Ooohhh, ik kan het me nog zo goed herinneren! De periode dat ik super gezond at en absoluut geen korrel suiker of gluut binnen wilde krijgen. Nu vraag ik me af hoe gezond dat eigenlijk was… Gezellig was ik destijds volgens mij sowieso niet. Ik was toentertijd echt enorm gefocust op gezond eten en daar moest heel veel voor wijken.
Zo at ik liever niet bij anderen, want ja, die hadden niet de kennis die ik had en daar zou het anders helemaal mis gaan met mij. Ik bedoel, een kom soep met een broodje was niet gezond genoeg… Ook niet voor mijn meiden, want hé als moeder zijnde had ik toch echt de heel verantwoordelijke taak om ze gezond groot te brengen. Toch?
Inmiddels realiseer ik me super goed dat ik toen doorsloeg in gezond eten. Het was op een gegeven moment ook echt niet houdbaar meer, want doordat ik mezelf zo enorm veel ontzegde, werd de drang naar ‘junkfood’ juist groter. En dat resulteerde in enorme vreetbuien en stiekeme schranspartijen.
Begrijp me goed, ik ben nog steeds voorstander van gezonde voeding. Dat is wat mij betreft écht een pré, maar niet ten koste van alles. Dus sla niet door in alleen maar gezond te willen eten en schop geen scene als je vrienden de ‘patatbrommer’ langs willen laten komen nadat jullie samen een wandeling hebben gemaakt.
En als jij jezelf betiteld als emotie-eter of als je vindt dat je momenten hebt van onbeheersbare snackdrang, dan is het zeker goed je gezonde voedingspatroon af te wisselen met dingen om van te snoepen. Zonder schuldgevoel. Want echt hoor, als jij jezelf alles wat ‘slecht’ is, gaat ontzeggen, dan wordt de drang ernaar alleen maar groter.
Gezond eten op een gezonde manier
Hoe kun je dan ‘gezond gezond eten’? Ik geef je een paar tips om je op weg te helpen.
Zorg dat je voedingspatroon in de basis goed op orde is. Twijfel je of dat bij jou het geval is, schakel dan hulp in van een orthomoleculair therapeut, die kan je daar heel goed bij ondersteunen.
Waar voor de een variatie het toverwoord is, geldt voor de ander dat die beter regelmatig en vooral vaak van hetzelfde kan eten voor een optimale vertering. Hoe jij het beste je voeding verteert, staat beschreven in de blauwdruk van je leven, oftewel in jouw Human Design chart.
Wist je trouwens al dat er een woord bestaat voor als je geobsedeerd bent door gezonde voeding? Orthorexia nervosa. Hoe goed het ook is om gezond te eten en te leven, er zijn grenzen. Pas daarom de 80/20 regel toe. Eet en drink 80% van de tijd gezond en gebruik de overige 20% om zonder schuldgevoel te snoepen.
Tot slot, om het nogmaals te benadrukken: ontzeg jezelf niets (tenzij je een allergie of intolerantie hebt, maar dat terzijde), want juist als je jezelf veel voedingsmiddelen gaat ontzeggen, wordt de drang om ze te gaan eten alleen maar groter.
Laura Nijman
Laatste berichten van Laura Nijman (toon alles)
- Omgaan met hypoglykemie, persoonlijk verhaal - 13 september 2022
- Hoe kun je het jezelf makkelijker maken? - 2 juli 2022
- Human Design eetregels voor jouw beste spijsvertering - 13 mei 2022
Laat een reactie achter