Het lijkt allemaal zo makkelijk om even aan je lichaamsgewicht te werken, zodat je weer zelfverzekerd door het leven kunt gaan. Is het dan wel zo makkelijk, zonder dat je jezelf verliest in die afslankstrijd?
Wat is afslanken precies?
De theorie achter afvallen is niet heel lastig: Je eet minder kilocalorieën dan dat je nodig hebt.
Het is alleen in de praktijk wat lastiger gebleken, omdat er meer meespeelt. Zo strijden miljoenen Nederlanders elke dag tegen overgewicht en het grootste deel verliest zichzelf tijdens die strijd. Wat is de reden dat veel Nederlanders hun afslankdoel niet halen en worden teleurgesteld?
Hoe verliezen mensen zichzelf tijdens afslanken?
Het afslanken is niet zonder risico en dat merkt Nederland. Een terugvalmoment, ook wel het jojo-effect, is normaal bij iedere afslanker. Dit jojo-effect zorgt voor veel teleurgestelde gezichten en dat mensen vervolgens radeloos worden. Ze raken zichzelf en hun zelfverzekerdheid kwijt, omdat het hen niet meer lukt. Hun zelfstandigheid wordt aangetast en dat heeft invloed op de volgende afslankpoging.
Hoe kun je een teleurstelling voorkomen?
En vervolgens: Hoe voorkom je dat je jezelf verliest in teleurstelling? Als je social media mag geloven, dan heeft iedereen de oplossing om je te helpen. Helaas, dat is ver van de waarheid. Wel kun je een aantal stappen ondernemen om aan jezelf te werken met afslanken:
- Blijf kritisch op jezelf
- Elke knelpunt is op te lossen
- Zoek een persoon, die je steunt
- Beweeg en sport regelmatig
- Vergelijk jezelf niet met anderen (!)
- Zoek hulp van een professional; personal trainer, diëtist
Om jezelf niet te verliezen tijdens het afvallen, kun je beter elk punt apart benaderen. Een voorbeeld is wanneer jezelf met andere personen vergelijkt. Je denkt dat je nooit wat goed kunt doen, als je social media mag geloven. Hierdoor waardeer je je eigen prestaties niet en dat moet je voorkomen! Leer hier voor jezelf zorgen.
Bijvoorbeeld ook als jij een knelpunt hebt, dan moet je eens één of twee oplossingen bedenken voor alleen die situatie. Een knelpunt kan zijn:
- In het weekend eet je te veel kilocalorieën
- De avondsnack is altijd groter dan je wilt
- Je kunt niet van koekjes afblijven
Een kundige professional kan bijvoorbeeld met je die situaties nalopen, zodat je weet hoe je kunt beginnen. Soms de achterliggende oorzaak vinden of het helpen veranderen in een gezonde gewoonte.
Ben jij al eens geholpen door een professional gespecialiseerd in obesitas en overgewicht met jaren ervaring?
(red) Met dank aan gastblogger Freek van Body2Coach voor deze handige blog. Hieronder vind je de bio van Freek.
Laatste berichten van Freek Verbeet (toon alles)
- Kun je ook afvallen als je snel moe bent? - 26 april 2024
- 4 tips om meer structuur vast te houden met afvallen - 1 april 2024
- Niet in de verleiding komen om te snoepen thuis! - 10 januari 2020
Laat een reactie achter