Vanessa gebruikt graag knolselderij in de soep. Gecombineerd met andere groenten. Wij vonden het daarom tijd om eens te vertellen hoe gezond knolselderij is. Want het is niet bepaald een hippe of mooie groente, maar wel een met veel gezondheidsvoordelen én veel mogelijkheden!
Je kunt bijvoorbeeld knolselderij eten ter vervanging van aardappelen. Super gezond, minder calorieën en minder koolhydraten (als je dat belangrijk vindt). Maar knolselderij kun je op meer manieren eten. Naast de tips over hoe gezond knolselderij is, vind je hieronder ook enkele voorbeelden hoe je deze knolsoort kunt bereiden.
In België wordt knolselderij meestal knolselder genoemd.
Waarom is knolselderij zo gezond?
Knolselderij bevat zeer veel goede voedingsstoffen, zoals vitamine B, vitamine C en K en de mineralen kalium, fosfor, calcium, ijzer en zink. Het levert ook een kleine hoeveelheid van de bekende en goede antioxidanten luteïne en zeaxanthine.
Knolselderij springt er echt uit als het gaat om veel voedingsstoffen. Niet alleen de hierboven genoemde, ook de vele vezels mogen we niet vergeten. Deze vezels zijn zeer belangrijk voor een gezonde en gebalanceerde darmflora. Dit zorgt dan weer voor een gezond immuunsysteem. Essentieel om het risico te verkleinen op veel ziektes.
In 100 gram knolselderij vind je 4,9 gram vezels. In totaal heb je op een dag 30-40 gram vezels nodig. Bij voorkeur afkomstig uit zoveel mogelijk plantaardige, natuurlijke producten. Veel mensen hebben moeite om voldoende goede vezels per dag binnen te krijgen.
Als je dan kijkt waar al deze voedingsstoffen goed voor zijn, dan zie je al direct hoe goed het voor je lichaam is om regelmatig knolselderij te eten:
- beter immuunsysteem
- betere spijsvertering
- ondersteunt het afvallen
- betere botkwaliteit
- beter kunnen omgaan met stress (door vitamine B)
- beschermende en remmende werking tegen kanker (door apigenine en falcarinol)
- goed voor je hart en tegen een hoge bloeddruk
- vermindert het risico op diabetes type 2
- een gezonde huid
Let op, voor sommige mensen is knolselderij niet gezond. Mensen met voedingsallergieën kunnen namelijk ook allergisch zijn voor knolselderij. De reacties kunnen zelfs vrij heftig zijn. Zoals reacties op de huid, in de maag, van de luchtwegen of zelfs een anafylaxie.
Hoe kun je knolselderij eten?
Knolselderij is super veelzijdig. Je kunt het koken, roosteren, bakken of pureren. Je kunt er bijvoorbeeld soep mee maken, toevoegen aan salades of er frietjes van maken.
Je kunt knolselderij ook rauw eten. Een handige tip is om de knolselderij te raspen en dit te verwerken in een salade. Het is daarnaast een prima groenten voor babyvoeding.
Voordat je een knolselderij bereid, verwijder je de schil door met een mesje de schil eraf te snijden. Dat gaat niet met een dunschiller. Onderaan vind je een video hoe je het kunt doen.
Enkele recepten met knolselderij:
- Soep met knolselderij, wortel en pastinaak
- Erwtensoep zonder erwten
- Knolselderij Witlofsoep
- Winterse boerenkoolsalade met bonen en knolselderij
- Groentechips maken met o.a. knolselderij
- Knolselderfrietjes uit de Airfryer
- Wiltof met ham en knolselderpuree
Waar moet je op letten als je knolselderij koopt?
Een knolselderij moet stevig aanvoelen. Hij mag zeker nog niet rimpelig of ingedroogd zijn. Zie je vochtige of zachte plekken, laat de knolselderij dan liggen. Een kleine knolselderij smaakt over het algemeen lekkerder dan een grote!
Je kunt een knolselderij wel een poosje bewaren. Snijd wel eventueel het groen weg, dan droogt de knolselderij minder snel uit.
Hoe schil je een knolselderij?
Bekijk de video hieronder:
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
F.M. Eliazar zegt
mijn partner heeft diabetes type 2. Het koolhydraat arm dieet wat wij volgen bevat regelmatig knolselderij. Om toch het eten zo simpel mogelijk te houden maken wij ook van knolselderij pure. Het standaard recept vonden wij matig, tot dat wij op pinterest een recept vonden wat lekkerder is dan gewone pure van aardappelen. Hierbij kook je de blokjes knolselderij in volle melk tot zij gaar zijn afgieten, stampen en een klont boter en nootmuskaat toevoegen. geweldig ( het beste de knolselderij
met blender fijnmaken). Heerlijk bij allerlei soorten groente zoals rode kool met hachee.