Uien horen bij dezelfde familie als knoflook, sjalotten, prei en bieslook. Deze groenten bevatten verschillende vitamines, mineralen en krachtige plantaardige stoffen waarvan is aangetoond dat ze op veel manieren de gezondheid bevorderen.
Uien zijn veelzijdig qua gebruik als smaakmaker. Uien kun je zowel rauw eten als gekookt of gebakken. De gewone gele ui én de rode ui worden het meest gebruikt. Rode uien gebruik je meestal rauw en in salades, of bijvoorbeeld op een hamburger en ook wel op de pizza. Ook in zelfgemaakte dipsausjes worden vaak rode uien gebruikt. De gele ui wordt meestal in warme gerechten verwerkt, denk aan soep, stamppot, stoofpot, rijstgerechten, enzovoort.
Rauw of bewerkt, een ui bevat heel veel goede voedingsstoffen. Daar vertellen we hieronder meer over. Regelmatig uien eten, draagt bij aan een goede gezondheid. Bij rauwe uien hebben nog net iets meer voedingsstoffen dan gebakken/gekookte uien.
Een rauwe ui (ongeveer 80 gram) bevat:
- 28kcal / 120kj
- 0,8 g eiwit
- 6,4 g koolhydraten
- 5,0 g suikers
- 1,8 g vezels
Uien bevatten veel vitamine C, vitamine B6, koper, ijzer, zink, fosfor en foliumzuur. Daarnaast bevatten ze nog veel meer goede voedingsstoffen, waarover we hieronder meer vertellen.
Wat doet het eten van uien voor je gezondheid?
Hieronder vind je 5 goede argumenten waarom uien zo gezond zijn.
Waarom zijn uien gezond?
1 Uien zijn rijk aan antioxidanten
Uien zitten boordevol plantaardige chemicaliën, waaronder met name veel flavonoïden. Flavonoïden hebben zowel een antioxiderende als een ontstekingsremmende werking. Ze helpen celschade te voorkomen. Wanneer ze regelmatig en in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd, hebben deze stoffen een beschermende werking tegen chronische aandoeningen zoals kanker en diabetes. Uien bevatten zelfs meer dan 25 verschillende flavonoïden en zijn een van de rijkste bronnen in onze voeding (bron).
2 Kan de gezondheid van het hart ondersteunen
Een van de flavonoïden in uien, quercetine, heeft beschermende antioxiderende en ontstekingsremmende effecten en dit helpt om je hart en vaten gezond te houden. Het vermindert het risico op hartaandoeningen blijkt uit talloze studies. Onder andere helpen deze flavonoïden met het verlagen van de bloeddruk (bron), het onder controle houden van het cholesterolgehalte en het verminderen van ontstekingen (bron).
3 Uien zijn goed voor de gezondheid van je botten
Een dieet dat rijk is aan prebiotica, zoals de prebiotica in uien, kan de opname van belangrijke mineralen zoals calcium helpen verbeteren, wat de gezondheid van botten ten goede komt. Een onderzoek naar het effect van uien op vrouwen na de menopauze laat zien dat het risico op heupfracturen verminderde (bron). Een ander onderzoek bij vrouwen van middelbare leeftijd toonde aan dat de consumptie van uiensap het botverlies verminderde en de botdichtheid verbeterde (bron).
De gele ui helpt tevens mee om het bindweefsel gezond te houden en werkt verlichtend bij mensen met reuma.
Leestip: Prebiotica of probiotica gebruiken?
4 Uien zorgen voor gezonde darmen
Uien zijn rijk aan prebiotica en vezels, vooral het niet-verteerbare type vezels dat essentieel is voor gezonde darmen. Hoewel we prebiotische vezels niet kunnen verteren, zorgen de bacteriën die in onze darmen leven hier wel voor. Zij gebruiken deze vezels als brandstof om het aantal goede bacteriën te vergroten en bijproducten te produceren die korteketenvetzuren (SCFA’s) worden genoemd. Onderzoek toont aan dat deze SCFA’s belangrijk zijn voor een gezonde darmflora en voor het ondersteunen van ons immuunsysteem en de spijsvertering.
5 Antibacteriële werking van uien
Uien worden gezien als een natuurlijk medicijn tegen hoesten en verkoudheid. Met name beschermen de goede voedingsstoffen in uien het lichaam tegen kwalijke bacteriën (zoals E. coli en MRSA). Ook hier speelt de flavonoïde quercetine een grote rol. Het is belangrijk dat deze gevaarlijke bacteriën bestreden worden, want zij kunnen maagzweren, infecties en zelfs bepaalde soorten kanker in de maag/darmen veroorzaken. Door deze antibacteriële werking van uien, worden ze ook wel een natuurlijk antibioticum genoemd. Ook helpen uien verkeerde bacteriën te bestrijden in de mond, wat zorgt voor een gezonder gebit.
Kunnen uien ook ongezond zijn?
Op zich zijn uien niet ongezond, behalve als je ze zo lang laat liggen, dat ze gaan schimmelen. Toch hebben uien wel enkele nadelige effecten:
Tranende ogen
Een nadeel van uien snijden zijn natuurlijk de tranende ogen die je hiervan kunt krijgen. Mijn zoon snijdt uien tegenwoordig met zijn zwembrilletje op… Je zou de uien ook bij een stromende kraan kunnen snijden, maar dat is niet zo duurzaam. Het is beter om eerst te proberen om de afzuigkap aan te zetten tijdens het uien snijden, of zet gezellig een waxinelichtje aan in de keuken als je uien snijdt. Bij de wortel komen de meeste gassen vrij die je ogen irriteren, dus bewaar die voor het laatste.
Geïrriteerde darmen
Onder andere de gezonde vezels in uien, veroorzaken bij sommige mensen irritaties aan de darmen (of eigenlijk het slijmvlies). Je krijgt bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel of zelfs buikpijn. Dit nadelige effect kan nog groter zijn bij het eten van rauwe uien. Vanwege de goede voedingsstoffen in uien, is het niet verstandig om ze meteen helemaal niet meer te eten. Je kunt kijken of je minder last hebt als je de uien eerst bakt of kookt. Blijf je darmklachten houden, dan kun je dit bespreken met een diëtiste of voedingsdeskundige.
Allergisch voor uien
Heel soms zijn mensen allergisch voor uien. Dit kan leiden tot maagklachten, diarree, misselijkheid, netelroos, jeuk, zwellingen en ontstekingen. Dit komt slechts sporadisch voor. Bij maagklachten is er soms sprake van een intolerantie of irritatie, maar niet specifiek van een allergie.
Lees ook: Hoe gezond is prei?
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter