Ik vroeg op Instagram of mensen geïnteresseerd zijn in het recept van een relatief basis preischotel. Ja dus. Maar vervolgens vergeet ik om een goede foto te maken 🤣. Daarom heb ik dus alleen een foto die ik even snel had gemaakt. Maar dat maakt niet uit, Jenny heeft toch nog een afbeelding kunnen maken van mijn Instapost.
Jullie wilden dat ik dit recept uit ging schrijven dan doe ik dat natuurlijk!
Alles in dit recept is zelf gemaakt en dat maakt deze preischotel mijns inziens toch een stuk gezonder. Of je nu wel of niet aardappelen wilt eten of ossenworst. Oké, dat is misschien het meest ongezonde dat er in het recept gebruikt is. Ossenworst maken gaat me net nog even een stap te ver. En ja dat is misschien dan net het stapje dat ik toch anders ben dan de 100% gezond mensen. Ik geniet van het zelf maken en ontdekken, maar er zijn grenzen.
Is jouw grens om geen vlees te eten? Dan kun je gedroogde tomaatjes of zoute cashewnootjes toevoegen in plaats van ossenworst. Een beetje bite maakt het wel extra lekker.
Leestip: Hoe gezond is prei?
Wat is het basisrecept voor een lekkere preischotel?
Ingrediënten voor 4 personen:
- 800 gram aardappelen
- 6 prei stronken
- 150 gram ossenworst
- 30 gram bloem (ik kies voor ambachtelijke bloem van een molen of biologische)
- 30 gram roomboter + klont
- 40 dl. melk
- 100 gram geraspte kaas
- snuf nootmuskaat
- zout en peper naar smaak
Bereiding:
Schil de aardappelen en kook ze in 20 minuten beet gaar. Was vervolgens de prei en snij ze in gelijke stronken. Kook de prei zo’n 8 minuten. Verwarm vervolgens de oven op 200 graden.
Giet de aardappels af en voeg een klont boter, 10 dl. melk, zout, peper en nootmuskaat toe. Pureer de aardappels tot een mooie puree. Heb je meer melk nodig, pak het gerust.
Giet ook de prei af (of in andere volgorde), laat deze vervolgens goed uitlekken. Zet de stronkjes rechtop om al het water te laten afvloeien.
Zet beiden aan de kant, want je mag nu eerst aan de slag met de saus.
Pak een sauspan en smelt de overige boter. Als deze gesmolten is, kun je rustig aan de bloem toevoegen en dit met een garde roeren tot deze volledig opgenomen is en er geen klonten zijn. Daarna kun je langzaamaan de melk toevoegen, ook met beleid want dat voorkomt klonten. Als dit een mooie egale saus is, dan kun je de helft van de kaas toevoegen. Laat de kaas goed smelten en haal de pan van het vuur. Niet te lang op laten staan, dan wordt de saus te dik.
Vet een ovenschaal in, doe de aardappelpuree er in en verdeel de saus hierover. Vervolgens kun je de preistronkjes erover verdelen en de ossenworst en kaas. Zet het geheel nog een half uurtje in de voorverwarmde oven.
Eet smakelijk!
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter