Het komt vaak voor dat mensen tijdens meditatie in slaap vallen. Herken je dat bij jezelf? Vooral als je vermoeid bent of als je mediteert in een comfortabele houding, zoals liggend op een bed of bank, is er een grotere kans dat je in slaap valt. Dat is niet zo gek. Je lichaam en geest ontspannen en dat zorgt ervoor dat je ook in slaap kunt vallen.
In sommige meditatiepraktijken, zoals yoga nidra, wordt het zelfs aangemoedigd om in een staat van diepe ontspanning te komen die vergelijkbaar is met slaap. Alleen is bij yoga nidra het nog wel de bedoeling dat je bewustzijn nog steeds actief is. Een staat van grote ontspanning, helpt immers bij het verminderen van stress en het bevorderen van genezing en herstel.
Echter, als het doel van de meditatie meer gericht is op het ontwikkelen van mindfulness, helderheid van geest en bewustzijn, kan in slaap vallen tijdens meditatie een obstakel zijn, omdat het de focus en alertheid vermindert.
Hoe kun je in slaap vallen tijdens een meditatie voorkomen?
Om in slaap vallen tijdens meditatie te voorkomen, kun je proberen om in een meer actieve houding te mediteren, zoals zitten met een rechte rug. Ook is het goed en verstandig dat je voldoende uitgerust bent, voordat je begint met mediteren.
Daarom kan het helpen om te mediteren op momenten waarop je niet te slaperig bent, zoals vroeg in de ochtend of na een lichte activiteit. Mediteren kan je ook op andere momenten doen, zoals tijdens een wandeling.
Er zijn vijf dingen die over het algemeen gebeuren tijdens een meditatie :
- gedachten of gevoelens (misschien zelfs met tranen) lijken het roer over te nemen
- je herhaalt een mantra
- de mantra en gedachtes vliegen door elkaar – beetje chaotisch voor je gevoel
- je komt in een bepaalde stilte modus, daar waar het heerlijk voelt. Je bent alleen met je ademhaling.
- of je valt in slaap…
Wees dankbaar
Als je in slaap valt of een meditatie verloopt rommelig, dan is dat volledig normaal. Je bent dan volledig in ‘het zijn‘, in het heden. Ga mee met deze ervaring, zoek de volledige ontspanning op. Laat het gebeuren, ga er niet tegenin of over nadenken. Je mag reageren met dankbaarheid op deze ervaring.
Het zal je meer voordelen opleveren door mee te gaan met de ervaring van het mediteren. Op het moment dat je je gaat verzetten (of erger nog verwijten), dat je moe wordt of gedachtes krijgt, dan raak je uit het nu. Dus laat het gebeuren!
Mediteren kun je leren. Geef het dus de tijd en je zult zien dat je steeds meer kunt mediteren op een manier die voor jou fijn is. Soms helpt een geleide meditatie om je eigen gedachtes te verminderen. Tijdens een geleide meditatie hoor je een stem die je helpt wat je ‘moet’ doen. Zoals een bepaalde ademhaling, of door iets te visualiseren. De een vindt dat vervelend, de ander vindt dat juist veel fijner. Je kunt ook afwisselen waar je op dat moment behoefte aan hebt. Helemaal in stilte kan natuurlijk ook.
Waarom is mediteren zo goed voor je?
De gezondheidsvoordelen van mediteren zijn onder meer:
- Stressvermindering
- Verbeterde concentratie
- Angstvermindering
- Emotioneel beter in balans
- Verhoogde creativiteit
- Verbeterde slaapkwaliteit
- Vermindering van symptomen van somberheid
- Verlaagde bloeddruk
- Versterkt immuunsysteem
- Vermindering van chronische pijn
Je kunt dus ook mediteren om heerlijk ontspannen in slaap te vallen
Vind je het lastig om in slaap te vallen? Dan kun je ook juist mediteren om veel meer ontspannen te raken en zo snel in een diepe slaap te raken. Je hebt zelfs meditaties die de hele nacht doorgaan en op de achtergrond je in een ontspannen staat houden, waardoor je heerlijk slaapt.
Je begint dus met mediteren, waardoor je een rustige ademhaling krijgt en je gedachtes naar de achtergrond verdwijnen. Als je vervolgens in slaap valt, slaap je vaak dieper en rustiger. Probeer het maar eens. Zelfs onze hond die snel overprikkeld is, wordt rustiger door meditatiemuziek!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Sporten met een lege maag, wat zijn de voor- en nadelen? - 8 september 2024
- De Rustknop van Je Brein: Ontdek de kracht van GABA voor meer balans en minder stress - 5 september 2024
- Voedingsmiddelen met goede voedingsstoffen om beter te slapen - 3 september 2024