Persoonlijk geloof ik niet in een heel beperkt dieet. Ieder mens is uniek, dat is waarschijnlijk ook de reden dat er zo veel verschillende diëten zijn. Wat voor de een werkt hoeft voor de ander helemaal niet te werken. Onze lichamen zijn allemaal anders en daarmee ook de behoefte aan vetten, koolhydraten of eiwitten. Maar wat moet je dan? Het antwoord hierop is verrassend simpel: voelen en het toepassen van slimme principes van Chinese geneeswijzen!
Hoe merk je of eten goed voor je is?
Chinese geneeswijzen, met daarin acupunctuur en kruidentherapie, zijn functioneel. Dit betekent dat er een beeld is van een goed functioneren van een lichaam, of een onderdeel daarvan. Een gezond lichaam is klachtenvrij. Maar waar moet je dan aan denken als het gaat om afvallen? Hieronder staan belangrijke symptomen om goed bij jezelf in de gaten te houden:
- Brandend maagzuur
- Pijn in je buik
- Constipatie of diarree
- Opgeblazen gevoel
- Borrelende buik
- Moe na het eten
- Misselijkheid of overgeven
- Gekke smaak in je mond / droge mond
- Veel dorst of juist weinig
- Eten smaakt niet, of juist heel veel trek
- Niet vol raken, ook niet bij veel eten
Als je hier last van hebt dan is er sprake van een onbalans, oftewel een niet optimaal functionerende spijsvertering. Bewustzijn van deze klachten is de eerste stap naar controle over jouw gewicht. Het goede nieuws is dat je dit dus kan verbeteren door anders te eten!
Goed eten volgens Chinese geneeswijzen
De spijsvertering in Chinese geneeswijzen houdt van warmte, regelmaat en een goede dosering qua aspecten van smaak en temperatuur.
Voeding kan worden ingedeeld naar smaak (zout, zuur, bitter, zoet en scherp) en naar temperatuur (koud, koel, neutraal, warm en heet).
Van de smaken moet je van alles wat hebben. Qua temperatuur is het belangrijk dat je niet te veel eten neemt met koude eigenschappen. Voor verbranding is warmte/energie nodig. Als het lichaam eerst de koude van het eten moet overwinnen, blijft er minder over om je eten te verteren! Let dus ook op of je eten niet altijd direct uit de koeling of vriezer eet, laat het bij voorkeur eerst op kamertemperatuur komen.
Probleem met salades, shakes en diëten
Ik hoop dat je van dit blog onthoudt dat je lichaam, en de spijsvertering specifiek functioneel zijn. Voor afvallen heeft dit alles met efficiënt verbranden van eten te maken. Meer verbranden is meer energie en minder vet en afvalstoffen. Wat je dus wilt is dat de maag de functie van verbranden goed uit kan voeren. Dit lukt het beste met warm (of niet koud) eten, en door gevarieerd te eten.
Het probleem met salades en shakes is dat ze heel koud zijn en daarmee op de lange termijn de spijsvertering onderuit halen. Ook door te weinig eten schaadt je je lichaam. Je wilt juist dat het beter gaat functioneren en niet minder gaat doen door het uit te hongeren… Dit is de basis voor het jojo-effect.
Wanneer de motivatie hoog is, neem je weinig en (vaak) te koud eten. Je valt (soms wel) af, maar het vliegt er weer aan als je stop met het afval dieet. Kortom het is niet opbouwend – je komt geen stap verder.
Pas het beste toe van alles!
Wijs eten is goede calorieën halen uit goede voedingstoffen. Wat voor jou werkt, dat moet je zelf uitzoeken. Hoe je dat doet is door goed op te letten hoe je je voelt na het eten van een maaltijd. Heb je minder last van bovengenoemde klachten en meer energie dan ben je op de goede weg. Het leuke van dit realiseren is dat het ook makkelijk vol te houden is. Vergelijk het effect op je lichaam maar eens van heel veel slechte dingen eten, pizza snoep, frituur enz. Hoe voel je een uur daarna in vergelijking met een zelfgemaakte soep, mooi gerecht met vlees en verse groente? Ik kan het je wel vertellen, maar voel het vooral zelf.
Het mooie is dat het toepassen van de wijsheid van Chinese geneeswijze kan bij elk voedingspatroon of dieet. Het biedt je een handvat om het beste te halen uit het dieet dat je zelf kiest. Eet je geen vlees, of eet je liever koolhydraten arm? Geen probleem, je kunt altijd werken aan verbetering.
Kleine stapjes, grote effecten
Om een eetpatroon te ontwikkelen wat bij je past moet je dus testen wat voor jou werkt. Maar waar begin je dan?
Een goede eerste stap is om minder koud en meer warm te eten. Bijvoorbeeld eet je ’s ochtends graag yoghurt, laat die dan eerst even op kamertemperatuur komen. Zet de yoghurt klaar uit de koeling ga 15-20 minuten even wat anders doen en eet het dan. Of probeer eens een warm ontbijt, havermout is een hele mooie optie. Of neem vaker een soep bij het eten of als diner of lunch. Het is belangrijk dat je het een maand lang probeert en gaandeweg een positief effect merkt. Werkt het niet voor je, probeer je gewoon iets anders.
Zorg dat je zoveel mogelijk veranderingen doorvoert die je lang vol kan houden. Bijvoorbeeld als je besluit om vaker soep te gaan eten, kan een doel zijn om dit 1 of 2 keer per week te doen bij de lunch. Alles kan en mag, als het deze week maar een heel klein beetje beter is dan vorige week. Over een paar maanden zal je versteld staan wat je allemaal bereikt hebt.
Tips om je eetpatroon te veranderen
- Houd een voedingsdagboek bij en beschrijf hoe je je voelt na iedere maaltijd
- Verander één ding tegelijkertijd en ervaar wat het voor je doet
- Eet en drink regelmatig, voorkom dat je in een hongerdip komt
- Wees matig met gefrituurd eten, alcohol, melk en kaas
- Voeg vaker een zelfgemaakte soep toe aan je dieet
- Drink genoeg en warm water
- Gember is geweldig om je spijsvertering te ondersteunen
- Kook met kruiden, b.v. tijm oregano, peper enz. helpen met de spijsvertering, maar maak het niet té sterk en kruidig
- Pas op met hele hete voeding zoals sambal
—
(red) Bedankt Alex voor je eerste gastblog.
Alex schrijft nog het volgende:
“Een gezond gewicht is een belangrijk onderdeel van een gezond intensief en bevredigend leven. Bij Nurture Your Nature – Acupunctuur & Kruiden staan we voor je klaar met persoonlijke en effectieve behandelingen die jou helpen met het behalen van je gezondheidsdoelen. Wil je meer weten over Chinese geneeswijzen, acupunctuur en kruidentherapie? Kijk dan eens op onze website, Facebook, Twitter of Instagram.”
Laatste berichten van Alex Djukanovic (toon alles)
- Gratis ebook over hooikoorts - 27 maart 2020
- Tips tegen brandend maagzuur - 27 december 2019
- Afvallen en een gezond gewicht met Chinese geneeswijzen - 20 december 2018
Stef van Pompoensoep.com zegt
Dag iedereen (en Alex, Jenny en Vanessa),
Even zeggen dat de begrippen “heet” en “koel” in de Chinese voedingsleer inderdaad te maken hebben met balans.
Bedoeling is je lichaam in balans te houden: dus niet teveel “heet” en niet teveel “koel”.
Nu heeft “heet” en “koel” niets te maken met wat de thermomether aangeeft als je deze in je voedsel zou steken.
Zo is een kopje net gezette koffie “heet” en een kopje net gezette thee “koud”: ondanks je aan beide je lippen kan verbranden.
Warme groet, beste wensen en tot volgend jaar 🙂
Stef
Alex Djukanovic zegt
Hoi Stef,
Bedankt voor je bericht.
Goed wat je aanstipt: er zijn inderdaad 2 aspecten van de temperatuur. 1) de kwaliteit van het eten, b.v. een peper is heet en een komkommer koel. 2) is de temperatuur van het product, komt het b.v. uit de ijskast of is het warm uit de oven.
Over punt 2 verschillen we van mening. Voor Chinese geneeswijzen is de temperatuur aangegeven op een thermometer wel degelijk van belang voor de spijsvertering. Veel eten van ijs wordt (naast dat het zuivel en suiker bevat) ook afgeraden vanwege de kou. Waar je verder ziet dat de temperatuur belangrijk is, is omdat steevast een warm ontbijt, lunch warme dranken als water en thee worden aangeraden.