Je bent twintiger of dertiger en je voelt je ongelukkig. In het oude model van de werkelijkheid waarin oorzaak en gevolg jou altijd ‘overkomen’ wachten we op iets buiten onszelf om ons verlichting/verlossing te geven van de pijn en eenzaamheid die we voelen.
We zoeken naar een wondermiddel om ons te helen. En zodra we ons beter voelen, gaat alle aandacht naar datgene of diegene waarvan je ‘denkt’ dat de verlichting heeft veroorzaakt.
Dan wordt die persoon of gebeurtenis, of dat middel, onze meester en wij veranderen tot zijn/haar slaaf. We zullen alles op alles zetten om die kick steeds maar weer te ervaren. Of de aandacht van die persoon te blijven ontvangen. Ongeacht de pijn en energie het ons kost.
Het is beter om de oplossing in jezelf te zoeken. Ik noem dat het nieuwe model van de werkelijkheid:
- Dat betekent dat liefde in je leven zal komen als je je al waardig en overvloedig voelt.
- Zodra je je heel begint te voelen begin je ook te helen; op het moment dat je je gesterkt voelt, ga je meer richting het bereiken van je doelen bewegen.
- Zodra je verliefd bent op jezelf en op het leven, vergroot je de kans je gelijke aan te trekken.
- Zodra je het leven omarmt, wat het je ook brengt, dat is het moment waarop het wonderen gebeuren.
Dat is de definitie van een effect veroorzaken. Daarom nodig ik je uit niet te wachten op een externe factor voordat je je gelukkig kunt voelen.
In plaats daarvan kun je bewust een aantal inzichten halen uit je verlangen naar die verhuizing, nieuwe relatie of nieuwe baan om van daaruit proactief te werken naar een levenssituatie waar je geluk niet meer afhangt van de als-dat-gebeurt-dan-word-ik-pas-echt-gelukkig-fantasie.
In de Zen-leer wordt lijden omschreven als hier zijn, maar daar willen zijn. Met andere woorden, we lijden het meest als het we een groot verschil ervaren tussen hoe ons leven nu is en hoe we graag zouden willen dat het was. En dit lijden – met de bijbehorende gewoontes heeft een negatief domino-effect op je geestelijk en lichamelijk welzijn – met een samengestelde rente die je waarschijnlijk niet zou willen betalen. Want:
- Je moet niet wachten tot je rijk bent, om overvloed te voelen.
- Je moet niet wachten op je genezing, om je je heel te voelen.
- Je moet niet wachten op je nieuwe relatie, om je geliefde te voelen.
- Je moet niet wachten op je succes, om je je krachtig te voelen.
- Je moet niet wachten om een wonder, om het leven te omarmen.
Stel vragen aan jezelf voor meer inzicht. Dit is de weg naar je beter voelen!
Vraag je je af hoe je een start maakt? Hieronder lees je een paar vragen die je jezelf kunt stellen om je alvast op weg te helpen.
1 Wat vind je zo fijn en inspirerend aan vakanties?
Laten we beginnen met het voor de hand liggende: laat je je inspireren door je vakantieplannen, want er zijn dingen aan die vakantie die je waarschijnlijk nu al doet of zou kunnen doen, zonder op vakantie te gaan. Want de meeste jongeren vinden het wel fijn om vakantie te hebben, wat je dan ook doet.
Naast het feit dat een vakantie een fysieke ontsnapping is uit je dagelijkse leven en een gedwongen onderbreking van je werkverplichtingen is, nodig ik je uit om even vanuit 3 ander hoeken na te denken over je behoefte aan vakantie:
- Vreugde: Welke factoren van een vakantie geven je vreugde en plezier? Bijvoorbeeld het type interacties dat je hebt als je weg bent, of de dingen die je doet.
- Orde: Wat aan je vakantie voelt visueel, fysiek of digitaal geordend of maakt het leven voor de verandering eens minder chaotisch?
- Meesterschap: doe je tijdens je vakantie iets waarbij je het gevoel hebt een nieuwe vaardigheid te leren of een bestaande vaardigheid te verbeteren, bijvoorbeeld als je een boek leest waar je in je dagelijkse leven steeds niet aan toe komt?
Laten we het nu omdraaien. Op welke manier ontbreken de dingen je hierboven hebt genoemd in je huidige situatie/dagelijks leven, waardoor je je ellendig voelt of boos wordt?
Laten we duidelijk zijn: cijfer je gevoel en behoefte aan een vakantie niet weg omdat je problemen in eerste instantie luxeproblemen lijken te zijn. Veel dingen die klein en onbeduidend lijken en die we daardoor in onze levens tolereren, slurpen ongemerkt onze energie op. Denk aan het lijden dat je voelt tijdens een migraineaanval en de zoete opluchting die ontstaat als het overgaat omdat je leert dat je de klachten zou kunnen reduceren door op regelmatige tijden te eten en slapen en voldoende te bewegen (klik op deze link voor meer tips). Dat is hoe we de dingen kunnen zien waarbij we “denken” ermee te moeten leren leven, maar die in werkelijkheid enigszins makkelijk op te lossen zijn.
Bijvoorbeeld: misschien vind je het leuk dat je op vakantie om de paar dagen je bed verschoond wordt en je kamer dagelijks een schoonmaakbeurt krijt en jij hier niets voor hoeft te doen. Of vind het fijn dat je op vakantie alle tijd en ruimte hebt om ongedwongen de dingen te doen die jou plezier geven. Dit zijn dingen die je nu al in je leven zou kunnen inbouwen.
Schrijf op basis hiervan de vijf belangrijkste dingen op die je vaker of minder zou willen doen binnen de categorie Orde, Vreugde en Meesterschap. En omcirkel vervolgens de dingen die het gemakkelijkst uit te voeren zijn, maar waar je op lange termijn waarschijnlijk de grootste verandering mee creëert.
2 Wat vind je vervelend om in je dagelijks leven te houden?
Sommigen vinden het lastig de rommel die ze creëren meteen op te ruimen omdat die extra stap/handeling hun dag stressvoller maakt omdat, ze moeten immers een extra taak volbrengen hebben. Ja, het klinkt gek, maar het bestaat.
Eén van de grootste lessen die ik geleerd heb, is dat de werkelijke kosten van iets niet de prijs is die je betaalt, maar de prijs die je blijft betalen als je die gewoonte niet loslaat. Je rommel niet opruimen leidt tot chaos in je huis, ongedierte, je spullen niet kunnen vinden, geestelijke onrust, ruzies met huisgenoten, etc.
Geld is een ander voorbeeld, want geld is nooit alleen bedoeld om praktisch in je levensonderhoud te voorzien; het heeft ook een emotioneel component. Dus welke abonnementen heb je afgesloten, waar je eigenlijk onvoldoende gebruik van maakt, maar waar je voor blijft betalen? Misschien is het geld dat je bespaart door dit abonnement op te zeggen relatief weinig, maar het opzeggen van dat abonnement ook een opruiming zijn van het ongemak dat je voelt als je het abonnement zou houden.
Laten we dan eens nadenken over de andere dingen die je volhoudt en die weinig of negatieve energie in je leven houden:
- Welke gewoontes heb je die je echt gevangenhouden en je tijd en energie stelen?
- Welke relaties zijn lastig en een doorn in je oog, maar verdraag je nog steeds omdat je aardig gevonden wilt worden?
- Aan welke identiteiten houd je je vast die je energie en gezond verstand kosten om te behouden? Bijvoorbeeld: “Ik ben een gever; ik weet niet hoe ik moet nemen” kan je een hoop ellende bezorgen als je je in allerlei rare en moeilijke bochten moet wringen om iedereen te ‘pleasen’.
Lees ook hoe je nieuwe goede gewoontes kunt volhouden
3 Welke kleine mooie dingen vallen je niet op in je dagelijkse leven?
We denken vaak dat we de wereld om ons heen de hele dag door helemaal zien. Maar feitelijk is wat we werkelijk duidelijk zien een oppervlakte ter grootte van onze duimen. Al het andere dat we denken te zien, wordt door onze hersenen ingevuld vanuit wat we al over de wereld denken te weten.
Omdat we veel informatie hebben over hoe de wereld om ons heen eruitziet, werkt dat meestal best goed. We worden niet afgeleid en raken niet van streek door het feit dat het grootste deel van ons gezichtsveld eigenlijk een wazige weergave is van wat onze hersenen denken dat er in de ruimte is.
Maar deze kleine waarheid over hoe onze hersenen werken, beïnvloedt veel van onze perceptie van het leven. Als onze aandacht gericht is op de angst dat we niet goed genoeg zijn of op de mogelijkheid dat we ergens in zullen falen, kunnen we de positieve dingen in ons dagelijks leven makkelijk over het hoofd zien.
Dat zijn echter dingen die net zo echt en belangrijk zijn als de negatieve dingen waar we ons steeds op focussen.
Kiezen om aandacht te schenken aan positieve dingen, hoe klein die ook moge zijn, kan een groot verschil maken in hoe we ons door de dag heen zullen voelen. Soms kan iets kleins een zware dag verlichten: een heerlijk kop thee/koffie, een goed gesprek, een wandeling, de natuur om je heen (die er ieder seizoen anders uitziet), een hond of kat aaien, frisse lucht, een onbekende die jou waanzinnig aardig behandelt, naar de lucht en wolken staren, goede muziek, schone lakens op je bed.
Welke kleine schoonheden zouden jouw dagelijkse leven kunnen opfleuren?
4 Welke mindset staat je in de weg?
Het lastige aan verhalen die we onszelf herhaaldelijk vertellen, is dat we ons vaak niet bewust zijn van hun precieze uitwerking, we worden op termijn hun marionetten en zij onze meesters. Vanuit de psychologie worden deze gedachten ‘kernovertuigingen’, ‘verborgen aannames’ en ‘negatieve automatische gedachten’ genoemd.
Bijvoorbeeld: als je je ouders hebt zien tobben, malen en het leek alsof hun dagelijkse leven één grote kwelling was, zou je automatisch kunnen gaan geloven dat dat ook jouw lotsbestemming is. Maar net zoals de Gen Z heel andere behoeften heeft dan millennials, Gen Yers en Gen Xers – waar elke generatie de volgende ‘lui’, ‘verwend’ en ‘niet in staat vindt om moeilijkheden te verdragen’, zijn we allemaal in heel verschillende sociaaleconomische achtergronden opgegroeid die bepalen wie we zijn en de brandstof vormen voor onze behoeften.
Misschien vind je het oppervlakkig om gelukkig te zijn en daarnaar te streven, of iemand heeft je dat ooit wijsgemaakt. Daarom gaat suggestie om elke dag een lichtpunt in je dag te vinden en te koesteren niet over het dorstig najagen van geluk (of jouw beeld ervan). In plaats daarvan gaat het over het kunnen bedenken van manieren om anders en lichter de omstandigheden in je leven te kijken door ruimte te maken voor het ervaren en genieten van kleine geluksmomenten.
Maar voel je je bijvoorbeeld vaak schuldig en praat je jezelf uit momenten van vreugde, plezier of zelfs berusting? Ga je het leven wantrouwen als het te lang te goed met je gaat? Breng je aandacht dan bewust terug naar het huidige moment door iets aan te raken, een geluid op te pikken of je eten /drinken bewust te proeven.
5 Hoe maak ik tijd voor het leven dat ik werkelijk wil leven?
Een van de eerste protesten die ik vaak hoor als we het hebben over het creëren van het leven dat je werkelijk wilt is: “Ik heb geen tijd.” Of “Ik heb het al zo druk, daar kan niets meer bij.”
Het punt is dat we hoe dan ook elke dag veel tijd “lekken” door bijvoorbeeld willekeurig op je telefoon te scrollen of ons bezig te houden met dingen die we niet echt willen. Een vergadering van twee uur zou bijvoorbeeld omgezet kunnen worden in een e-mailbericht met een telefoongesprek. Of afspreken met iemand waar je energie helemaal van leegloopt.
Door dit soort dingen te verminderen (of nog beter: waar mogelijk te elimineren) kun je steeds meer tijd terugwinnen die je daarna kunt besteden aan die dingen die er echt toe doen. In plaats van op je telefoon te scrollen, zou je naar een mooi stuk muziek kunnen luisteren, een dansje kunnen doen of een mooie brief aan iemand schrijven. Een brief, geen Whats’app bericht? Ja inderdaad: een brief. Je zult versteld staan hoe blij je iemand kunt maken door ze een fysiek poststuk te sturen in plaats van het zoveelste Whats’app emoji.
Het creëren van een goed leven kost inspanning. Het is gemakkelijk om iets te lezen en enthousiast te worden over het wondermiddel waarover je gelezen of gehoord hebt, maar het leven dat jij als een goed leven beschouwt kun alleen jij creëren. Er zijn geen short-cuts. Dus, maak tijd vrij in je agenda en plan daarin een afspraak met jezelf om: rommel op te ruimen, een wandeling te maken aan het eind van een drukke dag en andere dingen en mensen waar je energie van krijgt.
- Download: het e-boek ‘Multi Less en Simle More’ >>
- Doe: Quarterlifecrisis check >>
- Boek: een vrijblijvend Oriëntatiesessie >>
Laatste berichten van Mami Veza (toon alles)
- Door loslaten innerlijke rust vinden: de kracht van vergeving - 15 oktober 2024
- De 5 Stress Talen: Omgaan met Stress in Relaties - 13 augustus 2024
- Onvoorwaardelijke liefde geven en ontvangen, hoe doe je dat? - 16 juli 2024
Laat een reactie achter