Collageen is een eiwit dat van nature in je lichaam voorkomt en een belangrijk bouwsteen is voor je huid, botten, spieren, pezen en bindweefsel. Het geeft structuur, stevigheid en elasticiteit aan je lichaam. Je lichaam maakt zelf collageen aan, maar naarmate je ouder wordt (vanaf ongeveer 25-30 jaar) neemt die productie af. Er is veel aandacht voor collageen. Het is zelfs uitgeroepen tot supplement van het jaar 2025.
Verschillende types collageen
Bij collageen moeten we al snel denken aan de huid. Het zit namelijk in veel huidproducten en de meesten gebruiken collageen ook voor dit toepassingsgebied. Wist je dat er verschillende collageentypes zijn? Er zijn er in totaal 28 soorten collageen. Elke type collageen is goed voor een bepaald gebied. Ongeveer 90% van het collageen in ons lichaam is type l. Type l is goed voor de huid, botten, kraakbeen en tanden.
Collageen type ll vinden we vooral in het kraakbeen, gewrichten en ogen, type lll is belangrijk voor de structuur van de spieren en vinden we in de huid bloedvaten en organen. Type lV zit vooral in de bovenste huidlaag en type V in de huid, haar en ogen.
Hoe kom ik aan extra collageen?
Collageen is ook vertegenwoordigd in onze voeding. Omdat de aanmaak in je lichaam minder wordt kun je kiezen voor bepaalde collageenbronnen zoals bottenbouillonen. Elke bron bevat een extra hoeveelheid van een bepaalde type.
- Rundercollageen: Type l en lll
- Kippencollageen: Type ll
- Eierschaalmembraan: Type l, V en X
- Viscollageen: Type l
De bovenstaande bronnen worden ook gebruikt in voedingssupplementen. Met name wanneer je op zoek bent naar een specifieke type dan zie je dit terug in de ingrediëntenlijst.
Om de aanmaak in je lichaam te bevorderen kun je ook vitamine C-rijk voedsel nuttigen. Vitamine C is essentieel voor de aanmaak van collageen. Zonder voldoende vitamine C kan je lichaam geen collageen produceren of goed onderhouden. Vitamine C activeert enzymen die procollageen maken, de voorloper van collageen. Het helpt tevens bij de vorming van stabiele collageenvezels. Goede bronnen van vitamine C zijn sinaasappels, kiwi’s, aardbeien, groene groenten en rode paprika’s.
Lees hier meer over groenten en fruit met veel vitamine C
Aanvulling extra collageen middels suppletie
Om nu elke dag een bottenbouillon of eierschalen te consumeren…. Wil je je collageen dagelijks aanvullen dan is een voedingssupplement wellicht een betere optie. Er zijn verschillende collageen supplementen verkrijgbaar.
Je kunt heel specifiek een bepaalde type suppleren of een complex met verschillende collageentypes. Type l en type ll zijn verkrijgbaar als specifieke type. Wil je de andere types tot je nemen dan kom je uit op collageencomplexen. Goede collageencomplexen bevatten de verschillen collageentypes en zijn vaak aangevuld met cofactoren.
Cofactoren ondersteunen de aanmaak van collageen of helpen bij de opname. Veelvoorkomende cofactoren zijn het eerder genoemde Vitamine C, maar ook zink, silicium en mangaan. Je kun ter aanvulling op je dagelijkse voeding kiezen voor tabletten of een collageenpoeder.
Ongedenatureerd en gedenatureerd collageen
Bij supplementen kom je vaak de termen ongedenatureerd en gedenatureerd collageen tegen. Ongedenatureerd betekent dat een stof (zoals een eiwit) zijn natuurlijke structuur heeft behouden en niet is veranderd door hitte, chemicaliën of verwerking. Dit wordt vooral gebruikt wanneer je het wilt gebruiken voor gewrichtsondersteuning (collageen Type ll).
Gedenatureerd, ook wel gehydrolyseerd, collageen is bewerkt. Het is afgebroken in kleine stukjes (peptiden) voor een betere opname in het lichaam. Dit type wordt vaker gebruikt voor huid, haar en nagels.
De dosering van ongedenatureerd collageen is lager. Dat komt omdat ons lichaam het beter herkend en het wordt daardoor beter opgenomen. Van gehydrolseerde collageen heb je een grotere hoeveelheid nodig dan ongedetanureerde collageen.
Collageen, elastine en fibroblasten
Collageen en elastine zijn belangrijke eiwitten die zorgen voor stevigheid en elasticiteit in je huid. Ze werken samen als een soort bouw- en veerkrachtteam. De cellen die deze eiwitten aanmaken, heten fibroblasten – dat zijn als het ware de ‘bouwvakkers’ van je bindweefsel. Naarmate je ouder wordt, worden deze fibroblasten minder actief, waardoor de productie van collageen en elastine afneemt. Resultaat: een huid die slapper aanvoelt en minder veerkracht heeft.
Laatste berichten van Marijke Lentferink (toon alles)
- Bronnen voor extra collageen, welk type heb ik nodig? - 5 april 2025
- Wanneer is magnesium bisglycinaat aan te raden? - 28 september 2024
- Afvallen met acupunctuur, kan dat? - 7 juli 2024
Laat een reactie achter