Veel mensen kiezen tegenwoordig voor Griekse yoghurt, maar ook Turkse yoghurt wordt steeds meer bewust gekozen. Dat is niet zo gek, want elke yoghurt heeft bepaalde specifieke gezondheidsvoordelen. Turkse yoghurt is ook zeker heel gezond. Hieronder ga ik vertellen of je beter een Turkse yoghurt kan nemen, of is Nederlands net zo goed? Of kun je toch beter voor de Griekse yoghurt gaan?
Twee belangrijke factoren van Turkse yoghurt zijn:
- Turkse yoghurt is vaak geconcentreerder, daardoor bevat het doorgaans meer eiwitten en vetten per portie dan gewone yoghurt.
- Het lagere vochtgehalte in Turkse yoghurt betekent ook dat het minder koolhydraten bevat in de vorm van lactose, wat gunstig kan zijn voor mensen die lactose-intolerant zijn.
Echter, dit zie je ook bij Griekse yoghurt, al zijn er verschillen!
Vetpercentage Turkse yoghurt
Het vetpercentage van Turkse yoghurt heeft invloed op de smaak, textuur en voedingswaarde. Volle Turkse yoghurt bevat net als Griekse yoghurt vaak 10% vet. Dit geeft de yoghurt een rijke, romige smaak.
Magere Turkse yoghurt heeft meestal nog wel een vetpercentage van 3%, terwijl je Griekse yoghurt ook met 0% vet kunt kopen. De Turkse magere yoghurt smaakt wat zuurder en minder romig. De magere yoghurt heeft ook wat minder voedingsstoffen dan volle, vette Turkse yoghurt. Als je echter minder calorieën wilt eten, dan kan magere yoghurt wel een betere keuze zijn. Het blijft een goede bron van eiwitten en calcium.
Verschil tussen Griekse en Turkse yoghurt
Griekse en Turkse yoghurt zijn beide populair en hebben veel overeenkomsten, maar er zijn enkele opvallende verschillen die ze uniek maken. Hier zijn de belangrijkste verschillen:
1. De stevigheid van de yoghurt
Griekse yoghurt staat bekend om een dikke en romige textuur, bereikt door het uitlekken van meer wei dan Turkse yoghurt. Dit resulteert in een meer geconcentreerde yoghurt.
Turkse yoghurt heeft ook een dikke en romige textuur, maar is over het algemeen iets minder stevig dan Griekse yoghurt. Het is vaak iets zachter en minder uitgelekt.
2. Hoeveelheid eiwitten
Griekse yoghurt heeft meestal een eiwitgehalte van ongeveer 10-12 gram per 100 gram, afhankelijk van het merk en de exacte productiemethode. Dit hoge eiwitgehalte maakt het populair bij mensen die hun eiwitinname willen verhogen, zoals sporters en mensen die willen afvallen.
Turkse yoghurt heeft doorgaans een eiwitgehalte van ongeveer 6-9 gram per 100 gram. Hoewel dit nog steeds hoger is dan gewone yoghurt, is het over het algemeen iets lager dan dat van Griekse yoghurt.
Dit verschil heeft te maken met het productieproces. Griekse yoghurt wordt gemaakt door gewone yoghurt meerdere keren uit te lekken om de wei te verwijderen, waardoor een dikkere en eiwitrijke yoghurt ontstaat.
Turkse yoghurt wordt gemaakt door het uitlekken van een deel van de wei, maar niet zoveel als bij Griekse yoghurt. Het productieproces is traditioneel en varieert minder in intensiteit dan bij Griekse yoghurt.
3. De smaak
Griekse yoghurt wordt vaak als zuurder ervaren dan Turkse yoghurt. Ik herken dat niet echt. Ik vind zelf dat (magere) Turkse yoghurt juist wat zuurder smaakt dan magere Griekse yoghurt. In Nederland vindt men de Turkse yoghurt over het algemeen wat meer lijken op de Nederlandse yoghurt (qua smaak).
Verschil in eiwitten met Nederlandse yoghurt
Neem je een gewone yoghurt in Nederland, dan bevat deze ongeveer 4 gram eiwit per 100 gram. Dit kan wel verschillen per yoghurtsoort. Maar dit is relatief minder eiwitten dan in Turkse yoghurt en zeker dan in Griekse yoghurt.
Als je meer eiwitten wilt eten, kun je dus beter kiezen voor Turkse of echte Griekse yoghurt.
Calcium in yoghurt
Yoghurt zorgt er ook voor dat we calcium binnenkrijgen. Laten we even op een rij zetten hoeveel calcium er in Nederlandse, Turkse en Griekse yoghurt zit (per 100 gram):
- Nederlandse yoghurt, gemiddeld 120 – 145 mg
- Turkse yoghurt, 120-180 mg
- Griekse yoghurt, 100 – 150 mg
Dit verschil is dus niet zo groot, al krijg je met Griekse yoghurt gemiddeld iets minder binnen.
Andere vitamines in Turkse yoghurt
Turkse yoghurt bevat vitamines, denk dan aan vitamine A, B, D, E en K. Dit verschilt echter nauwelijks van andere yoghurtsoorten. Daarnaast bevatten yoghurtsoorten van nature probiotica wat heel goed is voor een gezonde darmflora.
Conclusie Turkse yoghurt
Turkse yoghurt is een hele gezonde keuze maar het verschilt niet enorm van andere yoghurtsoorten die ook gezond zijn.
Wil je je eiwitinname verhogen (vaak laag bij veel mensen), dan kan zowel Turkse als Griekse yoghurt een betere keuze zijn dan gewone Nederlandse yoghurt. Vind je je calciuminname belangrijk, dan is Turkse yoghurt een aanrader.
Verder bevatten yoghurtsoorten, afhankelijk van merk, oorsprong en vetgehalte, vaak dezelfde hoeveelheid goede voedingsstoffen.
Ben je gevoelig voor lactose, dan kun je beter Turkse of Griekse yoghurt nemen dan gewone (Nederlandse) yoghurt.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter