In deze blog deel ik een aantal feiten over alcoholvrij. Want wat veel mensen niet weten is dat alcoholvrij niet altijd alcoholvrij is. Ook goed om te weten als je op vakantie gaat!
En wist je dat bepaalde voedingsmiddelen van nature alcohol bevatten? Dan heb ik het niet over de kersenbonbon! In deze blog vertel ik er meer over.
Wat je nog niet wist over jouw “nul-punt-nulletje”!
De laatste tijd lijkt het alsof een “nul-punt-nulletje” als uitdrukking een vaste plaats in ons woordenboek heeft ingenomen, als we alcoholvrije dranken bedoelen. Dranken zonder alcohol worden steeds populairder, doordat steeds meer mensen kiezen voor een gezondere levensstijl of gewoon minder alcohol willen drinken zonder in te leveren op smaak en gezelligheid. 0.0 dranken zijn hiervoor een mooie oplossing.
In dit artikel leg ik graag uit waarom niet elk alcoholvrij biertje een “nul-punt-nulletje” is en welke alledaagse etenswaren stiekem toch een ondeugende druppel alcohol bevatten. Sommigen zullen je wenkbrauwen doen fronsen.
Waarom alcoholvrij bier zo’n 0.0-succes is
Bier is altijd een voorloper geweest als het gaat over alcoholvrije alternatieven. Dankzij het grote succes van alcoholvrij bier hebben we nu zo’n grote diversiteit in alcoholvrije dranken. Al jaren geleden startten grote biermerken met het maken van bier zonder alcohol. Dat werd zo’n enorm succes, omdat bier een relatief laag alcoholpercentage heeft, waardoor het alcoholpercentage weinig hoeft te zakken om bier alcoholvrij te maken.
Dit in tegenstelling tot wijn waarbij het alcoholpercentage van 10-15% toch aanzienlijk verder moet zakken om alcoholvrij genoemd te mogen worden.
Daarnaast heeft bier ook wat bitterheid en koolzuur in zich wat het ontbreken van alcohol zal maskeren. Het maken van een goed alcoholvrij bier is nog steeds vakwerk en zeker niet eenvoudig, maar deze kenmerken zorgen ervoor dat de smaak van bier mét en zonder alcohol tegenwoordig aardig bij elkaar liggen. Er valt tegenwoordig echt wel wat goeds te kiezen in het segment met alcoholvrije bieren.
Is een alcoholvrij bier altijd een nul-punt-nulletje?
Bij het ontstaan en het grote succes van alcoholvrij bier hoort ook wetgeving. De Nederlandse wetgeving is streng met het toekennen van de benaming alcoholvrij aan bier. Wij zijn qua wetgeving zelfs een vrij streng jongetje in de Europese klas, want een biertje dat in Nederland is gebrouwen, mag wettelijk pas alcoholvrij genoemd worden als het een alcoholpercentage van 0,1% of lager heeft. Daarom prijkt er vaak 0.0 met grote letters op de alcoholvrije blikjes van Nederlandse biermerken.
Dit geldt overigens niet voor andere Europese landen. In Europa kun je zelfs alcoholvrije bieren tegenkomen met een alcoholpercentage van bijna 1,2%. Dit komt omdat er geen Europese regels zijn vastgelegd voor alcoholvrij bier.
Een aantal voorbeelden: Voor alcoholvrije bieren gemaakt in Griekenland geldt een maximum van 0,7%, Spanje hanteert een maximum alcoholgehalte van <1,0%, terwijl Italië en Frankrijk bier nog steeds alcoholvrij noemen tot 1,2% alcohol. Al deze bieren zou je tegen kunnen komen in een Nederlandse supermarkt met het label alcoholvrij.
Ondanks het gebrek aan duidelijke wetgeving is er bij alcoholvrij specialisten vaak wel overeenstemming over hoeveel alcohol er in alcoholvrije dranken zou mogen zitten. In het algemeen is de regel dat alcoholvrije dranken niet meer alcohol zouden mogen bevatten dan 0,5%. Dat zorgt voor een gelijk speelveld met voedingsmiddelen die soms onverwacht ook alcohol kunnen bevatten (daarover meer verderop in dit artikel) en kan de consument toch van de gezondheidsvoordelen genieten die alcoholvrije dranken met zich meebrengen.
Hoe zit het dan met het alcoholgehalte in alcoholvrije wijn?
Voor wijnen is er gelukkig wel duidelijke Europese wetgeving. Een wijn mag namelijk alcoholvrij genoemd worden tot een maximum van 0,5% alcohol. Er zijn inmiddels zelfs ook wijnen die een echt “nul-punt-nulletje” zijn en helemaal geen alcohol bevatten. Bij deze 0.0 alcoholvrije wijnen vind je dan de benaming 0.0% op het etiket.
Bij elke andere Europees geproduceerde alcoholvrije wijn, zonder informatie op het etiket, kun je ervan uitgaan dat deze alcoholvrije wijnen maximum 0,5% alcohol bevat. Vaak is de hoeveelheid alcohol zelfs al aanzienlijk minder dan de maximum gestelde 0,5%. Dat is toch een stuk overzichtelijker, niet dan?
Verrassende voedingsmiddelen met een scheutje alcohol
Zo zie je dat jouw “nul-punt-nulletje” toch sporen van alcohol kan bevatten. Nu is de belangrijkste vraag, is dat erg? Dat hangt af van je persoonlijke situatie. Ben je onder doktersbehandeling? Bespreek dit dan met je behandelend arts.
Gelukkig zijn de producenten van alcoholvrije dranken transparant en vind je de precieze ingrediënten en voedingswaarde op de fles. Dat is helaas niet zo met andere voedingsmiddelen. Daardoor nemen we vaak producten tot ons die ongemerkt alcohol bevatten, zonder dat we het weten.
Natuurlijk weten we allemaal wel dat de “good-old” kersenbonbon niet geheel vrijuit gaat als het alcohol betreft, maar mocht je absoluut geen alcohol willen nemen, vermijdt dan ook voedingsmiddelen die kunnen fermenteren of gisten. Door het natuurlijke fermentatie- of gistproces ontstaat ook bij deze producten alcohol.
Bacteriën, schimmels en gisten, die van nature aanwezig kunnen zijn, zetten suikers om in zuren én alcohol, zoals bijvoorbeeld bij zuurkool. Soms wordt er door de producent wat alcohol op het product aangebracht om bacteriën te doden, zoals bij afbakbrood, croissant- en bladerdeeg.
Aangezien deze laatstgenoemde producten worden afgebakken, is het te verwachten dat bij consumptie van deze producten, alcohol grotendeels niet meer aanwezig zal zijn. Bij marsepein wordt soms alcohol toegevoegd om de smaak te versterken en de versheid te verlengen. Let daar dus op en check de ingrediënten. Toch zijn er naast zuurkool, marsepein en afbakbrood nog veel meer producten, waarbij je ongemerkt alcohol kunt binnenkrijgen. Zoals:
- Een rijpe banaan: 0,4%
- Sojasaus: > 2%
- Desembrood: 0,4 – 1%
- Vruchtensappen: 0,5%
- Bepaalde marsepein: 1,02%
- Hamburgerbroodjes: 0,1%
- Melkbroodjes: 0,4%
Hoe vind je de alcoholvrije drank die bij jou past?
Hierboven zijn de onbekende feiten achter de fles genoemd. Helaas is er nog geen eenduidige Europese wetgeving voor alle alcoholvrije dranken, waardoor je nul-punt-nulletje toch nog een beetje alcohol kan bevatten. Het is de vraag of dit erg is, als u dit vergelijkt met dagelijkse voedingsmiddelen, die soms evenveel of meer alcohol kunnen bevatten dan alcoholvrije wijnen of -bieren. Alles zal afhangen van je persoonlijke situatie.
Wat kun je zelf doen?
- Lees altijd het etiket bij aankoop van een fles alcoholvrije drank. Koop je online, raadpleeg dan de ”extra informatie” van het product. Is een drank volledig 0.0 dan staat dat op het etiket, de fles, het blikje of in de productomschrijving. Wordt er aangegeven dat de drank alcoholvrij is, maar staat er geen 0.0 op en ook geen ander alcoholpercentage? Check dan het producerende land en ga er vanuit dat de maximale hoeveelheid alcohol voor alcoholvrije producten in kan zitten.
- Vraag je alcoholvrij specialist om advies. Bij alcoholfreedranks.nl en Amavine.nl zijn er laagdrempelig mogelijkheden om advies te vragen, bijvoorbeeld via What’s app.
- Bij Amavine kun je zelfs “0.0” selecteren in het menu. Alle “nul-punt-nulletjes” komen dan automatisch tevoorschijn.
Op dit moment is er geen enkele regel die zegt dat alcoholvrije dranken volledig 0.0% alcohol moeten bevatten. Je kunt je dus afvragen waarom we alcoholvrije dranken over een strengere lat willen leggen dan dagelijkse voedingsmiddelen. Gelukkig zijn alcoholvrije dranken transparant en is er voor de consument veel informatie beschikbaar. Belangrijk is dat je lekker kunt genieten. Of dat met een nul-punt-nulletje is of een “half-procentje” bepaal je helemaal zelf. Ik neem alvast nog een nul-punt-nulletje met een half procentje.
Proost!
Bronnen:
HLN.be
Abbeycare Foundation
Laatste berichten van Mariëlle Timmermans (toon alles)
- Alcoholvrij is niet altijd alcoholvrij! En… voeding met alcohol! - 28 mei 2025
- Matigen met alcohol? Start met zebra striping - 9 april 2025
- Suiker en calorieën in alcoholvrije wijn: wat je moet weten! - 6 maart 2025
Laat een reactie achter