In de lente zie je de rabarber volop in de winkels liggen. Inmiddels kan ik de zoetzure smaak van rabarber wel waarderen, al was dat vroeger wel anders, te zuur…. 😉 Met deze rabarber amandel crumble merk je niet veel meer van de zure smaak, terwijl ik ook niet al te veel kokosbloesemsuiker* heb toegevoegd. Het is in ieder geval een lekkere en makkelijke manier om meer groenten te eten. Want ja, rabarber is een groente en is heel gezond!
Waarom is rabarber gezond?
Zo bevat rabarber veel vitamine K. Onlangs was vitamine K nog in het nieuws, omdat veel coronapatiënten op de intensive care een vitamine K tekort bleken te hebben. Rabarber bevat ook veel vitamine C, goed voor je weerstand en je huid! Koper en ijzer in rabarber zorgen voor de aanmaak van meer rode bloedcellen. Dat is ook goed voor de stofwisseling. Verder zorgt rabarber voor een stabiele bloedsuikerspiegel en bevat het diverse antioxidanten. Een geweldige groente dus!
Ingrediënten voor de rabarber-amandel-crumble
Dit heb je nodig voor ongeveer 12 cupcakes
- 600 gram rabarber
- 125 gram amandelmeel
- 30 gram tapiocameel
- 45 gram boekweitmeel
- 40 gram rozijnen
- 100 gram kokosolie
- 30-40 gram kokosbloesemsuiker*
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de cupcakevorm in of gebruik papieren vormpjes.
Was de rabarber en snijd deze in kleine stukjes. Verwijder eventueel de taaie draden als je die tegen komt met snijden. Voeg de rabarberstukjes samen met het amendelmeel, boekweitmeel, tapiocameel, rozijnen en kokosbloesemsuiker in een kom en meng dit goed door elkaar. Smelt de kokosolie in een pannetje en meng dit door het rabarbermengsel heen. Het wordt een kruimig geheel. Laat de kokosolie iets stollen voordat je de cupcake vormpjes gaat vullen. Anders zakt de olie teveel naar de bodem.
Lepel het rabarbermengsel in de cupcakevormpjes en bak de crumble in ongeveer 30-35 minuten gaar. En dan smullen maar!
Extra tips
Denk je dat je (kinderen) het toch nog te zuur vinden? Voeg dan nog een zoete appel in stukjes toe of extra rozijnen. Voor meer bite, kun je ook walnoten of pecannoten toevoegen.
Wist je trouwens al dat hoe roder de stengels zijn, des te zoeter de rabarber is?
Je kunt deze cupcakes invriezen, dan houd je later dit jaar deze lekkernij ook nog tegoed. Ben je niet alleen afhankelijk van het moment dat rabarber in de winkelschappen ligt.
Weet je dit over rabarber?
In principe wordt rabarber geoogst tot 21 juni. Daarna zit er teveel oxaalzuur in. Oxaalzuur gaat een binding aan met calcium, waardoor je lichaam het niet meer herkent. Teveel oxaalzuur kan dan voor afbraak van je botten zorgen.
*In plaats van kokosbloesemsuiker kun je ook kiezen voor de gezonde suikervervanger erythritol.
Laura Nijman
Laatste berichten van Laura Nijman (toon alles)
- Omgaan met hypoglykemie, persoonlijk verhaal - 13 september 2022
- Hoe kun je het jezelf makkelijker maken? - 2 juli 2022
- Human Design eetregels voor jouw beste spijsvertering - 13 mei 2022
Laat een reactie achter