Of je nou een BMI van 21 of een BMI van 35 hebt, je móet afvallen als je wilt genezen van diabetes type 2.
Dat lees ik in één van de nieuwste boeken (2021) over diabetes. Het boek heet Leven zonder diabetes is geschreven door hoogleraar geneeskunde Roy Taylor. Een goed leesbaar boek over diabetes type 2 dat mij toch wel veel nieuwe inzichten heeft gegeven. Ik zal hieronder een tipje van de sluier oplichten. In het boek krijg je uitleg hoe je diabetes type 2 ontwikkelt (inzicht helpt!), je krijgt een dieetprogramma en uitleg hoe je diabetes type 2 kunt omkeren.
Roy Taylor is een van de bekendste deskundige in de wereld als het gaat om diabetes type 2. Je krijgt in dit boek dus betrouwbare informatie van een arts die veel kennis heeft over diabetes type 2. Hieronder vertel ik meer over hoe je snel kunt afvallen en hoe Taylor tegen diabetes type 2 aankijkt.
Is diabetes type 2 een vorm van voedselvergiftiging?
Interessant is dat Taylor diabetes type 2 een ernstige vorm van voedselvergiftiging noemt. Als je bedenkt dat water zelfs giftig kan zijn voor mensen als je er veel te veel van drinkt, is dit geen vreemde opmerking. Bij diabetes type 2 is er ook sprake van overvloed. Er wordt meer gegeten dan je nodig hebt, en meestal gaat het dan ook om verkeerde voeding. Hoe dit precies uitpakt bij mensen, kan per individu verschillen. Door de verkeerde voeding raakt de stofwisseling verstoort. De alvleesklier kan niet meer voldoende insuline aanmaken. Lever en spieren reageren niet meer goed. De lever gaat hierdoor te veel glucose aanmaken. Spieren kunnen de glucose niet meer goed opslaan en daardoor ontstaat er te veel glucose in het bloed.
Afvallen bij diabetes type 2 een must?
Ja, zegt Taylor. Want voor iedereen met diabetes type 2 geldt: de vetdrempel is overschreden. Dat gebeurt bij sommige mensen met een laag gewicht en anderen moeten al een flink overgewicht hebben voor die vetdrempel wordt overschreden. Die vetdrempel is dus voor iedereen anders. Het gaat dan met name om het vet rond de lever en de alvleesklier. Vet veroorzaakt geen problemen direct onder de huid, wel dus als het bij de organen als de lever en de alvleesklier ophoopt. Dat kan dus bij iedereen anders zijn. Afvallen kan diabetes type 2 omkeren, terwijl medicijnen het alleen onder controle houden en na verloop van tijd kan het zelfs verergeren.
Taylor adviseert daarom om snel af te vallen als je diabetes type 2 hebt. Dat geldt ook voor mensen die een grotere kans hebben om dit te ontwikkelen. Dan gaat het om twee of drie maanden een zeer calorie-arm dieet aan te houden. Hij raadt met name aan om dit te doen met volwaardige en goede kwaliteit eiwitshakes (vloeibare voeding!), met een beperking van calorieën (zoals DieetPro of ShakePlus). Vanwege het belang van vezels en andere voedingsstoffen is het aan te raden om tussendoor of als avondmaaltijd ook wat groenten te eten als komkommer, tomaat, broccoli, etc. Maar tijdelijk geen andere (zetmeelrijke producten) zoals brood, aardappelen, peulvruchten, fruit, bewerkte voeding, enzovoort. Let op, je eet heel weinig calorieën in deze periode, dus je mag niet ook nog eens intensief gaan sporten.
Je neemt de maaltijdshakes met eiwitten dan als vervanging van de dagelijkse maaltijden. Wel ga je na ongeveer 7 a 8 weken weer opbouwen met gewone maaltijden. Als je te lang alleen maar eiwitshakes neemt als maaltijdvervanger is het veel moeilijker om daarna weer een gezonde eetstijl te ontwikkelen, aldus Taylor. Wat precies een gezonde eetstijl is, ziet Taylor als iets persoonlijks. Voor de een is koolhydraatarm het beste, voor de ander een Mediterraan dieet. De kans is groot dat je toch weer wat gaat aankomen. In die gevallen is het belangrijk om weer terug te vallen op een kort caloriearm en vloeibaar dieet. Is het niet echt duidelijk waar de gewichtstoename door komt, dan moet je kijken welke factoren mogelijk een rol spelen. Zoals constant aanwezige stressgevoelens.
Als je zo’n 15 kilo bent afgevallen (of 10% van je huidige lichaamsgewicht als je niet zo veel weegt), moet je al de diabetes type 2 hebben omgekeerd. Dan pak je een gezonde eetstijl op om op een voor jou gezond gewicht te blijven, of natuurlijk om nog meer af te vallen als je nog steeds obesitas hebt.
Snel afvallen heeft als voordeel dat je sneller resultaat hebt als het gaat om het omkeren van diabetes type 2 en vanaf daar kun je ook makkelijker een gezonde eetstijl oppakken, aldus Taylor.
Uitgebreide informatie, nuances en details vind je uiteraard in het boek.
Hoe denken wij hierover?
Ik vond het bijzonder interessant. Ik denk wel dat je naar de situatie moet kijken of bijvoorbeeld zo’n dieet haalbaar is. Stel je doet best zwaar lichamelijk werk, dan is 600 kcal tijdens 7 a 8 weken gewoon te weinig. Je kunt het dan ook deels doen en het dagelijks aantal calorieën flink verminderen. Bijvoorbeeld door enkele maaltijden te vervangen door eiwitshakes en verder gewoon te eten. Je kunt ook groentesapjes tussendoor nemen (dan wel de goede, de bevroren versies, niet die uit de supermarkt). En natuurlijk tussendoortjes minderen.
Ik vind de gedachten van de vetdrempel best logisch klinken. Als je diabetes type 2 hebt, of dit wilt voorkomen, omdat je best wel wat aangekomen bent, zet dit boek zeker aan tot nadenken.
Praktische informatie
Een zeer interessant boek voor iedereen met diabetes type 2. Waarom? Het leert je op een andere manier naar de diabetes kijken. Met name waarom afvallen zo goed is en hoe je dit het beste kunt aanpakken. Ik vond het een verrassend boek tussen alle boeken die tegenwoordig over diabetes type 2 worden geschreven.
Het boek is een paperback en leest makkelijk weg. Er staan achterin het boek ook wat recepten. Dat vind ik zelf wat minder interessant, maar je kunt hier altijd wat uithalen wat aanspreekt.
Titel: Leven zonder diabetes
Ondertitel: De definitieve gids voor het begrijpen en omkeren van diabetes type 2
Auteur: Roy Taylor
Uitgeverij: Nieuwezijds BV
ISBN: 9789057125423
Aantal bladzijden: 256
Prijs: 21,95
Te koop bij de boekhandel, of online te bestellen bij o.a. Bookspot.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Voeding, beweging, gezondheid en wellness: Trends voor 2025 - 25 december 2024
- Afvallen in 2025: Wat is de gouden formule? - 22 december 2024
- Is mozzarella gezond of toch ongezond? Dit moet je weten! - 19 december 2024
Laat een reactie achter