Richard de Leth (1982) studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij ontwikkelde een nieuw concept rondom optimale gezondheid en combineert in zijn praktijk westerse geneeskunde en oosterse geneeskunst.
In zijn bestseller OERsterk: Gezond, fit en slank volgens de natuur: dé totaalaanpak naar optimale gezondheid en vitaliteit vertelt hij hoe we onze gezondheid kunnen behouden en verbeteren.
Daarnaast schreef hij samen met Jolanda Dorenbos het voedingsboek OERsterk koken! Krachtvoer voor de moderne mens: gezond eten en afvallen zonder dieet.
(red) Let op, dit artikel is gepubliceerd op 28 oktober 2013. Het boek bestaat nog steeds, maar in een vernieuwde uitgave.
Gastblog met de achtergrond van zijn visie
Gezondheid is een groot goed. Vaak wordt de waarde pas zichtbaar als we het kwijtraken. Tijdens mijn opleiding geneeskunde vond ik het fascinerend om de anatomie (structuur) en fysiologie (stofwisseling) te bestuderen. Binnen ons lichaam werkt alles samen en ik vond het mooi om deze verbanden te bestuderen. Als mensen zijn we OERsterk, maar ook kwetsbaar omdat we ziek kunnen worden.
Ook jij hebt vast dierbaren die ziek zijn of als gevolg van ziekte zijn overleden. Dit maakte het contact met patiënten heel intens, omdat alle weerstanden en afleidingsmechanismen bij ziekte wegvallen.
Ziekte dwingt je te kijken naar jezelf, je dierbaren en je levenspad.
Waar we tijdens mijn opleiding met name naar de pathologie (afwijkingen) afsloegen, lag mijn interesse bij de preventieve geneeskunde en optimale gezondheid.
- Hoe kan ik de oorzaak van klachten aanpakken in plaats van alleen de symptomen bestrijden?
- Hoe kan ik ervoor zorgen dat sleutelfuncties binnen het lichaam (ontgifting, spijsvertering, hormoonbalans, stemming) nog beter gaan functioneren en de kans op klachten en/of ziekte kleiner wordt?
Oosterse geneeskunst
Tijdens mijn studie verdiepte ik me in andere visies op gezondheid en genezing, waaronder de oosterse geneeskunst. Hier ligt de focus op de mens als eenheid, waar we in de reguliere geneeskunde de mens in eilandjes hebben verdeeld. Veel subspecialisaties in het ziekenhuis werken langs elkaar heen, wat de patiënt schade kan berokkenen.
Lichaam en geest een belangrijke eenheid
Daarnaast is lichaam en geest ook gescheiden, terwijl in de praktijk lichaam en geest een belangrijke eenheid vormen die elkaar wederzijds beïnvloeden. Het nieuwe vakgebied van de psycho-neuroimmunologie laat die duidelijk zien. In mijn stages in de reguliere geneeskunde, voelde ik dat ik niet op mijn plek was. Enerzijds kon ik niet met mensen contacten maken zoals ik het wilde (maximaal 10 minuten per patiënt) en anderzijds kon ik de oorzaak van klachten niet aanpakken.
De macht lag bij chemische medicijnen, die processen blokkeren en op de korte termijn misschien een positief effect geven, maar op de lange termijn andere klachten veroorzaken en nooit tot genezing leiden.
Persoonsgebonden geneeskunde
De protocollaire geneeskunde sluit niet aan bij het feit dat ieder mens uniek is. De huidige wetenschap is ontgeest en ontzield.
De nieuwe geneeskunde zal lichaam en geest weer verbinden. Persoonsgebonden geneeskunde is het beste antwoord. Na het behalen van mijn doctoraal geneeskunde besloot ik mijn eigen weg te gaan.
Ik ben mijn praktijk voor integrale geneeskunde gestart en ben veel andere opleidingen gaan volgen, waaronder
- kinesiologie,
- voeding,
- orthomoleculaire geneeskunde en
- psycho-neuroimmunologie (PNI).
Wederom raakte ik bevlogen om de verbanden binnen ons lichaam en tussen ons lichaam en onze geest te bestuderen. Ik ontmoette veel pioniers en leerde veel informatie waarvan ik vond dat iedereen die zou moeten weten.
Ik besloot om mijn inzichten te bundelen in een folder, wat uiteindelijk het boek OERsterk is geworden.
Veel reacties op OERsterk
OERsterk is inmiddels een bestseller en dagelijks krijg ik brieven en e-mails van mensen die me bedanken. Erg bijzonder en dit maakt me erg dankbaar. Het is mijn doel om mensen te prikkelen, zodat ze zelf weer na gaan denken over hun lichaam, voeding en gezondheid.
Afhankelijkheid van de industrie
Op dit moment zijn we afhankelijk geworden van twee machtige industrieën, de farmaceutische industrie en de voedingsindustrie. Primair staan gezondheid en vitaliteit in deze industrieën niet op de eerste plaatst. Het gaat eerst om geld, omzet en beurskoersen. Ziekte is ook een markt, een zeer winstgevende markt.
In OERsterk schrijf ik over mijn visie op de
- geneeskunde,
- voeding, die het beste bij onze genen aansluit (zeker geen bruin brood met margarine en een glas melk) en
- overige een veelvoud aan andere onderwerpen zoals antibiotica, de magnetron en de anticonceptiepil.
Er bestaan veel mythes op het gebied van voeding en geneeskunde.
In mijn optiek is er grote behoefte aan eerlijke, transparante informatie. De meeste informatie die we nu via de mediakanalen krijgen is commercieel gekleurd, zelfs via het Voedingscentrum waar voedingsonderzoek door grote multinationals wordt gefinancieerd.
De huidige structuur is een complex web van belangen.
Daarnaast licht ik mijn visie op de mens als eenheid toe met voeding, beweging, ontspanning en de psyche (mindset) als pijlers. Genetica en epigenetica komen ook aan bod. Onze genen vormen een pistool, maar de omgeving haalt altijd de trekker over.
In de praktijk heeft onze leefstijl dus een grote invloed op onze gezondheid. Alles wat we eten, drinken, denken en doen ‘praat’ met onze genen. Onze gezondheid is dus een heel dynamisch proces, waar we iedere dag aan mogen werken.
Zelfscorelijsten
In OERsterk heb ik zelfscorelijsten toegevoegd, zodat mensen een beeld kunnen krijgen van hun gezondheidsstatus op dit moment. Het geeft macht om de leefstijl bij te sturen in plaats van in actie te komen als klachten of ziekte zich presenteert.
Dit artikel is geschreven door Richard de Leth van www.oersterk.nu.