1. Sporten is steeds belangrijker geworden
Gezond bewegen, doe je met je gezonde verstand. Voldoende en goed bewegen hoeft niet altijd in de vorm van één of andere sport. In deze tijd is bewegen of sporten steeds belangrijker geworden, omdat we steeds minder zware lichamelijke arbeid verrichten.
Volgens Midas Dekkers, in zijn boek ‘Lichamelijke oefening’ is sport het product van de industriële samenleving:
Hoe meer de machines ons uit handen nemen, des te harder zweten we in de sportschool”.
Toen ik dat boek las, moest ik regelmatig glimlachen over zijn uitspraken. Misschien wel door de herkenning, omdat ik zelf ook niet zo van sporten houd? Niet van sporten, maar wel van gezond bewegen op een manier die bij mij past.
2. Een gezonde geest in een gezond lichaam
Heel bekend is natuurlijk de uitspraak: ‘Mens sana in corpora sano’ (‘een gezonde geest in een gezond lichaam’).
Volgens Midas Dekkers is deze uitspraak van de Romeinse dichter Juvenalis. Hij had de uitspraak vooral satirisch bedoeld. Stak de draak met mensen die zichzelf of een ander een lang leven toewensten. Want, zo was zijn mening: zo leuk is het niet om een grijsaard te zijn.
Vooral de ongemakken die daarbij horen. Hij had het liever over ‘een gezond verstand in een gezond lichaam’. Eigenlijk is dat nog steeds zo: we willen wel oud worden, maar niet oud zijn. Toch ken ik mensen die bijna 100 zijn geworden en altijd vitaal zijn gebleven. Hoe mooi is dat!
3. Beweging in het dagelijks leven
Het scheelt al veel als je bewust wordt van je dagelijkse beweging en je gezonde verstand gebruikt (en niet klakkeloos volgt wat in de mode is).
Voor mij is het belangrijk om gezond bewegen te integreren in mijn dagelijkse leven. Zoals bijvoorbeeld:
- Op de fiets naar mijn werk.
- De trap nemen in plaats van de lift.
- Een paar haltes eerder uit de bus stappen en gaan lopen.
- Op de fiets of lopend boodschappen doen.
- Bij veel huishoudelijke klussen (zoals stofzuigen) ben ik ook behoorlijk in beweging. En van sommige klussen krijg je nog sterke spieren ook.
4. Bewegen maakt gelukkig
Het menselijk lichaam is gemaakt om te bewegen. Dat weten we allemaal wel, maar doen is een stukje lastiger. Het voordeel van bewegen is: je lijf blijft soepel, je spieren worden sterker, betere stofwisseling en je maakt dopamine aan (geeft een geluk gevoel).
Zon, frisse lucht, de volle maan, storm, regen en kou: buiten zijn heeft een positief effect op je geestelijke gezondheid. Goed tegen de stress. Denk maar aan een middag uitwaaien op het strand, een lange boswandeling maken of lekker in de zon zitten.
Eigenlijk is de natuur een tegenhanger van ons drukke bestaan, om je hoofd leeg te maken. In de natuur kun je gewoon jezelf zijn. Daar wordt je gelukkig van!
Het leven is als fietsen: om je evenwicht te bewaren, moet je in beweging blijven: Albert Einstein”
5. Bachbloesems brengen je in beweging
Mentaal sterk genoeg zijn om het ook echt in beweging te komen. Misschien vind je het lastig om de eerste stap te zetten, omdat je bang bent dat het toch niet gaat lukken? Dat gevoel van moedeloosheid kan behoorlijk in de weg zitten.
Daar kunnen Bachbloesems jou bij helpen. In dit geval is Larch een goede remedie om je een zetje te geven in de goede richting. Om het zelfvertrouwen te hebben, dat het je gaat lukken om het vol te houden, ook al lukt het een keertje niet.
De uitdrukking “kan niet” maakt plaats voor “kan wel”.
Dat is ook het mooie van de Bachbloesems: ze brengen jou in beweging om het beste uit jezelf te halen. En ook het zelfvertrouwen om te doen wat goed is voor jou, en jezelf te accepteren zoals je bent.
6. Loop je gezond
Lopen is een uitstekende lichaamsbeweging: tijdens het lopen gebruik je veel verschillende spieren en het is ontspannend. Daarbij worden de verschillende reflexpunten onder je voetzolen gestimuleerd.
Je voeten zijn de basis, het fundament waar het hele lichaam op rust. Pijnloos bewegen begint bij de voeten. Dit heb ik als kind geleerd van Mida Schutte, beweging therapeute:
Als het “voetenwerk” (fundering) niet goed is kunnen er in het hele lichaam (bouwwerk) klachten ontstaan. Staat men niet goed op de voeten, dan zal er ergens in het lichaam een compensatie plaats vinden om het lichaam staande te houden. Zo kan de oorzaak van vele klachten aan het bewegingsapparaat in de voeten liggen.
Met deze wetenschap is het dus jammer, dat de voeten vaak over het hoofd gezien worden als het gaat om goed voor jezelf zorgen.
Laatste berichten van Jolanda Huijsmans (toon alles)
- Zijn bachbloesems onzin, of het proberen waard? - 19 maart 2020
- Hoe kunnen Bachbloesems helpen met beter slapen? - 26 februari 2020
- Lucht zuiveren in je huis - 11 december 2019
Laat een reactie achter