Vanuit wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat glucose grote invloed heeft op ieders gezondheid. Het eten van glucose heeft gevolgen voor je bloedsuikerspiegel. Er ontstaan hevige schommelingen in je bloedsuikerspiegel en dat heeft gevolgen voor je gezondheid.
Klachten die kunnen ontstaan door een schommelende bloedsuikerspiegel zijn o.a:
- slechter werkende darmen
- minder goed werkend immuunsysteem
- slaapproblemen
- vermoeidheid
- steeds trek
- puistjes
- rimpels
- vruchtbaarheidsproblemen
- seksuele problemen.
Met name kunnen glucosepieken in je bloed veel schade aanrichten in je lichaam. Dat lees ik in het boek Glucose Revolutie van Jessie Inchauspé. Vanuit een stage bij 23andMe waar mensen hun eigen DNA konden onderzoeken, ontdekte Jessie dat DNA maar een beperkte rol speelt bij het voorspellen van gezondheidsproblemen. Je levensstijl bleek een veel grotere rol te spelen dan voorheen werd gedacht. Bij 23andMe kwam Jessie ook in aanraking met een nieuwe ontwikkeling; glucosemeters. Een apparaatje op je arm waarmee je je glucosewaarden om de paar minuten kan meten. Jessie deed mee met een test en ook bij haar werd dit apparaatje op haar arm aangebracht.
Zo ontdekte ze dat bepaalde voeding op het ene moment wel een flinke glucosepiek kan opleveren en op het andere moment niet of veel minder. Het moment dat je iets eet blijkt bepalend te zijn hoe je lichaam erop reageert. Maar ook bijvoorbeeld stress, vermoeidheid of juist rust bleek invloed te hebben op de glucosespiegel.
Vanuit haar eigen onderzoek waarbij ze continu haar suikerspiegel monitorde, leerde zij dat ze pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel moest vermijden om zich heel goed te voelen. Vanuit hier begon zij haar ‘Glucose Goddess-beweging’.
Hieronder vertel ik waar je last van kunt hebben bij een sterk schommelende bloedsuikerspiegel. En ik vertel op welke makkelijke manier je dit kunt aanpakken om zo veel lekkerder in je vel te zitten en ook te kunnen afvallen.
Heb ik een verstoorde bloedsuikerspiegel?
Een ontregelde bloedsuikerspiegel komt vaker voor dan je denkt. Mogelijk herken je deze symptomen?
- Je hebt last van overgewicht, maar kunt heel moeilijk afvallen
- Heb je vooral veel last van buikvet?
- Kun je zomaar aanvallen van extreme trek krijgen?
- Ben je snel geïrriteerd als je honger hebt?
- Heb je vaak behoefte aan zoet?
- Wil je om de paar uur eten?
- Voel je je snel beverig of licht in je hoofd als het moment van eten te lang duurt?
- Heb je slaapproblemen?
- Heb je last van sterk wisselende stemmingen?
- Heb je last van huidaandoeningen?
- Heb je last van hormonale schommelingen?
- Ben je vaak verkouden?
- Voel je je snel down?
Als je nu denkt dat je op dieet moet als je hier last van hebt, dan wil Jessie Inchauspé je hier toch een andere kijk op geven. Op zeer begrijpelijke wijze en soms zelfs met humor laat zien dat je niet zo zwart-wit naar voeding kunt kijken. Voeding reageert anders in je lichaam als het in bepaalde combinaties wordt gegeten.
In dit boek leer je hoe je glucosepieken kunt vermijden. Het is niet zo dat je helemaal geen glucose nodig hebt. Maar je moet ook niet een opstapeling van een teveel aan glucose krijgen in je lichaam. Dit zorgt ervoor dat vrije radicalen vrij komen en die brengen schade aan in ons lichaam. Ons lichaam wil de vrije radicalen uitschakelen en schiet in een toestand die oxidatieve stress wordt genoemd. Niet alleen glucose, ook een hoog vetpercentage kan zorgen voor oxidatieve stress in je lijf.
(red – mei 2023 is haar tweede boek uitgekomen: De Glucose Revolutie in de Praktijk)
Dus daarom is het goed om te beginnen om de glucosepieken in je bloed te voorkomen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat als je glucosepiegel stabiel is, er veel minder trek is naar allerlei voedingsmiddelen dan als de glucosespiegel laag was. Door de glucosepieken gaat je bloedsuikerspiegel veel te veel schommelen. Er ontstaan ‘cravings’, een verlangen naar allerlei soorten voedsel met veel calorieën. Dat gebeurt met name als je veel koolhydraten eet in de vorm van zetmeel en suikers. Onder suikers vallen ook de vruchtensuikers, dus fruit.
Vooral na een glucosepiek ontstaat dus een flinke daling in de glucosewaarden. Hoe hoger de piek, des te sterker de afname. Dit zorgt voor een groot verlangen naar calorierijke voeding, zoals lekkere koekjes… Maar het zorgt ook voor weinig energie, slecht slapen, een verminderde weerstand, enzovoort.
Hoe voorkom je dan bloedsuikerpieken?
Het draait wat mij betreft om het derde en grootste deel van dit boek Glucose revolutie. Want lazen we hiervoor waarom de hoge glucosepieken in je bloed zo slecht zijn, nu wil je natuurlijk ook weten wat je er aan kunt doen. Een verrassende conclusie is: eet in de goede volgorde!
Als je in deze volgorde een maaltijd eet, voorkom je (grote) schommelingen in je bloedsuikerspiegel:
Eerst vezels (groenten),
dan eiwitten en vetten
en dan koolhydraten (zetmeel/suikers/fruit).
Waarom is dat belangrijk?
Als je als eerste koolhydraten eet, stromen ze ononderbroken je darmen in. Ze worden snel afgebroken en er wordt glucose gevormd. Dit komt in je bloed en zorgt snel voor een glucosepiek.
Als je eerst groenten eet, dan komen eerst goede vezels in je darmen terecht. Die vormen geen glucose en gaan in principe onverteerd uit je darmen. Daarnaast doen de vezels nog iets anders. Ze zorgen ervoor dat zetmeel minder goed tot glucose kan worden omgezet en ze vertragen de maaglediging. Tot slot zorgen de vezels voor een soort kleverig netwerk in de dunne darm, waardoor de glucose moeilijker in de bloedbaan terecht komt. Zie ook dit onderzoek.
Nog beter is om vóór de koolhydraten en ná de vezels (groenten) eiwitten en goede vetten te eten. Denk aan een ei, vlees, vis, zuivel, noten, bonen en peulvruchten. Op zich is dat verrassend, want je leest juist heel vaak dat je koolhydraten en eiwitten niet moet combineren. En Jessie Inchauspé raadt juist aan om eerst eiwitten en vetten te eten voor je koolhydraten eet.
Ik miste hier in het boek aansluitend op dit advies een goede onderbouwing, maar als je zoekt bij wetenschappelijke onderzoeken, zijn er wel degelijk aantoonbare resultaten dat eiwitten innemen voor het eten van koolhydraten zorgt voor een minder hoge glucosepiek. Een soortgelijk, kleinschalig onderzoek geeft dezelfde resultaten aan voor het eten van goede vetten voor een maaltijd (bron).
Je kunt ook bepaalde dingen combineren, zoals in de ochtend een gebakken eitje waarbij ook spinazie en tomaatjes zijn meegebakken. Pas daarna kun je bijvoorbeeld iets van granen eten (koolhydraten). Smoothies raadt ze minder snel aan. Je kunt beter de groenten zelf eerst kauwen, zodat er meer vezels in je darmen komen en daar hun werk kunnen doen.
Bewegen ná een maaltijd tegen bloedsuikerschommelingen
Aansluitend op dit advies raadt de schrijfster aan om iets aan beweging te doen ná het eten van koolhydraten/suikers. Bijvoorbeeld direct tot 30 minuten na de maaltijd even te wandelen. Al is het maar 10 minuten. Maar je zou ook 30 squats kunnen doen. Krachttraining of even bewegen zorgt er eveneens voor dat de glucose niet gaat pieken, maar je bloedsuikerspiegel veel stabieler blijft. Ook dit is opvallend, want er wordt nu vaak gezegd dat je voor het eten moet sporten. Overigens heeft vooraf bewegen een soortgelijk effect als na het eten, alleen is het effect wat minder.
Er staan meer actiepunten in het boek die helpen om bloedsuikerschommelingen te voorkomen. In totaal 10 actiepunten die helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Allemaal prima toepasbaar. Met talloze voorbeelden en uitleg. De twee actiepunten hierboven zijn wel de belangrijkste.
Wat levert een stabiele suikerspiegel op?
Als je de stappen hierboven doet, zou je al na enkele dagen iets van resultaat moeten merken. Na enkele weken merk je echt de effecten:
- Meer energie
- Minder trek in tussendoortjes
- Gewichtsverlies (indien nodig, in ieder geval een gezond gewicht)
- Minder huidproblemen, zoals eczeem
- Lekkerder in je vel
- Beter slapen
Dit alles is ook weer goed voor je algehele gezondheid, omdat het goed is voor je immuunsysteem.
Over Jessie Inchauspé
Zij is geen arts wat je misschien zou verwachten. Ze is er min of meer per ongeluk ingerold en heeft haar eigen onderzoek opgezet. Door zelf te testen en veel te onderzoeken, zag ze wel opvallende resultaten. Haar resultaten is ze gaan delen op Instagram onder de naam Glucose Goddess. Steeds meer mensen namen haar adviezen over en dit heeft geresulteerd in grote veranderingen bij die mensen.
Inchauspé is wel degelijk een wetenschapper. Zij heeft een bachelor in wiskunde en een master in biochemie. Het is dus niet zo dat er geen onderbouwde gedachtes achter zitten. Ook heeft zij veel andere wetenschappelijke onderzoeken geraadpleegd. In combinatie met haar eigen onderzoek kwam ze tot deze 10 adviezen om je bloedsuikerspiegel meer in balans te houden.
Aanrader of niet?
Jaaaaa! Ik begon dit boek te lezen als het zoveelste boek over bloedsuikerspiegel en diabetes. Dan lees ik vaak wat sneller. Maar op een gegeven moment was ik helemaal in de ban van dit boek. Het was zo interessant. En niet onbelangrijk, het is zo makkelijk om deze adviezen uit te voeren. Het is helemaal geen dieet, je mag alles eten (al is het verstandig dat je op een gegeven moment door deze levensstijl vanzelf minder slechte koolhydraten gaat eten).
Ik kocht meteen een paar komkommers om die in ieder geval te kunnen eten voor een maaltijd. Hoe je het in de praktijk allemaal kunt oppakken, staat heel duidelijk in het boek beschreven. Net als de andere adviezen die ook helpen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
Heb je – net als ik – ook last van die energiedipjes gedurende de dag, dan is dit absoluut het proberen waard. Het boek leest lekker makkelijk en is geen zware kost. Je zou zelfs de uitleg in het begin kunnen overslaan als je het gewoon wilt proberen. Dan start je met het derde deel (blz 87 tot 222).
Overigens geeft de schrijfster zelf ook aan dat je eigenlijk meer inzicht in je eigen darmflora moet hebben om helemaal goed te weten hoe voeding bij jou persoonlijk reageert. Ondanks dat, denk ik dat je met bovenstaande adviezen prima kunt beginnen en zo kunt ervaren in hoeverre je lekkerder gaat voelen.
Praktische informatie
Het boek is uitgebracht als paperback. Je leest het als leesboek, maar heeft wel veel (zwart-wit) illustraties.
Titel: Glucose revolutie
Ondertitel: Krijg grip op je bloedsuikerspiegel, verbeter je gezondheid en eet wat je wil
Ondertitel: Meer energie, minder cravings: dit boek verandert je leven
Auteur: Jessie Inchauspé
Uitgeverij: Fontaine Uitgevers
ISBN: 978 94 6404 145 3
Aantal bladzijden: 256
Prijs: 22,99
Te koop bij o.a. Bol.com
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Bert feys zegt
Ik ben niet overtuigd. Dat door de volgorde alles beter gaat. Alles gaat éën na één in je maag en wordt toch vermengd tot één brij. Wat weet je maag wat het eerst hoeft te verteren. Wat je eerst eet, zegt men, maar men eet direct het volgende op. Mocht er een kwartier tussen zijn tussen 1 en 2, dan zou ik het nog begrijpen. En een dipje komt niet door een glucosepiek. Je lichaam is vermoeid, psychisch of fysisch en dan hoef je te luisteren naar je lichaam en rusten. Heeft niks te maken met glucose, maar wel met een slechte nacht, of een vermoeiende wandeling of het einde van een stress dag. Neen, ik ben NIET overtuigd over haar wijze van werken
Bert feys zegt
Mijn vriendin wilt mij af van het Bourgondisch eten. Maar het Bourgondisch eten blijft maar dan in volgorde.
Vanessa zegt
Interessant, ik neem het boek graag een keer mee als ik op kantoor ben!