuwsbrief
  • Dossiers
  • Contact
Logo Goed eten Gezond leven
Hide Search
%s
  • Home
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Tussendoortjes
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Liefde & Relaties
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • Schoonheid
    • WellnessVakanties
    • Productreviews
Je bevindt je hier: Home   Recepten   Recept voor vegetarische snert

Recept voor vegetarische snert

Laatste update: 22 januari 2018 - Door Saskia | Leestijd ca. 3 minuten

Snert: het typisch Hollandse woord voor erwtensoep. De soep wordt wereldwijd in verschillende variaties gegeten. Ook Nederlanders zijn er dol op: lekker, met roggebrood met kaas of pannenkoeken.

Bij ons thuis is het traditie om op 5 december (pakjesavond) zelfgemaakte erwtensoep te eten. Sinds jaar en dag doen we dat met speklappen met zwoerd en rookworst: heerlijk!

Probleem: sinds drie maanden eten wij vegetarisch. Hoe moet dat nou met onze erwtensoep? Snert zonder zwoerd en worst…. Is dat nog wel snert?

Recept voor vegetarische snert

Vegetarische snert: kan dat?!

Na een rondje googelen vind ik een aantal recepten voor vegetarische erwtensoep. De meeste lijken alleen toch ‘gewoon erwtensoep, maar dan zonder vlees.’ En dat wil ik juist niet! Ik wil een vegetarische erwtensoep die me niet meer aan vlees doet denken en geen soep waarvan ik denk: ‘Hmm, jammer dat die worst er niet inzit.’

En toen vond mijn vriend een recept voor Marokkaanse erwtensoep….

Dit recept combineerden we met onze eigen (oud-Hollandse) voorkeuren en het resultaat was een heerlijke, gezonde, vegetarische snert-met-pit. Nog een voordeel van deze snert: het ligt minder zwaar op de maag. Heb je nog wat plek voor een extra pannenkoek;-).

Ingrediënten voor 6-8 personen

500 gram spliterwten
2 liter groentebouillon van 2 liter water en 2(!) biologische bouillonblokjes. (Ik gebruik altijd die van Zonnatura.)
35 gram bloem
½ knolselderij
½ bosje bladselderij
2 preien
5 stengels bleekselderij
2 winterpenen
1 ui
2 tenen knoflook
1 theelepel kurkuma (lees ook: de gezondheidsvoordelen van kurkuma)
1 theelepel kaneel
1 ½ theelepel komijnzaad
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel gemberwortel (poeder of geraspt)
peper en zout (naar smaak)
olijfolie

Bereiden

Vul een grote soeppan met het water en breng aan de kook. Voeg de bouillonblokjes toe. Spoel de spliterwten goed af in een vergiet en doe ze bij de bouillon. Laat nu rustig pruttelen (bijna 2 uur!) en roer af en toe om totdat de spliterwten helemaal uit elkaar vallen.

Haal alvast de blaadjes van de steeltjes van de bladselderij en hak ze fijn. Deze heb je later pas nodig.

Maak alle groenten schoon en snij alles in blokjes en ringetjes van dezelfde maat. Houd de groenten per soort even apart. Neem een ruime wok, giet een goede laag olie in de pan en verhit de pan op hoog vuur.

Fruit de ui en knoflook, voeg na twee minuten de gemberwortel, kurkuma, kaneel, komijnzaad en paprikapoeder toe en fruit nog even mee totdat de uien glazig zijn.

Voeg nu alle groenten, van hard naar zacht toe. (Dus eerst de knolselderij, de wortel, de wortelpeterselie, de bleekselderij en de prei.) Wacht met toevoegen van de volgende groenten tot de vorige groenten bijna gaar is. Dit kost dus tijd!

Voeg nu het meel toe en bak mee. Blijf goed roeren, totdat er een dikke massa ontstaat.

Voeg de groentemassa uit de wok bij de gekookte spliterwten in de soeppan.

Breng de soep weer aan de kook en laat nog 10 minuten zachtjes door pruttelen.

Eventueel nog wat peper en zout toevoegen.

Eet smakelijk!

Hoe eet jij je erwtensoep? Met roggebrood of pannenkoeken of…?
Laat hieronder gerust een reactie achter. Ik ben benieuwd naar jouw tips!

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Recept Erwtensoep zonder erwten
    Recept Erwtensoep zonder erwten
  • Spinazie-courgette-soep met feta
    Spinazie-courgette-soep met feta
  • Vegetarisch restaurant Lelystad
    Vegetarisch restaurant Lelystad

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: diner, erwten, erwtensoep, genieten, gezonde recepten, gezondheid, groente, Koolhydraatarm, lunch, marokkaans recept, recept, recepten, snert, soep, spliterwten, vegetarisch, vegetarische recepten, winter, wortels

Lees Interacties

Reacties

  1. Internetty zegt

    5 februari 2018 om 11:06

    Wat zou je hierbij eten ipv roggebrood met spek?

    Beantwoorden
    • Saskia zegt

      5 februari 2018 om 15:53

      Roggebrood met kaas bijvoorbeeld, om het vegetarisch te houden:-) Maar Turks brood met humus is ook erg lekker!

      Beantwoorden
  2. ria kaandorp zegt

    5 januari 2017 om 08:03

    Ik zou graag het recept per e mail willen,jammer genoeg kan ik het niet uitprinten,
    .
    Het lijkt me een erge lekkere soep en ik wil voor 15 man maken.

    Bij voorbaat dank,

    HARTELIJKE GROET;

    Ria

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Gratis WandelBingokaarten!

Schrijf je in voor onze wekelijkse updates en ontvang gratis 4 WandelBingokaarten!

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Partners:

Wil je ons helpen? Dankzij onze partners zijn wij in staat om deze website te blijven maken. Daar zijn we blij mee. Zij bemoeien zich overigens niet met de inhoud van onze site!

Body and Fit shop    

Dossiers

Dossiers Goed eten Gezond leven over voeding, bewegen en mind




Alka Greens

Footer Widget Header

Footer

Recente berichten

  • Op een gezonde manier detoxen, dit is mijn ervaring
  • Gezond en lekker recept: gevulde pompoen met spinazie en halloumi
  • Hoe merk je dat je te weinig zuurstof binnen krijgt?
  • Lovehandles bij mannen: meer testosteron tegen overgewicht!
  • Zelf hummus maken | Makkelijk en gezond

Let op

Deze website geeft geen medisch advies en is slechts ter inspiratie bedoeld voor een gezonder leven en zelfzorg met de juiste voeding, leefstijltips en tips voor beweging. Bij fysieke of mentale klachten dien je te allen tijde je (huis)arts te raadplegen.

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Welke maaltijdboxen zijn er allemaal?
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. De lekkerste en beste suikervervanger

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Partners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Dossiers
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

Volg ons op FacebookVolg ons op Twitter Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram Volg ons op Youtube

© 2023 Goed Eten Gezond Leven