Heb jij last van een slaapprobleem doordat je partner heel erg veel snurkt? Dan ben je zeker niet de enige. Veel mensen hebben hier last van en merken dat dit de kwaliteit van hun nachtrust verstoord. Graag geven we je dus wat informatie over snurken, en hoe jij of je partner hier mogelijk van af kan komen.
Als je overdag normaal ademt, snurk je niet. Dit komt omdat de ingeademde en uitgeademde lucht vrij stroomt. Wanneer je slaapt, is het mogelijk dat deze doorgang geblokkeerd is, met dus als gevolg kwaadaardig snurken.
Er zijn verschillende redenen voor deze vernauwing van de luchtwegen. Voorbeelden van dingen die het ademen kunnen bemoeilijken zijn neusverstopping (bijvoorbeeld door griep of allergie), vermoeidheid, verslapping van de zachte gehemeltespieren (bijvoorbeeld door alcohol, medicatie of veroudering), de vorm van de neus, een verkeerde manier van slapen of overgewicht.
Niet alleen snurken, maar ook een syndroom
Als je last hebt van snurken, bezorg je niet alleen je bedpartner een onrustige slaap, maar lijdt ook de kwaliteit van je eigen slaap eronder. Erger nog, snurken brengt ook gezondheidsrisico’s met zich mee!
Was je hier al van op de hoogte? Als je vaak in shocktoestand wakker wordt door kortademigheid, heb je mogelijk een syndroom genaamd ‘het obstructief slaapapneusyndroom’. Dit is een slaapstoornis waarbij de keelholte dicht slaat tijdens de slaap. Dit stopt je ademhaling voor een paar seconden.
De grote gevaren van slaapapneu bij snurken
Tijdens slaapapneu stop je dan met ademen en daalt het zuurstofgehalte in het bloed. Dan word je vervolgens geschokt wakker, bewust of niet. ’s Nachts merk je misschien niet veel, maar overdag ben je helemaal moe. Hierdoor word je minder alert en extra prikkelbaar voor externe factoren, wat schadelijk is voor de mensen om je heen, zoals je vrienden, familie en collega’s. Dan hebben we het nog niet eens over de hart- en vaatziekten of hoge bloeddruk, die bijdragen aan slaapapneu.
Vermoed je dat je slaapapneusyndroom hebt? Vergeet dan vooral niet contact op te nemen met de huisarts of een afspraak te maken bij een slaapkliniek, waar ze jouw slaapritme zullen onderzoeken.
Een goed matras voor het verminderen van snurken
Bij het slapen op de rug vallen de zachte delen van het gehemelte en de tong naar achteren, waardoor de luchtweg vernauwt.
Geen zin in een snurkend orkest? Verander dan de liggende positie en draai naar de zijkant. Val je op je zij in slaap, maar word je vaak op je rug wakker? Dan is je matras wellicht te hard. Aan de zijkant krijg je pijn in de schouder omdat deze niet voldoende naar beneden kan. Tijdens de slaap rol je dan onbewust op je rug. Een zachter matras zal dit waarschijnlijk verbeteren.
Op je buik slapen helpt ook tegen snurken, maar het is geen goede houding omdat je nek dan ’s nachts een lange tijd verdraaid is.
Let ook goed op je lichaamsgewicht
Vraag jezelf af of je een gezonde levensstijl hebt. Je kunt een beetje overgewicht hebben. Dit is vaak niet zo heel erg, maar in het geval van snurken kan dit het alleen maar versterken. De wanden van de keelholte zijn dikker bij mensen met overgewicht en het gezicht en de hals zijn meestal ook zwaarder. Dan is ademhalen iets moeilijker. Probeer dus af te vallen; dit kan vaak al een hele hoop helpen!
(red) Met dank aan een van onze partners voor het aanleveren van dit artikel
Laat een reactie achter