Het zal je vast niet verbazen: in het weekend komen we meer en makkelijker aan. Simpelweg doordat we minder bewegen en vaak meer eten en drinken. Een borrel op vrijdagmiddag, een hele middag Netflixen met ongezonde snacks, uitgebreid uit eten…
Het is dus niet zo gek als je broek op maandagochtend wat strakker zit. Maar: hoe voorkom je dat dit in het weekend gebeurt?
Sla sporten in het weekend niet over
Grote kans dat je sportactiviteiten vooral doordeweeks gepland zijn. Wellicht logisch als je bijvoorbeeld met een collega zwemt of je een sportschool naast kantoor hebt. Het betekent niet dat je er een zware sportroutine op na moet houden in het weekend.
Iedere vorm van beweging is goed. Het kan al helpen om na het opstaan direct normale kleding aan te doen, in plaats van de hele dag door het huis te strompelen in pyjama. Begin de dag met wat stretchoefeningen, maak een mooie wandeling in het bos, fiets naar de stad. Plan activiteiten waarbij je in beweging moet komen!
Spendeer je weekend niet op de bank
Bingewatchen is hier toch wel een van de grootste boosdoeners. Het is helemaal niet erg om je favoriete serie aan te zetten in het weekend, maar zorg voor voldoende afwisseling. Blijf niet uren op de bank hangen, maar doe tussendoor andere dingen.
Ga boodschappen doen, maak een beginnetje met de grote voorjaarsschoonmaak of doe iets creatiefs. De afwisseling zorgt ervoor dat je minder snel geneigd bent om uren op de bank te blijven zitten.
Verspreid je guilty pleasures
Wil je je favoriete serie kijken, een heerlijk toetje eten en een lekker glas wijn drinken? Dat kan, maar verspreid dit dan over het weekend. Als je alle drie combineert, is de kans groter dat je ’s avonds opnieuw een glas wijn besteld of later op de middag weer zoete snacktrek hebt. Daar schiet je dus eigenlijk niets mee op.
Kijk een aflevering van die spannende serie, bestel ’s avonds een wijntje bij het eten en trakteer jezelf zondags op een heerlijk toetje.
Schop je slaapritme niet in de war
Het weekend staat voor veel mensen gelijk aan… inderdaad, uitslapen! De verstoring van je slaapritme kan ervoor zorgen dat je hormonen, zoals leptine en ghreline, uit balans raken. Daardoor heb je sneller zin in ongezond, vet voedsel. Zorg ervoor dat wanneer je in het weekend uitslaapt, dit niet meer dan twee uur afwijkt van je normale ritme.
Ga je er normaal om 7 uur ’s ochtends uit? Blijf dan in het weekend niet later dan tot 9 uur in bed liggen. Eet vervolgens een gezond en voedzaam ontbijt. Bijvoorbeeld een heerlijke omelet met verschillende groente, of een havermoutontbijtje met vers rood fruit.
Feest met mate
Klinkt misschien saai, maar zo gek is dit nog niet. In het weekend gaan we vaak veel later naar bed (wat opnieuw ons slaapritme geen goed doet) en drinken we meer alcohol. Onthoud: ben je op een feestje en heb je zin in een goed glas wijn? Geen probleem, maar eet er dan ook iets (voedzaams) bij. Doe dit niet tegelijk, maar een uur voordat je drinkt of een uur erna.
Alleen veel drinken zorgt ervoor dat je op een later tijdstip zin hebt in vet voedsel. En probeer ook niet later dan twee uur dan je normale bedtijd in bed te stappen. Op de vroege, drukke maandagochtend zal je jezelf dankbaar zijn!
—
(red) Jasper Alblas is één van onze gastbloggers, daarom brengen wij dit graag onder de aandacht. Jasper is bekend van diverse succesvolle afslankprogramma’s.
Laatste berichten van Jasper Alblas (toon alles)
- 6 Holistische voedingstips als je teveel hebt gegeten - 22 december 2019
- Striae verminderen, hoe doe je dat? - 4 oktober 2019
- Voedsel als medicijn, nu ook in de Westerse wereld - 13 juni 2019
Laat een reactie achter