The sun is shining, the weather is sweetly. Makes you wanna move… your… running feet!
De lente is begonnen en het duurt niet lang meer voor de zomertijd weer in gaat. Temperaturen gaan omhoog en dagen worden weer langer. Dat betekent dat ook het hardloopseizoen weer begonnen is! Hardlopen is de ideale sport om aan je conditie te werken en wat kilootjes af te vallen, zodat je er weer leuk uit ziet in je zomer outfit. Je hebt er verder weinig voor nodig: schoenen aan en gaan!
Snel blessures bij hardlopen
Toch is hardlopen een bijzonder blessure gevoelige sport. Aan de inhoud van mijn agenda kan ik altijd aflezen welke tijd van het jaar het is. In maart en september is start-to-run net begonnen en in die maanden worden ook de Zandvoort Circuit Run en de Dam tot Dam loop gehouden. In deze periodes van het jaar regent het bijna hardlopers met allerlei klachten bij ons in de praktijk.
Het “probleem” met hardlopen is, dat de conditie (hart en longen) vaak beter belastbaar is dan het bewegingsapparaat (spieren, pezen, banden). Hoewel het best algemeen bekend is hoe hardloopschema’s voor beginners er uit zien, zijn er verbazend weinig mensen die zich er ook aan houden. Een beginnersschema start namelijk met minuutjes. Eén minuut hardlopen en twee minuten wandelpauze. En dat wordt dan een keer of zeven herhaald. In totaal ben je nog geen half uur bezig. Bijna niet eens de moeite van het veteren van je schoenen waard… Of toch wel?
Veel hardlopers met blessures verbazen zich er over dat ze geblesseerd zijn geraakt. Want met de conditie is niets mis! En ja natuurlijk doet het lichaam wel eens wat pijn hier en daar, maar dat hoort er toch gewoon bij? Ehm… ja… maar vooral ook: NEE! Er is een groot verschil tussen spierpijn en pijn. Of tussen onwennigheid en pijn. Nadat je hebt hardgelopen mag je best aan je lijf voelen dat je wat gedaan hebt. En de volgende dag mogen sommige spieren ook best een beetje beurs voelen als je ze op spanning brengt. Maar gewrichten en aanhechtingen van spieren hoeven tijdens het lopen en zeker de dagen er na geen pijn te doen!
De hardloopblessure die ik in het voorjaar en vlak voor de Dam loop het meeste zie is een blessure aan de achillespees. De pijn zit boven het hielbeen, richting de kuitspier. De kuit is verantwoordelijk voor het (krachtig) afwikkelen van de voet, dus de blessure zal vooral merkbaar zijn bij hardlopen, wandelen, traplopen en soms ook bij fietsen en autorijden. Behalve pijn is er vaak sprake van stijfheid. Soms is de pees ook wat dikker of juist dunner dan de andere zijde.
Een pees kan geirriteerd raken op twee manieren:
- Een eenmalige overbelasting die plotseling (opvangen van een val, de laatste trede van de trap missen) of langdurig plaats vindt (16 kilometer lopen terwijl je hebt getraind tot 10 kilometer, of 4 kilometer over een racecircuit of strandparcours waar je eigenlijk niet op getraind bent). Bij deze vorm van overbelasting is de prognose vaak heel positief.
- Een langdurige en steeds herhaalde overbelasting, zoals 3x per week hardlopen op slechte schoenen of met een verkeerde of te progressieve opbouw.
Peesweefsel is heel slecht doorbloed en daardoor kan er veel tijd zitten tussen het moment van ontstaan van een blessure en het moment dat je er duidelijk merkbaar last van hebt. En doordat het slecht doorbloed is, gaat het herstel ook erg langzaam. Zelfs bij een goede prognose kan het herstel wel 3 maanden duren. In het ergste geval kan het wel 9 maanden tot een jaar in beslag nemen.
Er zijn 5 fases waarin een probleem in peesweefsel zich presenteert:
- Graad 1: Er is pijn, stijfheid en vermoeidheid na belasting/training die weer binnen een dag afneemt.
- Graad 2: Er is pijn aan het begin van belasting/training die vrij snel af neemt als er door gesport wordt. De napijn duurt nu langer, tot de volgende dag.
- Graad 3: Er is pijn aan het begin van belasting/training die na een tijdje afneemt maar terug komt als de training afgelopen is. Alleen langdurige rust heeft invloed op de pijn.
- Graad 4: Er is continu blijvende pijn tijdens belasting/training, sporten is eigenlijk niet meer mogelijk
- Graad 5: Er is veel pijn, ook wanneer niet belast wordt. Zelfs een langere rust heeft geen invloed meer op de pijn.
Overbelasting van peesweefsel komt, naast de achillespees, veel voor in elleboog (“tennisarm”), knie (“lopers”- of “springers”knie), schouder en heup. Voor al deze lokaties gelden de 5 fases waarin de klachten zich kunnen presenteren. Mocht je jouw klacht in dit verhaal herkennen, blijf dan niet door gaan met hoe je nu bezig bent. Daarmee maak je het waarschijnlijk alleen maar erger. In mijn volgende blog vertel ik wat je zelf aan peesproblemen kan doen, wat een fysiotherapeut voor je kan betekenen en wat je kan doen om deze blessure te voorkomen.
Wil je graag hulp met een gezond hardloopschema, bekijk dan de mogelijkheden op 101hardlooptips.nl in combinatie met tips en gezonde smoothie/superfoodrecepten.
Janneke Veenstra is Leefstijl coach bij haar eigen bedrijf Tabula Rasa Coaching en Fysiotherapeut bij een van de vijf Kernpraktijken, Fysiogroep Zaandam.
Hardlopen opbouwen kan heel goed met Evy. Bekijk haar boeken en andere hardloopproducen bij bol.com.
Janneke Veenstra
Laatste berichten van Janneke Veenstra (toon alles)
- Wanneer spreken we over chronische klachten bij fysiotherapie? - 3 juli 2014
- Core Stability Training bij lage rugklachten - 19 juni 2014
- Eerste hulp bij rugklachten - 5 juni 2014
Laat een reactie achter