Courgetti. Ken je dat al? Het is eigenlijk courgette spaghetti. Het is nou al een aantal jaar een foodtrend, maar dat is niet voor niets. Hoewel het niet verstandig is om het voor een intensieve work-out te eten, is het een leuk en lekker alternatief voor pasta. Courgetti is namelijk een stuk gezonder. De koolhydraatrijke pasta wordt vervangen door een groentevariant boordevol vitamine. Koolhydraatarm en vol gezonde voedingsstoffen. Is het eten van courgette spaghetti dan niet een beetje saai? Nee, zeker niet! Je kunt de maaltijd zo lekker maken als je zelf wil door allerlei andere ingrediënten toe te voegen.
Hieronder leggen we uit hoe je courgetti slierten kunt maken en hoe je het kunt eten en bereiden.
Waarom is courgetti gezond?
Wat maakt courgette spaghetti nou eigenlijk zo gezond? Wanneer je het vergelijkt met pasta heeft deze groentevariant een laag zetmeelgehalte. Dit betekent dat er weinig koolhydraten in zitten. En wij Nederlanders kunnen echt wel wat gaan minderen met de koolhydraten. Een grote hoeveelheid hiervan is namelijk slecht voor ons hart. Hoe meer (slechte) koolhydraten je naar binnen werkt, des te groter de kans wordt dat je te maken kan krijgen met beroertes, hypertensie en hartaandoeningen.
Koolhydraatarme voeding helpt bij afvallen. In courgettes zitten wel koolhydraten, maar dit zijn gezonde koolhydraten en het bevat bij lange na niet zoveel koolhydraten als gewone pasta. Naast het koolhydraatarme aspect heeft courgetti ook het voordeel dat het beschikt over veel vezels. Dit zorgt voor een soepelere spijsvertering en het verlagen van cholesterol.
Courgetti bevat daarnaast nog veel meer ander nuttige vitamines en mineralen. Zo vind je in courgettes heel veel vitamine C. Goed voor onze algemene gezondheid en het helpt bij een gezonde weerstand. Er zitten ook veel B-vitamines in courgettes. Dat is nog niet alles. Ook molybdeen, kalium, mangaan en magnesium vind je terug in courgettes.
Hoe maak je van die courgette slierten?
Juist de courgetti staat bekend om de leuke slierten. Dit geeft echt het uiterlijk van de spaghetti aan een maaltijd met courgetti. De spiraalsnijder is de ideale en makkelijke manier om van een courgette courgetti te maken. Deze spiraalsnijder, ook wel Spirelli genoemd, is in elke kookwinkel wel te vinden. Het apparaat bestaat uit twee delen: de spies waar je de courgette op vastzet en de zandloperachtige vorm met de mesjes. De zandloperachtige vorm beschikt zowel over mesjes die dikke slierten produceren als mesjes die wat dunnere slierten produceren. Zet de courgette vast op de spies en druk deze dan in de opening bij de mesjes van jouw voorkeur. Geef hier een beetje druk op en draai de courgette rustig de openingen in. Binnen no time heb je een bord vol courgetti.
Bekijk hier verschillende spiraalsnijders om courgetti mee te maken.
Hoe eet je courgetti?
Er zijn 4 manieren hoe je courgetti kan eten: gekookt, rauw, gebakken of gefrituurd. Je hoeft ze niet te schillen vooraf, maar je maakt ze natuurlijk wel even goed schoon. De stengel aan de bovenkant snijd je eraf, net als het onderste puntje. Per persoon heb je wel 1 courgette per persoon nodig, als je het warm gaat bereiden.
1 Gekookt
Gekookte courgette spaghetti is de vorm die het meest op pasta lijkt. De groente wordt warm en wat zachter. Doe de courgette slierten in een pan met een laagje water. Breng het aan de kook, met een deksel op de pan. Zorg er echter wel voor dat je het niet te lang kookt (max. 2 min.). Het is lekker als er nog een beetje een bite aan zit. Laat het daarna uitlekken in een vergiet.
2 Rauw
Rauwe courgetti voeg je vaak toe in koude gerechten. Zo vind je in kookboeken veel salades met courgetti. Deze week maakte Vanessa rauwe courgetti met een goedgevulde champignonsaus.
3 Gebakken
Wanneer je courgette spaghetti bakt, krijgen de slierten een krokant laagje en een gebakken smaakje. Doe een klein laagje olie in de pan en bak de groente kort op hoog vuur. Ook hiervoor geldt dat je het max. 2 à 3 minuten in de pan hoeft te doen.
4 Airfryer
Het bakvet van een friteuse haalt al snel de gezonde eigenschappen van de courgettini weg. Gelukkig heeft een airfryer zo goed als hetzelfde effect. Spray wat olie op de slierten en doe ze dan 10-12 min in de hete lucht friteuse. Het eindresultaat is gekrulde en knapperige courgettini.
Hoewel pasta een geliefd en snel basis-ingrediënt is in veel Nederlandse keukens, is het zo nu en dan leuk én heel gezond om het te vervangen door courgetti. Zeker als je wat moet afvallen. Het is niet voor niks een wereldwijde foodtrend en er valt zoveel lekkers mee te maken. Het enige wat je hoeft te doen is een beetje experimenteren met allerlei recepten. Hieronder noemen we er een aantal.
Recepten met courgetti
- Zalm met courgettepasta
- Courgetti met walnotenpesto
- Courgetti met aardbeien en geitenkaas
- Italiaanse courgetti
Heb je echt geen zin om de courgettespaghetti zelf te maken in een spiraalsnijder (wat op zich echt makkelijk is), dan kun je courgettespaghetti ook bij veel supermarkten kopen. Zoals hier.
Wim Doekhi zegt
Ik heb het met kip gemaakt en ook met garnalen en ook met gehakt alle manieren is waanzinnig lekker en dat eet ik vaak