Wanneer je op zoek bent naar een magnesium supplement dan kom je heel veel verschillende soorten vormen tegen. Denk maar eens aan citraat, bisglycinaat, malaat of gluconaat. Magnesium in supplementen is namelijk altijd gebonden aan een andere stof. In al deze verbindingen is het magnesium hetzelfde en noemen we ook wel elementair.
In voedingssupplement kom je de term ‘elementair’ vaak tegen. Het geeft aan hoeveel magnesium er daadwerkelijk in zit. De verschillende magnesiumvormen kunnen zich onderscheiden en zodoende uitblinken in bepaalde toepassingsgebieden.
Hoeveel verschillende vormen magnesium zijn er?
In de Europese wetgeving is vastgelegd dat er 22 verschillende magnesiumverbindingen mogen worden gebruikt in voedingssupplementen. Al deze vormen zijn biologisch beschikbaar. Dat wil zeggen dat ons lichaam in staat is om het magnesium op te nemen. Echter is de ene vorm wel beter opneembaar dan de andere vorm.
Alle magnesiumvormen kunnen we verdelen in organische en anorganische vormen. De organische vormen zijn beter opneembaar. Voorbeelden van organische vormen zijn: citraat, malaat, bisglycinaat en tauraat. Chloride en oxide zijn anorganische vormen en worden minder goed opgenomen.
Wanneer gebruik je nu magnesium bisglycinaat?
Magnesium bisglycinaat is de beste keuze als je magnesium wil gaan gebruiken voor toepassingsgebieden die te maken hebben met je hersenfunctie. Denk hierbij aan het concentratievermogen, geheugen, stress, geestelijke energie en leerprestaties.
Magnesium bisglycinaat bestaat namelijk uit hele kleine deeltjes. Deze kleine deeltjes passeren makkelijker de hersenbarrière dan bijvoorbeeld andere vormen van magnesium. De bisglycinaat vorm is ook gewoon goed voor de andere gezondheidsvoordelen die magnesium met zich meebrengt, maar blinkt uit in de hersen gerelateerde voordelen.
Magnesium bisglycinaat supplementen worden vaak voor het slapen gaan ingenomen.
Opname van bisglycinaat
De meeste mineralen worden normaal gesproken opgenomen via de transporters. Wanneer je lichaam meerdere mineralen tegelijkertijd te verwerken krijgt, dan ontstaat er een soort mineralencompetitie. Dit kan de opname vertragen en verminderen. Want alle mineralen kunnen niet gelijk worden opgenomen.
Het voordeel van magnesium bisglycinaat is dat je lichaam het ziet als een aminozuur. Hierdoor wordt het niet via transporters opgenomen maar via de dipeptidekanalen. Magnesium bisglycinaat omzeilt zo de mineralencompetitie. Deze vorm is dan ook aan te bevelen als je meerdere mineralen gelijktijdig gebruikt.
Waar is magnesium goed voor?
Magnesium is een heel veelzijdig mineraal. Het is betrokken bij meer dan 300 verschillende processen in ons lichaam. Zo ondersteunt magnesium onder andere de volgende processen:
- Draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid
- Is goed voor het concentratievermogen, geestelijke energie, geheugen en leerprestaties
- Draagt bij aan een goede elektrolytenbalans
- Van belang voor sterke botten en tanden
- Draagt bij aan de aanmaak van weefsel en cellen
- Speelt een rol bij het behoud van soepele en sterke spieren
- Speelt een rol bij de opbouw van lichaamseiwit
Leestip: Voeding met veel magnesium
Wanneer kan extra magnesium nuttig zijn?
Magnesium is ruim vertegenwoordigd in onze voeding. Zo is het onder andere aanwezig in volkorenproducten, groente, noten, melk en vlees. Toch kan een aanvullend supplement voor sommigen nuttig zijn.
Zo kunnen sporters behoefte hebben aan een extra magnesium supplement. Magnesium is namelijk goed voor de spieren. Ook kun je door het zweten extra magnesium verliezen. Met name duursporters kunnen baat hebben bij extra magnesium. Voor sporters is de citraat-vorm het beste.
Ervaar je veel stress dan is magnesium zeker te overwegen. Onderzoek laat zien dat je vatbaarder bent voor stress wanneer je lagere magnesiumwaardes hebt. En wanneer je stress ervaart dan heeft je lichaam meer magnesium nodig. Zo kun je in een vicieuze cirkel terecht komen. Bij stress is magnesium bisglycinaat de beste vorm.
Maak je gebruik van medicijnen dan kan het zijn dat je lichaam minder magnesium opneemt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij maagzuurremmers. Gebruik je medicijnen en wil je een aanvullend supplement? Overleg dit dan altijd met je huisarts.
Gebruikte bronnen:
https://www.ivg-info.nl/voedingssupplementen/mineralen/magnesium/de-verschillende-vormen-magnesium/
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/magnesium.aspxBijlagenI
Laatste berichten van Marijke Lentferink (toon alles)
- Wanneer is magnesium bisglycinaat aan te raden? - 28 september 2024
- Afvallen met acupunctuur, kan dat? - 7 juli 2024
- Supplementen voor je kraakbeen en gewrichten - 5 mei 2024
Annechien Boerema zegt
Dank voor uw artikel over magnesium.
Ik ben 84 jaar oud; geen enkel medisch probleem, alleen die verschrikkelijke vermoeidheid.
Met vriendelijke groeten, Annechien.