Prei is een heerlijk smaakmaker door vele gerechten. Het is heerlijk in een pasta, stamppot, soep of in een roerbakgerecht. Bovendien is prei ook nog eens erg gezond. Het bevat veel voedingsstoffen en vezels en weinig calorieën. Verder bevat het donkere gedeelte van de prei de meeste vitamines en mineralen. Met het eten van een prei krijg je dus direct allerlei stoffen binnen die je nodig hebt. Maar wat maakt het nou zo gezond en wat zijn de voordelen ervan? Hoe gezond prei is, leggen we hieronder uit. En natuurlijk geven we meer weetjes en tips!
Eerst even wat basisinformatie. De prei is familie van de ui. Ook knoflook en bieslook behoren tot de uienfamilie. Wist je dat er 2 soorten prei zijn? Namelijk de winter- en zomerprei. De winterprei is dikker en steviger dan de zomerprei. Dit komt omdat de prei stevige vorst en regen moet kunnen doorstaan. De zomerprei groeit door de zon sneller en is hierdoor een stuk minder stevig en dunner. Bovendien is de zomerprei minder lang te bewaren.
Voedingswaarde prei
Prei is supergezond door de vele vezels, voedingsstoffen en weinige calorieën die het bevat! Bovendien wordt de prei gewoon in Nederland geteeld wat ook nog eens stukken beter is voor het milieu dan de groente te laten invliegen.
Door veel groente zoals prei te eten verlaag je het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Het advies voor een volwassenen is om 250 gram groente per dag te eten. Wij adviseren om zelfs 400 gram per dag te eten. En zo gevarieerd mogelijk, zodat je zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen vanuit de groenten binnenkrijgt. Prei is een heerlijke en hele gezonde smaakmaker.
100 gram prei bevat 22 kcal en slecht 0,5 gram vet.
100 gram prei bestaat uit 2,1 gram koolhydraten, 2,3 gram vezels en 1 gram eiwitten.
Verder bevat een prei de vitaminen B1, B12, B2, B6, C, D en E. Daarnaast bevat een prei onder andere de mineralen calcium, fosfor, kalium en magnesium. Kortom; prei is hartstikke gezond!
Hoe gezond is prei?
Nu je weet dat prei zo gezond is wil je natuurlijk weten wat het effect van prei is op de gezondheid. De verschillende gezondheidsvoordelen van prei zijn:
- Helpt bij gewichtsverlies en verbetert de spijsvertering
- Verbetert de ooggezondheid
- Verlaag de bloeddruk
- Voorkomt bloedarmoede
- Voorkomt huidproblemen
- Helpt hart- en bloedbaten
- Verbetert de botgezondheid
- Helpt diabetes type 2 onder controle te houden
Hoe bewaar je prei?
Gesneden (kant-en-klare) verse prei, kun je slechts één dag gekoeld bewaren. Prei gaat snel schimmelen en zuur ruiken als het niet meer goed is.
Verse, ongewassen prei blijft langer houdbaar buiten de koelkast: tot zo’n 2 maanden. Maar dat doe je niet op de fruitschaal of zo. Je kunt de prei dan het beste bewaren in een bak potgrond en met de wortels er nog aan.
In de koelkast houd je een ongesneden, verse prei 3 tot 4 weken goed (in de groentela en afgedekt, maak de prei af en toe vochtig en laat de wortels er ook nog aan). Bewaar de prei niet in de buurt van melk, want dan kan de smaak van melk veranderen. Dat is niet zo lekker….
Je kunt prei ook invriezen. Het voordeel is dat je het dan alvast in stukken kunt snijden. Bij voorkeur ga je voor het invriezen de prei 2 minuutjes blancheren (=2 minuten in kokend water en daarna af laten koelen). Als je prei wilt gebruiken in een recept, hoef je het niet eerst te ontdooien. Ingevroren kun je de prei wel een jaar bewaren.
Zijn er ook nadelen aan het eten van prei?
Zoals bijna alles heeft elke product zo zijn voor- en nadelen en zo ook de prei. Prei kan je beter niet eten wanneer je last hebt van zuurbranden. Het wordt aangeraden om geen prei te eten bij de volgende zaken.
- Verergering van nierstenen: Het diuretische effect van prei zal het lichaam schaden als je (snel) last hebt van nierstenen.
- Diarree: uien verergeren het probleem en irriteren het darmslijmvlies als je al darmklachten hebt.
- Borstvoeding: de smaak kan veranderen en enkele kindjes kunnen last krijgen van darmklachten.
De vezels in prei zijn erg gezond en juist erg goed voor een gezonde darmflora. Als je echter al een geïrriteerde maag hebt, of niet goed tegen ui en knoflook kunt, kun je vaak prei ook beter (soms tijdelijk) achterwege laten.
Recepten met prei
Prei kan je zowel bakken als koken. Je kan de prei in ringen snijden voor in ovenschotels of een roerbakgerecht. De gehele prei is eetbaar dus er hoeft niet weggegooid te worden. Om je te inspireren staat hieronder een paar heerlijke receptjes.
- Een simpel gerecht met kip en prei
- Kabeljauw met zoete aardappel, paddenstoelen en prei
- Wortelkoekjes met prei
- Gehaktschotel met groenten en blauweschimmelkaas
Eet smakelijk!
Laat een reactie achter