Vorig jaar kwam er een al een ander boek uit van professor Roy Taylor over diabetes type 2. Zijn conclusie is: iedereen moet afvallen om suikerziekte te voorkomen of te genezen. Zelfs als je niet echt overgewicht hebt. In onze review lees je meer over zijn visie op diabetes type 2.
Dit nieuwe boekje Hoe keer je diabetes type 2 om, is een klein en praktisch boek met ongeveer dezelfde inhoud. Alleen dus veel makkelijker en toegankelijker om te lezen. Je leest de uitleg en de tips echt heel makkelijk door. Het is ook actueel, want er wordt bijvoorbeeld antwoord gegeven hoe het is voor mensen met diabetes om COVID-19 te krijgen. Taylor geeft aan dat je veel zieker kan door corona als je ook diabetes hebt.
Hoe ontstaat diabetes type 2?
Suikerziekte een voedingsallergie?
Taylor geeft aan dat je diabetes best kunt vergelijken met een soort voedingsallergie. Die ontstaat als we stelselmatig te veel eten op een dag. Dat hoeft niet altijd tot flinke gewichtstoename te leiden, maar vaak wel tot een hoger vetpercentage. Met name in de lever en de alvleesklier. Bij sommige mensen, vaak ook erfelijk bepaald, kan de alvleesklier hier niet goed mee omgaan, waardoor de basis voor suikerziekte is gelegd. De alvleesklier kan niet meer goed insuline aanmaken en er ontstaat te veel suiker in het bloed.
Gewicht verliezen
Het ontstaan van diabetes is dus niet afhankelijk van een BMI, maar wel van jouw persoonlijke vetdrempel. Die hangt onder andere af van je figuur of van je genen.
Als je diabetes hebt, of prediabetes, moet je in ieder geval vet kwijtraken volgens Taylor. Zelfs als je een BMI hebt van 24. Want het vetpercentage kan nog steeds te hoog zijn en de insulineproblemen veroorzaken.
Wat kun je zelf doen tegen diabetes type 2?
Afvallen is dus belangrijk en dan in ieder geval 15 kilo. Ongeacht je gewicht op dit moment. Bij 15 kilo gewichtsverlies zou je het verschil direct moeten merken. Weeg je maar 60 kilo, dan moet je natuurlijk niet 15 kilo afvallen, maar slechts een paar kilo.
Zorg er ook voor dat je minstens 2 maanden minder eet dan normaal. Dat helpt met gewichtsverlies, maar is dus ook belangrijk tegen overeten. Na die 2 maanden kun je weer meer eten. Zodat je een normaal en gezond eetpatroon hebt. Wees wel voorzichtig met wat je eet en zorg voor gewichtsbehoud van het nieuwe gewicht.
Weinig eten kan heel goed met behulp van volwaardige eiwitshakes in combinatie met niet-zetmeelachtige groenten (dus geen aardappelen bijvoorbeeld). Met name de goede vezels in groenten, ondersteunen het proces. Het voordeel is dat je heel veel tijd gaat besparen in die periode. Je hoeft tenslotte nauwelijks iets te doen aan koken.
In het laatste deel wordt korte metten gemaakt met allerlei voedingsvoordelen en je krijgt meerdere tips over de aanpak om gewicht te verliezen.
Aanrader of niet?
Het lijkt ons sowieso gezond om het vetpercentage omlaag te brengen als het te hoog is. Je moet volgens ons wel echt gemotiveerd zijn om 2 maanden weinig te eten en maaltijden te vervangen door bijvoorbeeld eiwitshakes. Het kan wel heel effectief zijn en als je dit graag wilt, omdat je gezonder en slanker wilt zijn en de diabetes graag wilt omkeren, dan vind je hier voldoende tips. Vind je het nog lastig, dan kun je een diëtiste of voedingsdeskundige zoeken die hierachter staat en je hiermee kan helpen.
Het is zeker een boekje (paperback) dat je bewust maakt van je eetpatroon en je stimuleert om het anders aan te gaan pakken.
Zie je dit op deze manier niet zitten, dan raad ik je aan om eens te kijken naar het boek Glucose revolutie. Ook hier worden suikerpieken in het bloed aangepakt, maar dan vooral door in een andere volgorde te eten en meer te bewegen na een maaltijd.
Praktische informatie
Titel: Hoe keer je diabetes type 2 om?
Ondertitel: Het eenvoudige 3-stappenplan om weer gezond te worden
Auteur: Roy Taylor
Uitgeverij Nieuwezijds
ISBN: 978 90 5712 572 0
Aantal pagina’s 157
Prijs: 18,95
Te bestellen bij o.a. Bol.com
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter