Een kwart van de Nederlanders heeft wel eens last van z’n maag of darmen. Het kan dan gaan om buikpijn, een opgeblazen gevoel in de buik, winderigheid, verstopping of diarree maar ook om ernstige klachten. Colon therapie kan een goede methode zijn om je lichaam te reinigen en algemene, lichamelijke klachten te verminderen.
Gezonde darmen zijn van levensbelang. Voor een gezonde spijsverteringssysteem en een goed werkend immuunsysteem is het noodzakelijk je darmflora in topconditie te houden. Dat doe je door gezond te eten. Ook je gemoedstoestand is gebaat bij een microbioom waarin de goede en slechte bacteriën in evenwicht zijn. De darmen zorgen immers niet alleen voor de voedselvertering, de verwerking daarvan en het immuunsysteem, maar staan ook in verbinding met onze hersenen.
Door een slecht eetpatroon, stress, medicijnen, roken en te weinig beweging kan je darmflora uit balans raken. De slechte bacteriën in je darmen gaan de baas spelen. En dat blijft niet zonder gevolgen. Om het evenwicht weer te herstellen, kan je kiezen voor een darmspoeling bij een erkend orthomoleculair therapeut.
De informatie op deze website kan niet gezien worden als een vervanging voor medische of andere professionele hulp en is niet bedoeld als hulpmiddel bij het stellen van een (zelf-)diagnose. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Wat is een darmspoeling?
Met een hoge darmspoeling, colonhydrotherapie genaamd, wordt de dikke darm (het colon) gereinigd. Door het reinigen van de dikke darm wordt de voedingsbodem voor de slechte bacteriën aangepakt en krijgen de goede bacteriën de kans om zich sneller te vermenigvuldigen.
In de anus wordt een canule (een hol buisje) ingebracht. Daar worden twee slangetjes op aangebracht, die worden gekoppeld aan de darmspoelmachine. Door de slang wordt gefilterd en gesteriliseerd water onder lage druk de dikke darm ingebracht.
Het water heeft een temperatuur van 32-38 graden, dat in kleine etappes wordt ingebracht. Door het water trekt de dikke darm samen. De verteringsresten en andere afvalstoffen uit de dikke darm en het ingebrachte vocht verlaten via de afvoerslang het lichaam. De behandeling duurt ongeveer 45 minuten.
(red: Lees onderaan dit artikel het standpunt van de Maag-Lever-Darm Stichting over darmspoelingen. Zie daarbij ook de link hoe Natuurdiëtisten hier tegenaan kijken).
Waarom een darmspoeling?
Met een darmspoeling reinig en ontgif je je lichaam op een doeltreffende manier. Vastzittende ontlasting, slijm, schimmels, parasieten, gassen en toxineresten, alles wordt verwijderd. De vertering van voedsel en de darmwerking worden hierdoor verbeterd. Ook kunnen voedingsstoffen weer beter worden opgenomen.
De hydratatie en de reiniging van je darmen verbeteren je gezondheid. En dat merk je niet alleen aan het verminderen van maag- en darmklachten, zoals verstopping (obstipatie) of ongewenst ontlastingverlies.
Ook andere klachten zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, eczeem, acne, menstruatieklachten, vermoeidheid, astma, reuma en artrose kunnen worden verlicht. Emotioneel kan je beter in je vel komen te zitten (denk aan de relatie tussen buik en brein). Cognitieve functies zoals concentratie en geheugen kunnen eveneens verbeteren nadat je lichaam vrij is van gifstoffen.
Doet een darmspoeling pijn?
Nee, een darmspoeling doet geen pijn. Het inbrengen van de rectumcanule kan enigszins ongemakkelijk voelen maar dat gevoel is van korte duur. Als de darmbeweging door het inbrengen van water op gang komt, kan dat iets van lichte kramp geven maar doordat de buik wordt gemasseerd, verdwijnt ook dit ongemak al snel en volgt opluchting.
Na de behandeling voelen de meeste mensen zich heel schoon van binnen. Hun verontreinigde darmen zijn gereinigd en tot rust gebracht. Na de behandeling kan je door de afvoer van gifstoffen tijdelijk wat vermoeid zijn of hoofdpijn hebben. Dit gaat snel weer over. Soms kan er na de darmspoeling nog wat ontlasting komen. Ga dan nog even naar het toilet.
Na de darmspoeling
Om de dikke darm te reinigingen kan colon hydrotherapie dus een goede methode zijn. Chronische darmklachten verminderen of verdwijnen nadat de afvalstoffen uit het lichaam zijn verwijderd. Mensen voelen zich vaak ook energieker na de spoeling. Om het goede resultaat te behouden, is het van belang niet weer in je oude voedingspatroon en leefwijze te vervallen. Een gezonde leefstijl is wat je nodig hebt.
Nog een spoeling
Niet alle vastgehouden en aangekoekte, onverteerde voedselresten zijn na één darmspoeling verdwenen. De ontlastingsresten van langere tijd zitten vaak in lagen vastgekoekt aan de darmwand. Dikwijls heb je nog wel één of twee darmreinigingen nodig voordat alle afvalstoffen zijn afgevoerd. Deze neem je het liefst kort achter elkaar. Als onderhoudsbeurt kun je daarna volstaan met één darmspoeling per half jaar. Voor een colonhydrobehandeling is geen verwijzing nodig van de huisarts en kan zelfs vergoed worden vanuit een aanvullende verzekering.
Probioticakuur
Na elke darmreiniging is het aan te raden een probiotica kuur te nemen. Daarmee ondersteun je je schone darmen met een heleboel goede bacteriën. Die heb je nodig voor een optimale vertering van voedsel en een goede opname ervan. Voor een goede afweer van je lichaam is evenwicht in je maag en darmen ook een vereiste.
Om je darmen in topconditie te brengen, wordt de darmflora dus weer opgebouwd en versterkt met probiotica. Probiotica zijn levende bacteriën. Het is wel belangrijk dat je tegelijkertijd ook genoeg vezels binnenkrijgt.
Supplementen met probiotica
Goede voedingsmiddelen met probiotica bevatten verschillende soorten bacteriestammen. De belangrijkste zijn de lactobacillen en de bifidobacteriën. De probiotica supplementen moeten enkele maanden worden gebruikt voor het beste resultaat. Probiotica zijn veilig in gebruik.
Ook spijsverteringsenzymen kunnen na een darmspoeling helpen om de gezondheid van je darmen te herstellen.
Natuurlijk is het belangrijk na de darmreiniging je eetpatroon te veranderen om je schoongespoelde darmen in topconditie te houden. Eet gezonde voeding met veel vezels. Vezels zijn erg belangrijk voor gezonde darmen.
Een gezond lichaam zonder goedwerkende darmen is onmogelijk. Je hebt elke dag 30 tot 40 gram vezels nodig om je darmen gezond te houden. Vezels zitten onder andere in groente, fruit, ontbijtgranen, peulvruchten, noten, aardappelen en volkorenbrood. Toch eten veel mensen te weinig vezels. Een vezelsupplement is dan geen overbodige luxe. Denk bijvoorbeeld eens aan guarboonvezels of psylliumvezels. Deze prebiotische vezels zijn voedsel voor de darmbacteriën. Laat je lichaam er rustig aan wennen.
Om het evenwicht tussen goede en slechte bacteriën in de darmen te bewaren, is het ook van belang dat je voldoende drinkt. Dat komt neer op 1,5 tot 2 liter per dag. Daarnaast moet beweging elke dag op het programma staan. En voorkom veel stilzitten. Verder vermijd je (te veel) stress en slaap je voldoende.
Aanvulling redactie:
Controverse
Terwijl de alternatieve geneeswijze colonhydrotherapie volledig is geaccepteerd (mits uitgevoerd door erkende hydrocolontherapeuten), zie deze link, is binnen de reguliere geneeskunde hier terughoudendheid over. Zie onderstaand bericht.
Daarnaast is het goed om te weten dat colonhydrotherapie bij veel verzekeraars vergoed wordt bij een aanvullende verzekering.
Laatste berichten van Marijke Lentferink (toon alles)
- Wanneer is magnesium bisglycinaat aan te raden? - 28 september 2024
- Afvallen met acupunctuur, kan dat? - 7 juli 2024
- Supplementen voor je kraakbeen en gewrichten - 5 mei 2024
Lisette Timmermans zegt
Via de beroepsgroep colonhydrotherapie kun je ook aangesloten praktijken vinden, http://www.bcht.nl.