Onze huid is ons grootste orgaan en ontzettend belangrijk. Ondanks dat we allemaal goed de huid kunnen zien, weten de meeste mensen maar weinig over de huid. Dit boek over De Huid, brengt daar verandering aan.
Het boek is geschreven door de Duitse huidspecialiste Yael Adler. Misschien heb je haar ook gezien bij RTL LateNight?
Wat kun je verwachten in dit boek?
Eigenlijk allemaal praktische onderwerpen die met onze huid te maken hebben, zoals:
- wat zijn huidschilfers?
- zuurbescherming van de huid
- moedervlekken
- striae
- cellulitis
- huidkanker
- het gebruik van zeep
- botox
- tattoos
- erogene zones
- eet jezelf mooi
- puisjes
- eczeem
- psoriasis
Een heel compleet boek dus als het over je huid gaat. Ik haal hier even wat opvallende stukjes uit:
Vitamine D
Ondanks dat ik regelmatig voedingssupplementen slik en veel met de honden loop, bleek vorige week dat ik echt een flink vitamine D tekort heb. En ook in dit boek wordt het belang van vitamine D onderschreven. Uiteraard dat deze vitamines door de zon, via de huid, aangemaakt worden en deels door het eten van vette vis.
Maar de schrijfster Yael Adler geeft ook aan dat bij vrijwel alle disciplines binnen de gezondheidszorg vitamine D een grote rol speelt. Psychiaters zien het als een antidepressivum. Sportartsen in verband met de relatie tussen vitamine D en spieren, botten en gewrichten. Immunologen zien het verband met een goede weerstand en inmiddels is ook de relatie met hart- en vaatziekten, diabetes, auto-immuunziekten, osteoporose, lymfomen, kanker en meer.
Omdat de huid zo’n belangrijke rol speelt bij de vorming van vitamine D, gaat deze huidspecialiste hier dieper op in. Hoe moet je dan je huid beschermen, want zonnebrandcrème is niet handig bij de aanmaak van vitamine D.
Het gebruik van zeep
Zeep stinkt zegt Adler. Ze bedoelt hiermee dat je door het veelvuldig gebruiken van zeep of reinigingslotions eigenlijk alleen maar de huid schade aanbrengt. De huid kan niet meer functioneren zoals het zou moeten. Hierdoor krijg je eerder irritaties en je kunt zelfs extra gaan zweten. Dus zeep alleen gebruiken daar waar het echt nodig is. Verder is water voldoende.
Wie graag in bad gaat, kan dat ook beter niet meer doen, volgens Adler. Douchen is veel beter. In bad gaan bijvoorbeeld je vingers rimpelen. Je loogt je huid uit. Niet handig!
Lotion in plaats van olie
Dit is toch wel schrikken. Adler is helemaal geen voorstander van olie voor je huid. Zij pleit voor lotions of vethoudende crèmes. Want olie blijft op je huid liggen en daardoor kan het juist daaronder meer gaan uitdrogen. Volgens haar werken daarom masseurs en fysiotherapeuten ook liever met lotions in plaats van olie.
Hoe ziet het boek eruit?
In ieder geval vind je heel veel informatie over je huid in dit boek. Je vliegt er doorheen. Heel veel is herkenbaar. En ook krijg je antwoorden op vragen die je zelf misschien niet had bedacht, maar toch wel heel interessant zijn!
Persoonlijk vind ik het jammer dat het een boek is met nauwelijks illustraties. Juist bij een boek over de huid zouden foto’s het boek een meerwaarde geven. Dat vind ik echt een gemiste kans. Het boek is nu een beetje opgezet zoals De Mooie Voedselmachine (over je darmen) en Je Mooie Motor (over je hart).
Dat neemt niet weg dat je wel heel veel informatie krijgt waar je ook echt iets aan hebt. En dat je toch anders gaat denken over een aantal zaken die je huid betreft. Het is geen zware kost, je leest het lekker makkelijk weg.
Yael Adler
De schrijfster van dit boek Yael Adler (1973) is een bekende huidspecialiste in Duitsland. Ze heeft een eigen praktijk en wordt ook veel gevraagd bij Duitse en Engelse televisie- en radioprogramma’s. In Duitsland werd dit boek over de huid een echte bestseller. Daarom is het nu in veel talen vertaald.
Praktische informatie
De Huid
Gezondheid, schoonheid en verzorging
Schrijfster: Yael Adler
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Paperback, 320 pagina’s
ISBN 978 90 245 7330
Prijs € 18,99
Te koop bij boekhandels en o.a. Bol.com (daar is een inkijkexemplaar)
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter