Een Italiaans kookboek. Nou ja, eigenlijk lijkt Eataly wel op zo’n ouderwetse encyclopedie. Zeker qua omvang en gewicht (bijna 2 kilo)! En dan staat dit boek vol met eigentijdse Italiaanse recepten. De uitgever zelf noemt het daarom een Italiaanse kookbijbel. Dat dekt de lading ook prima!
Wat kan ik dan vinden in dit Italiaanse kookboek?
Nou… heel veel! Alhoewel het kookboek in eerste instantie misschien wat klassiek eruit ziet, geldt dat zeker niet voor de recepten. Want deze recepten zijn zoals de moderne Italiaan ze maakt. Met veel seizoensgebonden groenten, zoals groenten en vruchten, pasta’s, gedroogde en gerookte vleeswaren en diverse oliën. Alleen zijn ook hier de maaltijden wat lichter geworden en zijn ze sneller klaar. Dat past beter bij deze tijd!
De recepten zijn onderverdeeld in deze categorieën:
- antipasta
- soepen
- verse pasta
- gedroogde pasta
- rijst
- hartig gebak
- vis- en zeevruchten
- vlees
- groenten en peulvruchten
- granen
- brood, pizza, focaccia, en gefrituurde hapjes
- kaas
- dessert
- zoet gebak en koekjes
Tussen de categorieën door vind je ook nog uitleg over bepaalde producten of kooktechnieken. Achterin het boek kun je je warenkennis rond Italiaanse voeding verhogen. Allemaal soorten Italiaans vlees, pasta’s, rijst, tomaten, enzovoort, met fotootje en uitleg wat het is. Erg handig en heel volledig. Het boek is samengesteld met recepten van diverse chefkoks.
Genoeg inspiratie dus in dit 567 pagina’s tellende kookboek!
Italiaanse recepten
In dit kookboek staan dus wel heel veel recepten. Dat maakt het best moeilijk om met maar enkele voorbeelden goed weer te geven wat je van dit boek kunt verwachten. Maar ik probeer het toch:
- muffins met mortadella, kaassaus en basamicoblokjes
- pompoen-kastanjesoep met ham
- tomatenrisotto uit de oven met kappertjes en ansjovis
- mediterrande gevulde pasteirol
- parelgort met bietjes en gorgonzola-roomsaus
- meringuewafels met pistache-ijs
- appel-yoghurttaart
Niet bij elk recept staat een foto, al staan er op zich best veel foto’s van de recepten in het boek.
Bij elk recept staat de tijd dat de voorbereiding en de bereiding zelf duurt. Dat is handig. Uiteraard vind je ook de ingrediënten, voor hoeveel personen het is en de bereidingswijze. Soms staat er een extra tip of opmerking onder het recept.
En speciaal voor de wijnliefhebbers, bij veel recepten staat ook een wijnsuggestie.
Voor wie is dit Italiaanse kookboek geschikt?
Ik zou dit boek aanraden bij de echte kookliefhebber. Als je dol bent op koken met pure ingrediënten en dol bent op Italiaans eten, dan is dit kookboek echt een topper. Ben je niet veel gewend qua koken, is het ook niet je liefhebberij, dan is dit boek minder geschikt.
De recepten zijn niet per se gezond, er wordt bijvoorbeeld gewoon met suiker gebakken. Maar als je suikervrij en/of koolhydraatarm eet, zijn er nog genoeg lekkere Italiaanse recepten te vinden in dit boek.
Het is ook een heerlijk bladerboek voor de thuiskok. Je zult hier genoeg inspiratie uit opdoen en ik vermoed dat je ook nog heel veel nieuwe kennis uit dit boek haalt.
Praktische informatie
Titel: Eataly
Ondertitel: Eigentijds Italiaans koken
Uitgeverij: Unieboek | Het Spectrum
ISBN: 978 90 003 5686 7
Fotografie: Food Editore / Piermichele Borraccia
Aantal pagina’s: 567
Prijs: € 45,00
Te bestellen bij o.a. Bol.com
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter