Liggen we allemaal wel niet eens wakker? Moe zijn, maar toch niet in slaap kunnen vallen? Staren naar het plafond, woelen en draaien, het tellen van schapen of minuten, te wachten tot de slaap ons overvalt.
Slapen is heel belangrijk voor onze gezondheid. Je hebt voldoende slaap nodig voor je huid, immuunsysteem, concentratie en het leveren van prestaties. Moeizaam in slaap vallen of niet de hele nacht kunnen doorslapen eist zijn tol. Het maakt je niet alleen moe en prikkelbaar, maar op termijn word je ook vatbaar voor ziektes.
Het is mogelijk om snel in slaap te vallen. We hebben een aantal slaapverwekkende tips voor je op een rijtje gezet:
Hoe val ik snel in slaap?
- Zware maaltijden zijn moeilijk te verteren, neem een lichte maaltijd. Maar ga ook niet met trek naar bed, dit houd je wakker. Eet een lichte snack kort voor het slapengaan.
- Onderzoek heeft uitgewezen dat het eten van groenten, fruit en peulvruchten kan helpen bij het verbeteren van het in slaap vallen. Dit komt door de toename van de hoeveelheid magnesium, kalium, of andere essentiële mineralen die je lichaam nodig heeft.
- We weten allemaal dat cafeïne het moeilijk(er) maakt om in slaap te vallen, netzo als alcohol. Maar het drinken van teveel water, vlak voor het slapen gaan is ook niet goed. Drink bijvoorbeeld warme melk.
- Sport gedurende de dag. Lichaamsbeweging verbetert onze gezondheid, maar ook onze slaap doordat het stress vermindert. Echter, het is beter om 3 uur voorafgaand aan het slapen gaan juist niet te sporten. De adrenaline zal je wakker te houden.
- Ontspan je geest of lichaam door meditatie of yoga. Meditatie kan door het toepassen van een van de ademhalingstechnieken rusteloze gedachten kalmeren.
- Bepaal een vaste tijd om naar bed te gaan. Je creëert een ritme waarbij je geest als het ware een seintje krijgt om tot rust te komen en te ontspannen op een vast tijdstip.
- Lees voordat je gaat slapen nog een paar bladzijden in een boek. Het helpt om even niet te denken aan bepaalde zorgen of aan je to-do lijst voor de volgende dag. Kies liever niet voor ‘zelfhulpboeken’, want deze stimuleren de hersenen juist.
- Zorg voor een kwalitatief goed en comfortabel matras en dekbed. Ook hierdoor kom je eerder tot rust. Een katoenen dekbedovertrek voelt behaaglijk en is heel natuurlijk, maar houd je van extra zacht dan kun je ook gaan voor een satijnen, flanellen of microvezel dekbedhoes (zie mijn ervaring hieronder).
- Maar, in deze tijd is een van de grootste verstoorders van onze nachtrust toch onze apparatuur, zoals mobiele telefoon, laptop en Ipad. Talrijke studies hebben aangetoond dat het blauwe licht van elektronische apparatuur het vermogen van je hersenen om te gaan ontspannen verstoort. Leg je apparatuur weg en zet deze apparatuur ca 1 uur voordat je naar bed gaat uit, zodat je geest tot rust kan komen.
Comfortabel slapen, welke dekbedovertrek?
Ik wist eigenlijk niet dat er zoveel verschil is hoe je slapen ervaart onder verschillende soorten dekbedhoezen. Normaal heb ik graag een katoenen dekbedhoes. In het begin een beetje koud, daarna vind ik het heerlijk warm. Een fijne natuurlijke stof. Via de Dekbed Discounter kreeg ik echter een microvezel-dekbedovertrek (zo gaaf met dat rendier erop, staat supermooi in de slaapkamer!). Deze dekbedovertrek neemt sowieso veel minder ruimte in in de kast, maar het is ook superzacht. Dat maakt slapen echt heel prettig, licht en comfortabel.
Enige minpuntje vind ik dat het minder de warmte vasthoud. Ik kreeg het toch wat koud ’s nachts, maar dat is ideaal voor iemand die het juist wel snel warm heeft. Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat ik nog steeds slaap onder een dun zomerdekbed… Daar kan ik natuurlijk ook wat aan doen, want zo’n zachte, mooie hoes is wel echt lekker om onder te slapen!
Maar genoeg keuze natuurlijk voor iedereen. Satijn vind ik zelf gewoon niet zo mooi en te glad (al is dit wel goed voor je haar!), katoen vind ik prima en nu heb ik de microvezeldekbedhoes ook ontdekt. Vooral leuk bij trends of rond bepaalde seizoenen. Voor een leuk prijsje heb je een heerlijk, comfortabel dekbed.
Overigens is de microvezelhoes wel synthetisch en dat zou normaal gesproken niet mijn eerste keuze zijn. Toch ervaar ik dit niet zo als ik er onder slaap. Ik word er ook niet zweterig van of zo. Maar wel goed om je daar bewust van te zijn! Je kunt overigens ook nog kiezen voor een flanellen dekbedovertrek. Daar heb ik nog geen ervaring mee, dat moet ik toch ook maar eens proberen 🙂
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter