Als het niet meteen duidelijk is wat je mankeert, vinden artsen je klachten snel al te vaag. Zeker als je snel moe bent of snel pijn hebt. Voor jou zijn het echter serieuze gezondheidsklachten!
Er wordt al snel gezegd dat je wat rustiger aan moet doen, of dat je ongetwijfeld last hebt van stress. Natuurlijk kun je lichamelijke klachten krijgen als je stress hebt, of als je je overspannen voelt. Maar in veel gevallen herken je dat zelf dan wel. Als je niet het gevoel hebt, dat dit het probleem is, dan krijg je vaak weinig hulp meer van artsen als het niet meteen duidelijk is.
Wij denken dat er bij ‘vage’, onbegrepen gezondheidsklachten, toch vaak wel een onderliggend probleem is. We hebben hieronder een aantal oorzaken hier op een rijtje gezet. Misschien herken jij je wel in één van deze 9 oorzaken?
1 Vitamine tekort
Vitaminetekorten komen waarschijnlijk vaker voor dan we nu denken. Ook als je gezond eet, kan dit een probleem zijn, bijvoorbeeld omdat je lichaam de vitamines niet goed opneemt. Dan heb je veel meer nodig dan je lichaam kan aanmaken of uit voeding binnen krijgt. B12 tekort is nu vaak in het nieuws, omdat dit een groot risico is bij het gebruik van lachgas. Door het gebruik van lachgas kan het B12-tekort zo oplopen, dat er enstige neurologische schade kan ontstaan.
Bij vitaminetekorten is het risico het grootst op vitamine B12 of vitamine D tekort.
Enkele symptomen bespreek ik hier onder. Belangrijk om te weten, is dat een bloedonderzoek op deze tekorten niet werkt als je vitaminesupplementen slikt, of voeding neemt die is aangevuld met extra vitamines.
Belangrijkste symptomen vitamine B12-tekort:
- vermoeidheid
- glossitis (dikke tong, ontstoken, snel bloedend tandvlees)
- tintelingen, branderig gevoel in voeten, armen en benen
- zenuwpijn
- zwaar, stijf gevoel benen (of gevoel door benen te zakken)
- koud hebben
- duizelig, evenwichtsstoornissen
- spierpijn
- benauwd gevoel op borst
- snel koud hebben
- overgevoelig voor licht, aanraking, enz.
- snel infecties
- regelmatig hoofdpijn
Een complete lijst met symptomen vind je op de website van Stichting B12 tekort.
Belangrijkste symptomen vitamine D tekort:
- chronisch moe, weinig energie
- zonder reden spierpijn en spierkrampen
- botontkalking
- overgevoelig tandvlees
- hyperventilatie
- snel koud hebben
- gewichtstoename
- snel verkouden zijn
- hartklachten
- depressief zijn, of niet lekker in je vel
Meer informatie vind je op de site van Thuisarts.nl.
Veel mensen met B12-tekort, hebben ook een vitamine D-tekort.
2 Slaapapnoe
Slaapapnoe komt best vaak voor. Het betekent dat je geen goede ademhaling hebt tijdens je slaap en dat je ademhaling regelmatig even stil staat. Zo’n stokkende ademhaling varieert van enkele seconden tot zelfs minuten! Dat kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid.
Symptomen slaapapneu:
- hoge bloeddruk
- hartproblemen
- gewichtstoename
- diabetes
- vergeetachtigheid
- vermoeidheid
- snurken
- stemmingswisselingen
- ochtendhoofdpijn
Meer informatie over slaapapneu vind je op de site van de Apneu Vereniging.
3 Hoogsensitiviteit
Hoog sensitieve mensen kunnen door hun hoog sensitiviteit ook veel lichamelijke klachten krijgen. Dit komt omdat je letterlijk gevoeliger bent dan andere mensen. Je bent sneller geprikkeld en alles komt heftiger binnen. Dat kunnen ook signalen zijn voor vermoeidheid of pijnklachten. Daar kun je op zich niets aan doen, maar je kunt wel ervoor zogen dat je er beter mee om kunt gaan.
Belangrijke symptomen hoog sensitiviteit:
- snel erg moe, grotere kans op burnout
- gevoelige huid, grotere kans op eczeem, snel jeuk
- lage pijndrempel
- snel hoofdpijn
- niet tegen fel licht kunnen, harde geluiden of bepaalde geuren
- prikkelbare darmen
Tip, lees het boek Leven zonder Filter, van Fleur van Groningen.
(ook beschikbaar in Kobo Plus).
Of de boeken van Judith Noordzij of prinses Martha Louise.
4 Overgang
Veel vage klachten worden veroorzaakt door de overgang. Dit kan al vanaf je 35e en als je als vrouw 42 bent, dan is de kans wel heel groot dat de overgang al is begonnen. Meestal worden er alleen de opvliegers genoemd, maar die hoef je helemaal niet te hebben. Er zijn allerlei andere klachten die met de overgang te maken hebben, zoals:
- hartkloppingen
- vermoeidheid, niet lekker in je vel
- gewrichtspijnen
- hoofdpijn
- gewichtstoename
- huidproblemen (vaak droge huid)
- (toename) allergieën
- duizeligheid
- onregelmatige menstruatie
Tijdens de overgang is je hormoonbalans flink aan het veranderen. Dat kan bij iedereen anders zijn. Mogelijk heb je last van oestrogeendominantie. Herken je je daar niet in, maar wel in bovenstaande klachten? Zoek dan eens verder naar allerlei soorten overgangsklachten.
5 Coeliakie (glutenallergie)
Coeliakie is een auto-immuunziekte die wordt veroorzaakt door het eten van gluten. Over coeliakie zijn nogal wat misverstanden. Zo helpt het niet om met gluten te minderen, je moet echt compleet met gluten stoppen. Ook is er nogal een eenzijdig beeld over de klachten (afvallen en buikpijn), maar dat klopt niet. Ook kun je het op allerlei leeftijden krijgen. Sommige mensen krijgen direct veel last bij de kleinste hoeveelheid gluten. Bij anderen is dat veel minder het geval, maar brengen de gluten nog steeds schade aan, aan je lichaam.
Symptomen van coeliakie:
- snel opgeblazen gevoel in buik
- buikpijn
- migraine/hoofdpijn
- huidproblemen, met name dermatitis herpetiformis
- vaak gewichtsafname, maar het kan ook juist gewichtstoename veroorzaken
- depressief
- brain fog (niet helder kunnen denken)
Een glutenallergie kun je alleen krijgen als je drager bent van een bepaald gen. Zo’n 40% van alle mensen is overigens drager van dit gen (je kunt zelf een DNA-test laten doen als je dit wilt weten). Een heel klein deel van deze 40% krijgt daadwerkelijk coeliakie. De kans dat je dit krijgt is wel groter als je drager bent van dit gen én een eerstelijns familielid hebt, met bewezen coeliakie. Als je dit gen niet hebt, kun je geen coeliakie krijgen.
Je kunt ook neurocoeliakie krijgen. Dit wordt ook wel glutenataxie genoemd. Je hoeft dan niet eens buikklachten te hebben, om toch glutenallergie te ontwikkelen.
Symptomen bij neurocoeliakie kunnen zijn:
- moeite met lopen (beetje zwalkend)
- moeite met coördinatie
- moeite met fijne motoriek
- gevoelsstoornissen in handen, voeten en ledenmaten
- specifieke oogproblemen
- duizeligheid
Er is nog heel weinig bekend over neurocoeliakie.
6 Ziekte van Lyme
Deze ziekte ontstaat na een tekenbeet. Soms is het duidelijk dat je een tekenbeet hebt gehad, maar dat hoeft niet zo te zijn. Er zijn bloedtesten die dit kunnen onderzoeken, maar de kwaliteit kan wisselend zijn. Als je denkt dat je mogelijk een tekenbeet hebt gehad en je bent bang voor de Ziekte van Lyme, kun je goede informatie vinden op de website van de Lymevereniging.
Symptomen Ziekte van Lyme (bij de chronische aandoening):
- spierzwakte
- hoofdpijn
- zenuwpijnen
- gevoelsstoornissen
- hevige duizeligheid
- concentratieproblemen
- problemen met spreken
- overgevoeligheid voor licht en geluid
- gewrichtsaandoeningen (vaak knie)
- trage hartslag
- vermoeidheid
- transpireren
- griep-achtige verschijnselen
7 Magnesium tekort
Je kunt je beroerd voelen als je vitamine- of mineralentekorten hebt. Iets waar niet veel mensen aan denken is een mogelijk magnesium-tekort. Dat komt best vaak voor, omdat een flink deel van de mensen niet voldoende magnesium uit de voeding haalt. Mensen met veel stress en fanatieke sporters hebben zelfs nog wat meer magnesium nodig.
Via de huisarts is een test aan te vragen die dit meet (bloedwaarde en celwaarde) als je twijfelt of je ook een magnesiumtekort kunt hebben. Belangrijk is om een poosje juist geen supplementen te nemen als je je wilt laten testen!
Magnesium haal je overigens het beste uit voeding, zoals groenten, peulvruchten, kipfilet, volkorenbrood, bananen, noten en pinda’s (pindakaas). Als je echt een tekort hebt of denkt te hebben, kun je dit aanvullen met supplementen. Maar pas op, teveel magnesium kan bijwerkingen hebben, zoals diarree en hartklachten! Houd je dus aan de maximale hoeveelheid magnesium per dag. Dat is 250 milligram magnesium per dag. Neem magnesium ook niet bij de maaltijd in, het werkt veel beter op een legere maag in combinatie met maagzuur. Maagzuurremmers remmen de opname van magnesium af.
Je hebt grotere kans op een magnesiumtekort als je darmen of nieren niet zo goed werken.
Symptomen magnesium tekort:
- spierkrampen
- prikkelbaar
- hoofdpijn
- koude handen
- hartkloppingen
- vermoeidheid
- angstig zijn, zenuwachtig voelen
- spijsverteringsklachten
Lees hier verder over magnesium.
8 Restverschijnselen na virusinfectie
Veel bekende aandoeningen en ziektes kunnen ontstaan na een bepaalde infectie zoals het herpes / Epstein-Barr-virus. Als je de ziekte van Pfeiffer hebt gehad, dan weet je zeker dat je dit virus hebt gehad. Het Epstein-Barr virus lijkt ook een rol te spelen in ernstige aandoeningen zoals de Ziekte van Hodgkin en MS. Als je het virus hebt gehad, heb je een verhoogd risico op het ontwikkelen deze of andere ernstige ziekten. Een verhoogd risico wil niet zeggen dat je het ook krijgt! Belangrijk is om je weerstand goed te houden.
Het kan zijn dat je aan het kwakkelen bent met je gezondheid, zonder dat het ernstig is, of een duidelijke oorzaak heeft. Ook dit kan door een oplaaiend, chronisch Epstein-Barr virus veroorzaakt worden dat verder geen ernstige gevolgen heeft. Belangrijk is om goed voor je zelf te zorgen en je weerstand te verhogen.
Symptomen:
- koortsig
- niet lekker voelen, moe zijn
- spierpijn
- buikpijn
- huiduitslag (exantheem)
- opgezette lymfeklieren
9 Fibromyalgie en ME/CVS
De diagnose fibromyalgie en CVS (vermoeidheidssyndroom) worden helaas pas vaak genoemd als artsen het niet meer weten. Echter, veel mensen die de diagnose fibromyalgie of CVS krijgen, blijken achteraf ook een van bovenstaande aandoeningen of ziektes te hebben, zoals een vitamine B12-tekort. Kijk dus goed of je iets herkend en of datgene bij jou wel onderzocht is.
Symptomen fibromyalgie:
- veel, snel en vaak pijn, vooral bij gewrichten en peesaanhechtingen
- vermoeidheid
- stijfheid
- gevoelig voor temperatuurwisselingen
- darmklachten
- concentratieproblemen
Symptomen ME/CVS:
- Ernstige vermoeidheid is het belangrijkste kenmerk
- Door de vermoeidheid kunnen andere klachten ontstaan.
Tot slot
Ben je nog echt zoekende waardoor je gezondheidsklachten veroorzaakt worden? Dan kan het boek Medical Medium mogelijk ook helpen.
Laat het af en toe ook los. In plaats van zoeken naar dé oorzaak, kun je ook al proberen je weerstand te verhogen met een gezonde leefstijl. Bijvoorbeeld dagelijks wandelen of fietsen, weinig tot geen suiker, gezonde maaltijden en niet teveel tussendoortjes (je darmen rust geven tussen de maaltijden door).
Stress kun je nooit helemaal vermijden, maar kijk wel of je stress kunt verminderen. Stress heeft niet per se te maken met veel doen, of hard werken, maar meer wat er allemaal in je hoofd gebeurt. Als je het in je hoofd niet aankan, dan heb je stress. Je kunt dus ook stress hebben als je het helemaal niet zo druk hebt.
Alles staat met elkaar in verbinding en dat maakt het soms complex om tot één oorzaak van je klachten te komen. Je genen, je omgeving, je opvoeding, je voeding, je levensstijl, mate van stress, pech of geluk…. Het kan allemaal meespelen.
We begrijpen dat het wel fijn is om te weten wat je mankeert, zodat je er daarna alles aan kunt doen om je weer beter te voelen. Als je veel gezondheidsklachten hebt, is het ook vrij logisch dat er wel een oorzaak moet zijn, al kunnen artsen die vaak niet vinden. Onbegrepen gezondheidsklachten komt helaas vaak door onbegrip bij artsen, omdat jouw klachten niet in een duidelijk hokje passen. Soms is het een combi van factoren die het veroorzaakt, soms is het probleem gewoon nog niet gevonden bij artsen (maar wil het niet zeggen dat er niks is).
Ga in ieder geval niet bij de pakken neerzitten, ook al is het vaak moeilijk, ben je moe en wanhopig. Probeer altijd te kijken naar wat je nog wél kan!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter