Holy hormones
Vrouwen zijn vaak meer met uiterlijke verzorging bezig dan mannen, al zie je de laatste jaren ook steeds meer mannen die uiterlijke verzorging belangrijk vinden. Toch ervaren vrouwen een slechte huid meestal als iets ‘rampzaligs’ terwijl mannen het vooral lastig vinden. Vrouwen kunnen psychisch ook echt last hebben als ze huidproblemen hebben.
Gedurende ons leven zijn er verschillende periodes die het de huid extra zwaar maken, vaak liggen hormonale veranderingen hieraan ten grondslag. Veel huidverzorgingsmerken doen ons geloven dat elke leeftijd en elk huidprobleem een andere manier van behandelen heeft.
Wij geloven echter dat er een aantal zaken zijn die voor ‘elke’ huid belangrijk zijn. Oplossingen die de huid mooi houden en huidproblemen kunnen verzachten en verminderen. Als je op deze punten let ga je de strijd tegen de hormonale veranderingen in ieder geval goed bewapend aan.
> Ook interessant om te lezen: Naar de dermatoloog zonder verwijsbrief
Vrouwen en hun huid door de jaren heen
Voor pubers is een slechte huid een veelvoorkomend probleem en juist op die leeftijd kan dit mentaal heel zwaar zijn. Die verrekte hormonen……die spelen hierbij helaas een grote rol. Je lichaam bereid zich in de pubertijd voor op voortplanting en verdere groei en dit gaat gepaard met grote hormonale veranderingen.
De hormonen gieren door je lijf, je bent ook nog een beetje onzeker in je nieuwe vrouwelijkere lichaam en dan krijg je ook nog van die ontsierende pukkeltjes. Als gevolg worden er lagen make up aangebracht wat de huidproblemen alleen maar verergeren. Daarnaast eten veel pubers niet zo gezond, terwijl voeding juist een grote invloed heeft op de gezondheid van de huid. Hoe gezonder je eet hoe beter je lichaam met de veranderingen om kan gaan.
Vanaf de eerste menstruatie merken veel vrouwen dat hun huid gedurende de maandelijkse cyclus door verschillende fases gaat. De ene week is je nog huid prachtig, en een week later wordt deze ontsierd door pijnlijke ontstekingen. De laatste twee weken van de menstruatie heeft de huid het bij de meeste vrouwen zwaarder te verduren. Dit komt omdat testosteron (het mannelijk hormoon) na de eisprong meer speelruimte krijgt, hierdoor maakt de huid meer talg aan en kunnen pukkeltjes en ontstekingen de kop op steken.
Na de pubertijd lijkt het voor veel vrouwen, ondanks hun maandelijkse cyclus, goed te gaan met hun huid maar vanaf een jaar of dertig ligt er een nieuwe vijand op de loer, veroudering en rosacea. Vanaf je dertigste neemt de squaleen, een huideigen vet, in de huid af waardoor de huidveroudering begint. Ook krijgen veel vrouwen last van rosacea, een huidprobleem die op een verlate pubertijd lijkt en waarschijnlijk ook gerelateerd is aan
- hormonen
- stress
- voeding
Vrouwen die zwanger zijn krijgen ook vaak te maken met veranderingen van de huid, bij de ene in positieve zin en bij de ander juist in negatieve zin. Gelukkig is dit (meestal) van tijdelijke aard.
Helaas ligt er voor vrouwen nog een vijand op de loer, veel vrouwen in ‘de overgang’ krijgen te maken met huidproblemen. Tijdens de overgang is er sprake van grote veranderingen die onder andere te maken hebben met het feit dat je lichaam minder oestrogeen aanmaakt.
Door de afname van oestrogeen daalt het collageen in de huid, neemt de dikte van de huid af en wordt de huid minder elastisch. Daarnaast zitten er in de huid waterbindende stoffen die afnemen, waardoor de huid minder goed in staat is vocht vast te houden met als gevolg een drogere huid. Ook kunnen vrouwen tijdens de overgang last krijgen van pukkeltjes en meer haargroei, dit komt omdat de mannelijke tegenhanger van oestrogeen, testosteron, juist in verhouding toeneemt.
Hoe wapen je je tegen deze hormonale periodes
Er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn om je huid zo gezond mogelijk te houden en jezelf te wapenen tegen hormonale veranderingen. Het is voor elke huid belangrijk dat je
- gezond eet
- voldoende water drinkt
- goed slaapt
- stress probeert te vermijden
Dit lijkt zo simpel maar deze dingen hebben een veel grotere invloed op de huid dan mensen verwachten. Daarnaast is het belangrijk om te weten wat je op je huid aanbrengt. Een gezonde huid krijg je door deze van binnen en van buiten goed te verzorgen!
Veel huidverzorgingsproducten en make-up producten bevatten ingrediënten die de hormoonhuishouding kunnen verstoren en huidproblemen kunnen veroorzaken. Als je kijkt naar de lijst met ingrediënten op verpakkingen van crèmes en make-up dan schrik je van de waslijsten van verschillende stoffen.
Vrijwel ieder product bevat daarnaast conserveringsmiddelen, alcohol, parfums en allerlei stoffen die niet alleen invloed hebben op je huid maar ook op je hormoonhuishouding. Vergeet niet dat 60% van wat je op je huid aanbrengt ook in je lichaam terecht komt!
Conserveringsmiddelen zijn bijvoorbeeld hormoon-verstorende stoffen. Het gevaar is dat je hier meestal niet gelijk wat van merkt maar soms pas op latere leeftijd. Zelf hebben wij dit aan den lijve ondervonden.
“Ik heb altijd een heel gevoelige huid gehad. Door het gebruik van crèmes en make-up ontstonden uiteindelijk zulke ernstige problemen dat ik ruim tien jaar bij een dermatoloog onder behandeling ben geweest. Ik kreeg continu hormoonzalven en antibioticumkuren voorgeschreven om de pijn en ontstekingen te verminderen. Maar de problemen gingen niet over. Ze werden zelfs steeds erger. Uiteindelijk ben ik zelf gaan onderzoeken welke stoffen die heftige reacties veroorzaakten.”
(Monique co-founder Squalan)
Wil je je huid gezond houden dan adviseren wij om producten te gebruiken met 100% natuurlijke ingrediënten “en” met zo min mogelijk ingrediënten. Je weet dan altijd precies wat je op je huid aanbrengt. Vermijd daarnaast ingrediënten die de huid kunnen irriteren zoals parfum, parabenen en conserveringsmiddelen.
Dat je voor ieder huidtype en leeftijd een ander product nodig zou hebben is vaak een verkooptruc van de cosmeticabranche. Sommige ingrediënten, zoals Squalan, zijn ‘juist’ geschikt voor elk huidtype, net zoals water en groente voor iedereen gezond zijn. Ons advies is om ervoor te zorgen dat je lichaam zo gezond mogelijk is zodat je goed bewapend de strijd aan kan gaan met huidverstorende factoren.
Laatste berichten van Leslie & Monique (toon alles)
- Huidproblemen door hormonen bij vrouwen - 24 april 2018
Laat een reactie achter