Druk druk druk… Herkenbaar? Maar weet je ook dat stress ontzettend slecht is voor ons hart? En helemaal voor het vrouwenhart. Hierdoor kun je zelfs een hartinfarct krijgen, terwijl je niet de klassieke symptomen hebt. Je kunt dus heel gezond eten en goed en regelmatig bewegen en toch last krijgen van hartproblemen.
In dit artikel en aan de hand van het nieuwe boek De Hart / Hoofd Connectie van cardioloog Janneke Wittekoek leg ik uit waarom we waakzaam moeten zijn als het gaat om vrouwen en hartproblemen.
Een van de belangrijkste lessen uit dit boek rond hartgezondheid is echter de grote invloed van stress. Stress is een enorme trigger voor ernstige hartproblemen, geeft cardioloog dr. Janneke Wittekoek aan in haar nieuwste boek.
Of zoals veelzeggend op de omslag te lezen is:
Een speciaal boek voor vrouwen die een gezond hart willen
Is dat nodig, zo’n speciaal boek over het vrouwenhart? Gelden al de adviezen niet ook voor mannen? Deels is dat zeker zo, maar dr. Wittekoek geeft ook aan dat hartproblemen bij vrouwen veel slechter worden herkend dan bij mannen. Daarnaast spelen er bij vrouwen andere factoren mee die het risico op hartproblemen kunnen verhogen.
Ook een hartinfarct kan bij een vrouw anders zijn dan bij een man. Zo lees ik in dit boek van dr. Wittekoek dat er twee soorten hartinfarcten zijn:
- type 1: een hartinfarct door een dichtgeslibde kransslagader (cholesterolophoping)
- type 2: een hartinfarct door zuurstofgebrek in de hartspier door het niet goed functioneren van de kransslagader.
Type 1 is het meest bekend. Type 2 hartinfarcten zonder dichtgeslibde aderen maar door een functioneel vaatlijden, komen vooral bij vrouwen voor. Veel cardiologen zijn vooral nog gericht op dichtgeslibde aderen en een behandeling met dotteren. Bij een hartinfarct type 2 is echter een andere behandeling nodig.
Met name mannelijke cardiologen willen nog wel eens hartproblemen bij vrouwen over het hoofd zien of schatten ze verkeerd in. Alleen daarom is het al goed om zelf goed op de hoogte te zijn van belangrijke waarschuwingssignalen.
De alarmsignalen voor ernstige hartproblemen zijn vaak anders bij een vrouw dan bij een man.
Alarmsignalen voor serieuze hartproblemen hij een vrouw:
Bij verkrampingen van de kransslagader, wat ook uiteindelijk tot een hartinfarct kan leiden heb je de volgende klachten:
- gevoel alsof je BH te strak zit
- pijn tussen de schouderbladen
- alsof je niet goed kunt doorzuchten
- grillig patroon; niet doorlopend last
- vaak ’s nachts
- niet per se inspanningsgebonden, vaak wel na flinke inspanning of een stressvolle dag
(veel meer hierover lees je in het boek)
Symptomen van een hartinfarct die bij zowel mannen als vrouwen voorkomen:
- pijn of druk op de borst en tussen de schouderbladen
- luchttekort bij deze pijn
- mogelijk uitstralende pijn naar tandvlees, kaken en tot achter de oren
- mogelijk uitstralende pijn naar armen, of gevoel of armen niet meer bij je lichaam horen
- heftige (koude) zweetaanvallen
Typische alarmsignalen bij vrouwen bij hartproblemen:
- pijn tussen schouderbladen, krampgevoel in bovenrug
- onbegrepen heftige vermoeidheid en duizeligheid
- kortademigheid
- zuurbranden
- kaakpijn
- nekpijn
- aanvallen van nachtelijke kortademigheid
- angstgevoelens, alsof je dood gaat
Als je kortademigheid bent bij inspanning, pijn hebt tussen de schouderbladen, op de borst of op de rug, uitstralende pijn hebt naar de armen, hartkloppingen en hevige vermoeidheid, bezoek dan snel de huisarts en laat je onderzoeken.
Nogmaals, het hoeft dus niet te gaan om dichtgeslibde aderen, maar het kan ook functioneel vaatlijden zijn door andere oorzaken, die tot een infarct leiden. Daarom is het belangrijk dat een cardioloog niet alleen op dotteren is gericht, maar ook doorzoekt of er een ander probleem is waar de hartproblemen door veroorzaakt worden.
Stress en hartproblemen
In het boek De Hart / Hoofd Connectie wordt stress genoemd als een van de meest onderschatte factoren die kan leiden tot een hartinfarct. Bij ongeveer 1 op de 5 vrouwen zijn er geen logische risicofactoren voor een infarct. Denk aan overgewicht, een slecht eetpatroon, roken, enzovoort.
Mentale stress kan direct invloed hebben op het functioneren van kransslagaders. Het kan leiden tot het verkrampen van de kleine kransslagaders (zie de symptomen hierboven). Een hieruit ontstaan hartinfarct kan over het hoofd gezien worden, omdat er geen sprake is van dichtgeslibde aderen.
Dat stress slecht is voor onze gezondheid weten we natuurlijk al langer. Dat zeggen wij ook vaak hier op onze site. Maar wist je dat stress zoveel gevolgen kan hebben voor je hart dat het tot een hartinfarct kan leiden?
Review De Hoofd / Hart Connectie
Dit is een goed leesbaar boek waar vrouwen die zelfzorg belangrijk vinden, zeer veel informatie uit kunnen halen. Soms wordt het wat meer medisch, maar het is vooral heel praktisch. Je krijgt veel inzichten en praktische adviezen. De styling maakt dat het boek ook overzichtelijk is.
Het is ook erg fijn dat een vrouwelijke cardioloog het bewustzijn over het vrouwenhart vergroot. Buiten de informatie over hartproblemen en hartinfarcten, leer je vooral waar vrouwen op moeten letten om een gezond hart te houden. Zoals stress beperken, maar ook voldoende beweging en goede voeding. Het boek geeft veel praktische adviezen hoe je gezonder kunt leven. Niet alleen maar medische adviezen, maar ook bijvoorbeeld hoe belangrijk een goed sociaal leven is, mindfulness, ademhalingsoefeningen, work-outs voor thuis, enzovoort.
Eigenlijk zou elke vrouw die haar gezondheid belangrijk vindt, dit boek moeten lezen.
Zie ook onze boekreview over een eerder uitgegeven boek van cardioloog dr. Wittekoek: Hart & Hormonen.
Praktische informatie
Titel: De Hart / Hoofd Connectie
Ondertitel: Hoe een leven in balans voor een gezonder hart zorgt
Auteur: Dr. Janneke Wittekoek
Uitgeverij: De Lucht
ISBN: 978 9493272 40 8
Paperback
284 bladzijden
Prijs: 21,99
Meer info en bestellen
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Is mozzarella gezond of toch ongezond? Dit moet je weten! - 19 december 2024
- Vetverbranding tijdens je slaap: kan dat echt? - 17 december 2024
- Op een leuke manier in 1 maand nieuwe gewoontes aanleren - 15 december 2024
Laat een reactie achter